3D skener DepthSense od Sony má dosah päť metrov

Firma pracuje na novom 3D senzore, ktorý dokáže oskenovať tvár na dlhšiu vzdialenosť než dnešné snímače. V prvých smartfónoch by sa mohol objaviť koncom roka.

Apple príchodom Face ID naznačil budúcnosť biometrického zabezpečenia mobilných zariadení. Čítačky odtlačkov zrejme postupne vytlačia 3D snímače tváre.

Trend natiahnutých displejov na celú prednú stranu núti výrobcov experimentovať s umiestnením čítačky odtlačkov, najnovšie top modely majú skener zabudovaný do displeja. Riešením však môže byť spoľahlivé rozpoznávanie tváre.

Sony pracuje na novom 3D senzore s technológiou DepthSense, ktorý funguje na inom princípe než snímač Applu. Ten skenuje používateľa pomocou svetelných bodov, ktoré zmapujú tvár a na základe zhody ho autentifikujú.

Snímač od Sony má byť presnejší a spoľahlivejší. Vysiela laserové impulzy, ktoré merajú čas, za ako dlho sa odrazia od tváre používateľa späť. Dokážu merať objekt až do vzdialenosti piatich metrov.

Sony na svojej webovej stránke ukazuje využitie skenera v budúcnosti. Uplatnenie môže nájsť nielen v smartfónoch, ale aj dronoch, robotoch či virtuálnej realite. V automobiloch poslúži na ovládanie systémov gestami.

Laserový 3D skener je určený pre implementáciu do prednej i zadnej kamery, v smartfónoch a tabletoch tak poslúži nielen na biometrické zabezpečenie, ale aj pri fotografovaní, v aplikáciách s rozšírenou realitou a podobne.

Výroba by mala odštartovať koncom leta 2019. Je preto možné, že sa v prvých zariadeniach objaví do konca tohto roka.

Zdroj: sony-depthsensing.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu