MediaTek Helio P90: podpora 48 Mpix fotoaparátov a vylepšená AI

Nový čispet určený pre smartfóny strednej triedy prináša vyšší výkon pri nižšej spotrebe, podporu Bluetooth 5.0 a nové možnosti fotoaparátov. V sieti piatej generácie pracovať nedokáže.

MediaTek nedávno uviedol čipset Helio M70 pripravený na príchod 5G sietí. Novinka Helio P90, pri ktorom ešte pred jeho oficiálnym predstavením avizoval, že bude silný, efektívny, s prelomovou inteligenciou a zmení úplne všetko.

Očakávania tak boli vysoké, výsledok preto môže sklamať. Podporu 5G sietí tu nenájdeme, technické špecifikácie modemu sa nezmenili a čipset je vyrobený opäť 12 nm technológiou ako jeho predchodca P70. Osemjadrový procesor tvorí šesť jadier Cortex-A55 s taktom 2 GHz a dve Cortex-A75 taktované na 2,2 GHz.

Nový grafický čip IMG PowerVR GM9446 s frekvenciou 970 MHz má byť o 15 % výkonnejší než Helio P70. Nájdeme tu Bluetooth 5.0, LTE model CAT 12 a Full HD+ displeje môžu mať pomer až 21:9. Novinkou je podpora pre single fotoaparáty s až 48 Mpix rozlíšením a nahrávanie 480 fps HD videí. Možnosti pri duálnych fotoaparátoch sa nezmenili, použiť sa môže kombinácia maximálne 24 Mpix a 16 Mpix snímačov.

Vylepšená umelá inteligencia si má poradiť so snímaním v zhoršených svetelných podmienkach, virtuálnou realitou a ponúkne presné rozpoznávanie tváre.

Očakáva sa, že Helio P90 nájdeme v prvých smartfónoch už od prvého kvartálu 2019.

Zdroj: mediatek.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu