Poradňa: Hľadáme AirPlay 2 reproduktor s funkciou budíka

Budenie musí sprevádzať hudba z vlastných playlistov v Spotify alebo Apple Music a namiesto Bluetooth hľadáme reproduktor s AirPlay konektivitou.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Peter hľadá reproduktor, no zoznam jeho požiadaviek je poriadne dlhý: Dobrý deň, chcel by som reproduktor k telefónu. Priateľka aj ja máme iPhony, takže by to mal byť reproduktor s Airplay a nie iba Bluetooth verzia. Ďalej sú tam takéto specifiká:

- mal by mať budík, ktorý zvládne budiť playlistom zo Spotify alebo Apple Music

- aplikácia musí bežať na viacerých iPhonoch, aby ho vedel prestaviť jeden alebo druhý používateľ

- Airplay, najlepsie Airplay 2, kvôli zónovaniu reprákov v spálni a kuchyni

- teoreticky by mal byť aj prenosný, ale nie je to podmienka

Viete mi s tým pomoct? Zatial som našiel iba Devialet Phantom, ktorý mi ako budík príde riadne uletený, alebo potom Sonos Play:1.

Ak vás zaujíma, prečo preferuje Airplay 2 pred Bluetooth konektivitou, odpoveď vám môže dať napríklad podstránka Apple.com, ktorá niekoľko výhod popisuje. Spomína napríklad integráciu HomeKitu, Petrom uvádzané nastavovanie hlasitosti pre viac reproduktorov v rôznych miestnostiach zvlášť alebo možnosť zostavovania poradia nasledovne prehrávaných piesní rôznymi používateľmi zároveň, čo sa môže hodiť napríklad na párty.

Potrebuje ale nájsť zariadenia, ktoré podporujú AirPlay. Takýto zoznam nájde opäť na webe Apple, prípadne v tomto článku, ktorý sa pokúsil zoskupiť aj reproduktory so sľúbenou aktualizáciu firméru z AirPlay na AirPlay 2. Pomôcť ale môže aj Google ("list of Airplay 2 speakers") či filtrovanie podľa funkcií v katalógoch e-shopov.

Ponuka už je podľa nášho krátkeho pohľadu relatívne široká. Ďalšou požiadavkou je však funkcia budíka a dokonca takého, ktorý by spustil playlist z Apple Music alebo Spotify. Do takto podrobného skúmania vlastností všetkých zariadení sa pochopiteľne púšťať nemôžeme.

Navrhovaný Sonos Play:1 síce nepodporuje AirPlay 2 (iba predchádzajúcu verziu), ale v prípade reproduktorov tejto značky by mala budík obsluhovať párovacia aplikácia, ktorá očividne nastaviť budík a ako hudbu vybrať playlisty dokáže. Na výber je stále aj Sonos One s AirPlay 2, takže niektorý z reproduktorov tejto značky sa nám podľa požiadaviek od Petra javí ako najrozumnejšia možnosť.

Zaujímavý HomePod od Apple síce nastaviť budík dokáže, ale vlastný playlist k nemu priradiť nevie.

Skúsili by sme sa tiež pohrať s aplikáciou Skratky priamo v iOS, o ktorej sme písali v článku Poradňa: Na čo slúži nová aplikácia Skratky v iOS 12?. V nej sa dá vytvoriť scenár, ktorý po spustení budíka v ďalšom kroku prejde k prehrávaniu hudby z Apple Music. Hudba teda začne hrať priamo v telefóne, no pokiaľ bude cez AirPlay alebo Bluetooth pripojený k reproduktoru, svoje piesne budete počuť odtiaľ.

Pokiaľ poznáte lepší spôsob alebo máte priamo tip na reproduktor, ktorý by mohol spĺňať všetky Petrove požiadavky, pomôžte mu v diskusii.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

jonjon 22.01.2019 - 12:57

Audio Pro A10 alebo, KEF LSX

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease22.01.2019 - 18:37 Trvalý odkaz

KEF LSX budú hrať zrejme fajn, a by ne, za 1200€.
Za to si postaví entry level Hifi zostavu.
Audio Pro robí fajn BT repro.
Ale netuším akú majú aplikáciu, tá bude v tomto prípade najdôležitejšia.
Skúsenosti mám s BlueSound (PULSE FLEX 2i) velmi intuitívna apka s pravidelnými aktualizáciami zariadení.
Podporou veškerých streamovacích služieb, internetových rádií, budíky pre všetky zdroje.

Tázajúci neuviedol cenovú kategóriu a nároky na zvukovú kvalitu.
A taktiež mi nie je jasné čo mu vadí na SONOS. majú tiež OK apku a dlhoročné skúsenosti.

jonjon23.01.2019 - 10:04 Trvalý odkaz

Suhlasim ze Sonos je prenho asi najlepsie riesenie (aj cenovo).

Audio Pro je dobre, ta appka je jednoducha, ma svoje muchy, ale za predpokladu ze clovek ide cez spotify, tak ju pozuiva zriedka. Navyse reprak funguje cez wifi, BT tym padom clovek vobec nepotrebuje. Zvuk OK. Pacilo by sa mi keby mal aj LAN / USB ako ma tvoj PULSE FLEX.

KEF je uz ina liga, zvuk samozerejme neporovnatelny so vsetkym inym co sa tu spomenulo. Aj cenou:) Dal som to sem len ako vzor kde az dokazu "bezdrotaky" zvukovo a vybavou ist. Ako radiobudik je to asi luxusna sranda, ale pokial tazajuci chce aj kvalitny zvuk tak nie je o com.

Celá diskusia 3 príspevky