Dilema: Honor 8X vs. Samsung Galaxy A7

Honor bude lacnejší, s dlhšou výdržou. Samsung ale môže vytiahnuť tromf v podobe širokouhlého objektívu.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Čitateľka Nina nám píše: "Dobrý deň, prosím Vás vedeli by ste mi poradiť? Rozhodujem sa medzi Honorom 8X a Samsungom Galaxy A7. Ďakujem!"

Samsung Galaxy A7 (2018) v týchto dňoch vzbudzuje veľký záujem. V redakcii sme ho už stihli otestovať a naše podrobné skúsenosti nájdete v článku Samsung Galaxy A7 (2018) - rozumná stredná cesta.

Trochu nás mrzí, že ho výrobca vyskladal aj so starších komponentov. Kritizovali sme najmä microUSB konektor pre nabíjanie, no modernejšie USB-C nemá ani Honor 8X. Od žiadneho z konkurentov nemôžeme očakávať ani zvýšenú odolnosť voči vode.

Naopak, výrobcovia pri nich vsadili na na moderné natiahnuté displeje, ktoré sa vďaka menšej šírke lepšie držia v ruke a podporujú súčasný trend vertikálne orientovaného obsahu. Galaxy A7 ho má 6-palcový a vytvorený technológiou Super AMOLED, takže podporuje aj tzv. Always on režim zobrazujúci aktuálny čas a ikony zmeškaných notifikácií aj na zhasnutej obrazovke.

Honor 8X túto funkciu nemá, no vďaka výrezu a lepšiemu využitiu prednej steny ponúkne až 6,5-palcovú obrazovku. Pri prakticky totožných rozmeroch celého telefónu (160 x 77 mm).

Honor bude vďaka Kirinu vo svojich útrobách výkonnejší a to aj v prípade, že porovnávame základné verzie oboch smartfónov so 4 GB RAM a 64 GB vnútorným úložiskom. 8X ponúkne tiež silnejšiu 3750 mAh batériu. Do Samsungu sa zmestil iba 3300 mAh akumulátor.

Priaznivejšie vyznieva aj porovnanie cien. Honor 8X môžete mať už od 279 eur, Samsung si za Galaxy A7 pýta až 349 eur, čo je podľa nás trochu veľa.

Benefitom jedného z najnovších Samsungov tak môžu byť iba fotoaparáty. Kým Honor 8 dostal vzadu jednoduchý 20-megapixelový snímač s 2 Mpix pomocníkom pre rozostrovanie pozadia v režime Clony, Galaxy A7 láka na unikátny koncept až trojice objektívov.

Hlavný fotoaparát má vyššie 24-megapixelové rozlíšenie a jeho asistenčný čip pre rozostrovanie až 5 Mpix. Okrem toho ale môžete prepnúť aj na 8-megapixelový širokouhlý fotoaparát.

Jeho rozlíšenie nie je nijako závratné a ako uvidíte v našom článku Takto fotí Samsung Galaxy A7 (2018), má aj výrazné skreslenie, ktoré na určitých druhoch snímok (napríklad v interiéroch) spôsobuje optické chyby. S drahšími smartfónmi od LG, ktoré taktiež ponúkajú aj širokouhlý objektív, alebo s vlajkovou loďou Huawei Mate 20 Pro, sa rovnať nemôže.

Napriek tomu môže ísť o príjemné spestrenie a možnosť využiť kompozície, ktoré vám klasický objektív v Honore neponúkne.

Naše hodnotenie je teda jasné. Honor 8X bude rýchlejší, s dlhšou výdržou, kvalitnejšími materiálmi a zaplatíte zaň menej. Na bežné používanie je to jasná voľba. Nad Samsungom Galaxy A7 by sme uvažovali iba v prípade, že veľa fotíte a presne viete, na čo využijete jeho širokouhlý fotoaparát.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Marián Petrík 17.12.2018 - 11:05

veľa foťákov ešte neznamená kvalitu. jednoznačne honor.

Tomas17.12.2018 - 12:49 Trvalý odkaz

Tiez by som bral asi Honor

Celá diskusia 3 príspevky