Poradňa: Hľadáme android bez zahnutého displeja do 1000 eur

Ak nepatríte k fanúšikom zaoblených displejov, z výberu vypadnú najvýkonnejšie Samsungy, Huawei Mate 20 Pro aj Sony Xperia XZ3.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Tento týždeň sme do našej víkendovej rubriky vybrali správu od Erika: "Dobrý deň, aktuálne mám iPhone X, no chcel by som dobre odladený telefón s Androidom. Dôležitá je celodenná výdrž batérie a dobrý fotoaparát. Každopádne, mám podmienku - nesmie mať zahnutý displej. Cez leto som mal na týždeň Samsung Galaxy S9+ a nevyhovoval mi. Chcel som Google Pixel 3 XL, no oficiálne sa na Slovensku nepredáva a nemám záujem o dovoz či bazár. Zvažujem aj OnePlus 6, no vodeodolnosť by ma potešila. Cenovka by sa mala držať troch cifier."

Pred Vianocami sme si pre vás pripravili výber tých najlepších smartfónov do 800 aj nad 800 eur. Erik si môže vhodné androidy vybrať z nich.

Z drahšej skupiny vypadnú iPhony a Samsung Galaxy S9 i Galaxy Note, práve kvôli zahnutým obrazovkám. To isté sa týka Huaweiu Mate 20 Pro, keďže verzia Mate 20 bez zaobleného displeja sa k nám nedováža. Google Pixel 3 XL by bol ideálnou voľbou najmä kvôli ospevovanému fotoaparátu, no súhlasíme, že jeho kúpa na Slovensku príliš zmysel nedáva.

E-shopy, ktoré ho majú na sklade, si zaň pýtajú viac než tisícku. V nemeckej verzii obchodu Google Play pritom začína na 949 eurách.

Z plochých top smartfónov nám tak zostane napríklad Huawei P20 Pro. Opäť dominujú najmä fotoaparáty: základný s impozantným rozlíšením 40 Mpix a k nemu 20-megapixelový čiernobiely snímač či 10-megapixelový teleobjektív s trojnásobným priblížením.

Hoci niekedy je prepínanie medzi nimi a výber vhodného rozlíšenia, ako popisujeme v recenzii nazvanej Huawei P20 Pro - útok na prvú ligu, trochu zmätočné, fotografie môžu smelo konkurovať špičkovým vlajkovým lodiam.

Spoľahnúť sa dá tiež na vodeodolnosť (IP68) a 6 GB RAM, ktorá isto postačí aj v roku 2019. Vnútorné úložisko má 128 GB, takže zrejme nebude vadiť, že ho nerozšírite microSD kartami. A výdrž? Tiež výborná, úsporný Full HD+ displej totiž poháňa 4000 mAh akumulátor.

Vďaka LG môžete mať v novom androide normálny aj širokuhlý fotoaparát. Uvažovali by sme o G7 ThinQ za cenu okolo 535 eur. Aj napriek tomu, že má menšiu 3000 mAh batériu a vo verziách pre náš trh iba 4 GB RAM / 64 GB úložisko. Recenziu si prečítajte v článku LG G7 ThinQ - ľahký širokáč.

Kórejský mobil má špičkový Snapdragon 845, jemný QHD+ displej, robí vynikajúce fotografie a okrem rýchleho či čoraz populárnejšieho bezdrôtového nabíjania tiež spĺňa štandardy IP68 a MIL-STD 810G. Je pravda, že ešte o čosi lepšie vyzerá LG V40, ten sa ale u nás zatiaľ nepredáva.

Erik OnePlus 6, respektíve modernizovaný OnePlus 6T, zo svojho výberu vyradil kvôli absencii vodeodolnosti. Samotný riaditeľ spoločnosti ale uvidiedol, že novinka nejaký ten kontakt s vodou zvládne. Výrobca iba nechcel platiť za oficiálne testovanie a získanie certifikátu IP, pretože by to zvýšilo celkovú cenu prístroja.

My by sme sa teda telefónu s Full HD+ displejom, 3700 mAh batériou a doposiaľ najrozumnejšie vyriešeným výrezom nebáli. V oficiálnom e-shope s bezproblémovým doručovaním na Slovensko aj riešením reklamácií začína na 549 eurách za verziu so 128 GB úložiskom a 6 GB RAM. Do Erikovej tisícky sa zmestí aj najvybavenejšia verzia s 8 GB RAM a 256-gigabajtovým priestorom.

Jednou vetou spomenieme tiež HTC U12+ recenzované v texte HTC U12+ - edge sense na druhú. Pohľadom na parametre zapadne medzi vyššie spomínané smartfóny, má vodeodolnosť a tiež rovný displej. Rozumieme ale aj dôvodom, pre ktoré sa taiwanský výrobca už len zriedka dostáva do hľadáčika záujemcov o nový mobil.

Na výber je toho teda dostatok aj pre fanúšikov rovných displejov. A ceny, za ktoré sa tieto mobily predávajú, Erikov rozpočet iba potešia. Ktorý z nich by ste mu poradili vy? V diskusii pod článkom môžete pridať aj svojho žolíka.

Diskusia k článku:

Tomas 05.01.2019 - 12:41

Pockal by som, co prinesie rok 2019. Bohuzial (pre teba), to najlepsie z tohto roku ma zahnuty displej. Aj ked osobne nevidim v zahnuti displeja ziadny problem. 3 roky som taky displej mal a teraz som presiel na OnePlus 6T a zmeny, co sa tyka zahnutia, som si absolutne ani nevsimol, neuvedomil. P20 pro (a vlastne ziadny Huawei/Honor) by som nechcel kvoli EMUI...ale tebe mozno vyhovovat bude, kedze dost kopiruje iOS LG bootloop OnePlus ma slabu kameru, nema vodeodolnost atd., ale aspon vydrz a softver su excelentne Pixel ma pre zmenu len dobru kameru A HTC este existuje? (ano, existuje, to bol zart) Takze ani by som nepovedal, ze je toho na vyber dostatok.

Sategi_8205.01.2019 - 12:41 Trvalý odkaz

Ak má iphone x a vypadnú vlajkové lode Samsungu a Mate 20 Pro tak potom nie je veľmi z čoho vyberať. P20 pro je starší model so slabuckym Kirimom 970, kamera je veľmi diskutabilná a hlavne nadstavba od huaweiu je strašná...mne prichádza do úvahy len one plus 6T.. vadili by mi však niektoré chýbajúce features vlajkových lodí...

Nightmare05.01.2019 - 16:56 Trvalý odkaz

P20 Pro ma diskutabilny fotak??ved ma jeden z najlepsich -_-

Nightmare05.01.2019 - 17:23 Trvalý odkaz

niekde mas ze fotak nic moc a inde ze je medzi spickou

Celá diskusia 30 príspevkov