Dilema: Huawei Mate 20 Pro vs. iPhone XS

Víťaza si vybrať netrúfame, bude totiž iný podľa toho, či preferujete rovný alebo zahnutý displej a tiež Android alebo iOS.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Náš čitateľ Tibor sa rozhoduje medzi dvojicou top modelov roka 2018: "Dobrý deň, chcel by som sa poradiť s kúpou nového telefónu. Vyberám si medzi Huaweiom Mate 20 Pro alebo Apple iPhone XS. Mobil používam bežným spôsobom, občas niečo odfotím, keď som na výlete a nejaké e-maily vybavujem, ale väčšinou využívam mobilný internet. A ešte jedna otázka, ktorý z týchto mobilov má lepší fotoaparát? Vopred ďakujem."

Dilema medzi týmito súpermi je veľmi častá, no oba modely snáď ani nemôžu byť odlišnejšie. Tibor by si mal najprv položiť niekoľko otázok:

Vyhovuje mu viac Android alebo iOS? Pre zaujímavosť pripomíname, že jeho e-mail mal na konci vetu "Odoslané z iPhonu", predpokladáme teda, že aktuálne používa niektorý zo starších smartfónov od Apple.

Len on môže povedať, či je s jeho operačným systémom spokojný. Ak hej, dávalo by nám zmysel v tomto ekosystéme zostať. Už len kvôli mimoriadne jednoduchému prenosu kompletnej kópie zo starého zariadenia do nového, ale aj pre zakúpené aplikácie, príslušenstvo či prípadné využívanie funkcií ako iMessages, FaceTime, Find My Friends alebo rodinného zdieľania, ak ich so svojimi blízkymi používa. Pokiaľ ho naopak iOS sklamal, Android v Mate 20 Pro ponúkne výraznú zmenu.

Je zástancom zakrivených displejov? Možno vyzerajú elegantne, ale podľa nás skôr zmenšujú naplno využiteľnú šírku displeja, sťažujú písanie na softvérovej klávesnici a dokážu nepríjemne odrážať svetlo. Ak by Huawei predával aj Mate 20 Pro alebo Samsung Galaxy S9-tku s rovnou obrazovkou, odporúčali by sme ich viac než ich reálne existujúce zaoblené dvojčatá.

Oba telefóny majú výrez okolo predných kamier a infračervených senzorov, vďaka ktorým ich dokážete odomknúť skenom svojej tváre aj v úplnej tme. Treba ale objektívne priznať, že kým pri iOS takmer vôbec neprekážajú, z Androidu v Mate 20 Pro nezmyselne ukrajujú z horného riadku systému, kde potom zostáva menej priestoru pre ikony zmeškaných notifikácií.

Kompaktný smartfón do vrecka alebo poriadny displej pre web? Mate 20 Pro je veľký mobil so 6,39-palcovým displejom. Tibor spomína, že často využíva mobilný internet, takže práca na väčšej ploche Huaweiu pre neho môže byť pohodlnejšia.

iPhone XS je "len" 5,8-palcový, text teda bude musieť posúvať a približovať oveľa častejšie. Na druhej strane je ľahší, nižší a užší, jednoducho spratnejší a kompaktnejší. Ak naň prejdete z iPhonu 6/7/8 Plus, vo vrecku bude oveľa viac miesta a občas dokonca spozorniete, či XS-ko naozaj máte pri sebe.

Ak chcete iPhone s poriadnym displejom, je pre vás určený iPhone XS Max. No ten začína až na 1249 eurách a aj do nášho výberu zvolený iPhone XS stojí v základnej 64 GB konfigurácii 1149 eur.

Mate 20 Pro je za takmer okrúhlych 999 eur, no hneď so 128 GB úložiskom. Pamäťovým kartám sa venovať nebudeme. iPhone ich nemá a Mate 20 Pro… vlastne tiež nie, pokiaľ sa budeme baviť o reálne použiteľnom formáte. Viac v článku Poradňa: Čo treba vedieť o nových pamäťových kartách NM Card od Huaweiu?.

Cenová politika je ale jednoznačne na strane čínskeho výrobcu.

A čo hry, výkon, softvérová podpora a cena? iPhone ponúkne viac výkonu, najmä grafického. Aj vývojári nových titulov sa na neho zameriavajú trochu viac. Vďaka bezplatnému iMovie bude základné editovanie videí priamo na mobile jednoduchšie a pohodlnejšie. Počítame tiež častejšími aktualizáciami operačného systému.

Ako dôležitá je pre vás výdrž na jedno nabitie? Bezdrôtové nabíjanie majú oba, no Huawei Mate 20 Pro túto kategóriu vyhrá vďaka obrovskému 4200 mAh akumulátoru. Kapacita batérie iPhonu je menšia, no aj jeho operačný systém zvyčajne považujeme za úspornejší, takže priame porovnanie podľa počtu miliampérhodín nie je úplne na mieste. Dôležité je to, že ani iPhone XS nemá problém s celodennou výdržou pri naozaj intenzívnom používaní.

Pokiaľ je pre vás dôležité aj rýchle nabíjanie a na každej hodine vám naozaj záleží, pridajte na stranu Huaweiu pár bodov navyše.

Ktorý z nich má lepšie fotografie a videá? Otázka, na ktorú len ťažko dáme jednoznačnú odpoveď. Testovacie snímky si prezrite v článkoch Takto fotí Huawei Mate 20 Pro a Takto fotí Apple iPhone XS.

Ak by sme mali vyniesť nejaký verdikt, tak iPhone podľa nás ponúkne pohodlnejšie ovládanie samotnej aplikácie fotoaparátu a vernejšie farebné podanie snímok. Huawei niekedy pridáva saturáciu pre "ľúbivejšie" zábery, no vďaka 40-megapixelovému snímaču ponúkne viac detailov, lepšie zábery v tme a širokouhlý objektív otvorí novú dimenziu pri kompozícií scenérií.

XS-ko vyhrá pri nakrúcaní videí, už len kvôli podpore 4K 60 pfs, ktoré z nejakého dôvodu čínskej vlajkovej lodi stále chýba.

Univerzálneho víťaza teda vybrať nemôžeme. Tento článok by vám ale mohol pomôcť na základe vašich preferencií, rozpočtových možností a tiež podľa uvažovaného využitia mobilu.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Juraj 0506 06.01.2019 - 11:15

Za dva roky Huawei Mate 20 Pro výrazne stratí na cene,takže keď ho budete predávať stratíte oveľa viac,ako pri iPhone XS. Navyše po dvoch rokoch Huawei Mate Pro stratí podporu ( aktualizáciu) od výrobcu. Pri iPhone bude,aj naďalej aktualizácia. Keď mám dať kopu peňazí za vlajkovú loď,tak takú ktorá čo najmenej stratí na hodnote a bude ho výrobca podporovať. Za takéto peniaze radšej iPhone...

Peter Čapkovič06.01.2019 - 12:23 Trvalý odkaz

Ďalši pre mna nepochopitelny vyber mobilov... Ako sa niekto vobec može rozhodovať medzi dovma tak rozdielnymi platformami...?? Ved najskor si ujasnim čo chcem (Android alebo Apple) a potom vyberám medzi telefonmi... Medzi iPhonmi je vyber taky aky je medzi Androidmi neobmedzeny...

Dusan06.01.2019 - 12:26 Trvalý odkaz

1. Ak android v tejto cene: počkal by som pár týždňov na to čo predstaví samsung, prípadne prvé vlajkové lode iných výrobcov s novým chipsetom.
2. Ak IOS: apple to posledný september dosť sekol s pomerom cena/ inovácia a dosť skalných tento rok nemenilo s ročnou periodicitou. BTW je fakt, že apple mádlhšiu podporu,ale nepoznám nikoho kto si kupuje vlajkové fóny a má ich 5 rokov.

marek123406.01.2019 - 17:15 Trvalý odkaz

Ten chalan, čo položil otázku nevie, čo chce. Jedine, čo vie je zrejme frajerčiť, že má vlajkovú loď. Nepoznám nikoho, kto by sa pýtal na tak rozdielne veci, preto ani sám nemá vôbec jasno. Inak súhlas s Pepom.

Celá diskusia 6 príspevkov