Dilema: Huawei P20 vs Huawei Mate 10 Pro

Oba dokážete zohnať za prakticky rovnakú sumu. Rozum a špecifikácie by nás prihláňali k väčšiemu modelu, dizajn k tomu menšiemu.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Mikuláš už má jasno vo výrobcovi jeho nového mobilu, s konkrétnym modelom mu ale musíme pomôcť: "Dobrý deň, potrebujem nový mobil a uvažujem o Huawei P20 alebo Huawei Mate 10 Pro. Ide mi hlavne o fotoaparát. Tiež by som sa potešil aj odkazu na nejaký fotomobil so širokouhlým objektívom v podobnej cenovej kategórii. Ďakujem!"

Huawei P20 patrí právom medzi najlepšie fotomobily tohto roka. Drahší súrodenec P20 Pro je na tom síce vďaka unikátnemu 40 Mpix čipu ešte lepšie a ponúka aj viac RAM, väčší displej a silnejšiu batériu, no je tiež drahší.

P20-ku sme preto aj v recenzii s názvom Huawei P20 - v tieni väčšieho brata vyhlásili za rozumný kompromis, pokiaľ sa nepotrebujete naháňať za najvyšším výkonom a high-end parametrami.

Procesorová výbava v podobe čipsetu Kirin 970 je zhodná s väčším Mate 10 Pro, no kompaktnejší 5,8-palcový mobil je menší aj užší, v ruke sa vám teda bude držať ľahšie než 6-palcový konkurent z vlastnej stajne.

Fotoaparáty sú na pohľad tiež rovnaké: 12-megapixelový hlavný čip za objektívom s clonovým číslom f/1.8 dopĺňa 20-megapixelový čiernobiely čip (f/1.6). Mate 10 Pro by mal ponúkať optickú stabilizáciu, hoci aj tá elektronická v P20-tke dokáže zázraky. Pri fotografovaní určite nespoznáte rozdiel.

Vzhľad Huaweiu P20 je určite podarenejší, najmä v lákavej modrej verzii. Mobil tiež naláka fanúšikov autoportrétov, keďže nad displejom mu výrobca nadelil kvalitný 24-megapixelový fotoaparát.

Mate 10 Pro má vpredu len horší 8-megapixelový čip a pre odomykanie smartfónu odtlačkom budete musieť prst prikladať na chrbát, keďže čítačka sa zmestila iba dozadu.

Pochváliť sa ale môže silnejšou batériou (4000 mAh vs. 3400 mAh) a lepšou odolnosťou voči vode (IP67 vs IP53).

Detailné skúšobné fotografie z oboch modelov hľadajte v článkoch Takto fotí Huawei P20 a Takto fotí Huawei Mate 10 Pro. Veľa rozdielov v nich ale nenájdete.

Ako sú na tom ceny? P20 s jedinou možnosťou 4 GB RAM a 128 GB úložiska má oficiálnu cenu 599 eur. Mate 10 Pro je v overených e-shopoch zvyčajne mierne drahší, no v praxi ho zoženiete za rovnakých 599 až 639 eur. Hlavným rozdielom bude až 6 GB operačná pamäť.

Logickou voľbou by teda bol trochu výkonnejší 6-gigabajtový Mate 10 Pro s väčším displejom, lepšou vodeodolnosťou a silnejšou 4000 mAh batériou. Ku cti mu slúži aj to, že používateľa neobťažuje na androidoch trochu rozpačito fungujúcim výrezom. Rozumieme ale aj voľbe v prospech krajšej a kompaktnejšej P20-tky s čítačkou odtlačkov vpredu.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 23.12.2018 - 13:36

ja by zobral P20

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy23.12.2018 - 18:37 Trvalý odkaz

" Ku cti mu slúži aj to, že používateľa neobťažuje na androidoch trochu rozpačito fungujúcim výrezom."
na IOS "funguje" vyrez nerozpacito? poprosim vysvetlit, ja chlapec z dediny tomu nerozumiem.
inak ked vidim na huawei ten "ovalny" reproduktor vo vyreze chce se mi blit

Nightmare23.12.2018 - 19:57 Trvalý odkaz

konecne uz viem odkial su mi tie ruky zname na displeji P20...dakedy to mala Nokia na uvitanie v telefonoch

Železomej23.12.2018 - 21:54 Trvalý odkaz

Asi by sa aj po LG V30 mohol poobzerat.

Celá diskusia 6 príspevkov