JBL Tuner - Bluetooth reproduktor s FM a digitálnym rádiom

Recenzia šikovného Bluetooth reproduktora, ktorý mi denne spríjemňuje rána počúvaním FM a DAB rádia.

Predáva sa v čiernej a bielej farbe, stojí 99 eur. Všetko potrebné sa o ňom dočítate na webe JBL.sk.

Ide o 457-gramovú skrinku, ktorá sa podobá na ostatné JBL produkty. Oproti obľúbenému modelu Flip 4 má však tvrdú plastovú mriežku na povrchu a ostrejšie hrany. Hneď upozorním aj na nižší hudobný výkon s menej výraznými hĺbkami. Basy sú z Flip 4 mäkšie, zvuk je vďaka tomu plnší. Na ranné vysielanie však poslúži JBL Tuner veľmi dobre, tak isto aj v práci alebo na počúvanie hokejového zápasu pri jarných prácach na záhrade. Model Flip 4 je navyše odolný voči vode, vďaka Connect+ ho môžete raz-dva spojiť s ďalšími a na jedno nabitie vydrží vďaka 3 000 mAh batérii hrať o 50 % dlhšie. Lenže, niečo mu predsa len chýba.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Základné parametre JBL Tuner

Hmotnosť 457 gramov, rozmery 165 x 66 x 66 mm, jeden reproduktor s priemerom 45 mm, výkon 5 W RMS, Bluetooth 4.1, DAB tuner 174,928 – 239,200 MHz (Band-III), FM tuner 87,5 MHz – 108 MHz, microUSB konektor, AUX, batéria 2000 mAh, 8 hodín prehrávania hudby, 4 h nabíjania.

JBL Tuner ponúka oproti modelu Flip 4 podstatnú výhodu - prítomnosť analógového FM tunera a digitálneho DAB príjmu. Stačí zo zadnej steny vytiahnuť teleskopickú anténu a stlačiť vypínač. Na displeji sa objaví percentuálny stav batérie a o päť sekúnd už z reproduktora vychádza hudba naposledy počúvanej FM alebo DAB stanice.

Digitálne vysielanie poteší v Bratislave príjmom detského Rádia Junior a čitateľského Rádia Litera, ktoré som inak poznal len vďaka online streamingu (napríklad cez appku iRádio RTVS alebo SK Radio). Okrem nich si tu môžem naladiť Patriu, _FM, Slovensko, Devín, Lumen, Antenu Rock, Jemné a Vlnu.

Analógové FM frekvencie menovať nebudem, istotne ich vo svojom okolí poznáte. Príjem teleskopickej antény je slušný, no ťažko povedať, či bude stačiť vaším požiadavkám. Výhodou FM vysielania je šum pri slabšom signále, pričom digitálne je v takých momentoch prerušované.

Stlačenie vypínača zariadenie zapne, čo je sprevádzané typickým (a podľa mňa trochu otravným) JBL zvukom. 14-znakový displej zobrazuje názov počúvanej stanice (RDS) aj relácie (RT). Po asi dve a pol minútach zhasne. Rozsvietite ho stlačením vypínača, opätovné krátke stlačenie reproduktor vypne.

Podržaním tlačidla 1 - 5 stanicu uložíte do pamäte, stlačením príslušného tlačidla ju potom okamžite spustíte.

Bluetooth funkcia bude zrejme vedľajšia, spustíte ju cez tlačidlo s typickou ikonou. AUX režim sa spustí automaticky po zasunutí jacku do 3,5 mm konektora v zadnej stene.

Na jedno nabitie mi reproduktor vydržal vždy niekoľko dní, pričom denne fičal asi 2 hodiny. Skrátka, udávaných 8 hodín potvrdzujem. Vnútri ukrytých 2000 mAh však mohlo byť aj viac - hlavne, keď už som si zvykol na Flip 4 s 3000 mAh batériou. Ten skutočne nabíjam o polovicu zriedkavejšie. Navyše, štvorhodinové nabíjanie 2000 mAh batérie z nuly na stovku mi pripadá nezvyčajne pomalé. Nabíjačku nájdete v balení.

Výhody

+ sloboda od smartfónu

+ FM tuner s teleskopickou anténou

+ DAB tuner (v Bratislave napr. aj Rádio Junior, Litera)

+ kompaktné a elegantné riešenie do detskej izby aj obývačky

+ automatický AUX režim

+ unikátny produkt (rozhlas + Bluetooth + vstavaná batéria)

Nevýhody

- slabší zvuk (hĺbky) než Flip 4

- len 14 znakov na displeji

- bez funkcie JBL Connect+

- slabá ergonómia tlačidiel

- chýba odolnosť voči vode

- batéria mohla byť silnejšia

- pomalé nabíjanie

Orientačná cena: 99 eur (JBL.sk)

Záver

Každé ráno doma zapínam JBL Flip 4, ten sa automaticky pripojí k mobilu a z neho púšťam väčšinou vysielanie Rádia_FM, dcérke zase Rádio Junior. Používam na to apky iRádio RTVS alebo SK Radio. Počas testovania JBL Tuner som sa vôbec nemusel zaoberať smartfónom, len som stlačil vypínač na novom pomocníkovi a zrazu mi chodbu, obývačku a kuchyňu zaplnilo vysielanie obľúbeného rádia. Žiadne káble, sloboda, jednoduchosť. Denne ide asi o hodinu až dve, nabíjanie približne raz za týždeň. JBL Tuner som si veľmi obľúbil. Kiež by existovala väčšia verzia so silnejšou batériou a mohutnejšími reproduktormi. Ale priznávam, ja som už trochu vyberavý. Každý majiteľ JBL Tuner bude milo prekvapený, aké šikovné zariadenie to JBL vyrobilo.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Nightmare 28.12.2018 - 16:02

tu bu patrilo vypichunut asi 2 nevyhody hlavne a to slaba bateria a slabsi zvuk...ale podareny vyrobok

nanoSIM28.12.2018 - 19:46 Trvalý odkaz

ale zasa tá cena je taká baťovská :-) len neviem či je to výhoda alebo nevýhoda

Celá diskusia 2 príspevky