Snapdragon 855: nová generácia AI, 5G, vyšší výkon a lepšia životnosť batérie

Čipset je vyrobený 7 nm technológiou a pripravený na príchod 5G sietí. Ponúkne vyšší výkon, novú generáciu umelej inteligencie, efektívnejšie využívanie batérie a 4K HDR videá v režime portrétu.

Qualcomm predstavil novú generáciu svojho najvýkonnejšieho procesora Snapdragon 855, ktorý bude poháňať niektoré budúcoročné top modely. Je vyrábaný 7 nm technológiou a zameraný na šetrnejšie využívanie batérie, pričom ponúka vyšší výkon.

Výrobca dáva do pozornosti novú generáciu umelej inteligencie, ktorá sa prejaví v rýchlejšom a intuitívnejšom využívaní hlasu, fotoaparátu, hraní hier a rozšírenej realite.

Má ísť o prvý komerčne vyrábaný čip pre prichádzajúce 5G siete, ktorý ponúkne 2 Gbps LTE pripojenie a podporu novej generácie Wi-Fi 6. O výkon sa postará osem jadier Kryo 485 s taktom 2,84 GHz, ktoré doplní grafický čip Adreno 640.

Na detail bohatšie, farebnejšie a krajšie majú byť aj fotky. Nový čip Qualcomm Spectra 380 umožní snímanie 4K HDR videí rýchlosťou 60 snímok za sekundu, pričom spotrebuje o 25 % menej energie než predchodca.

Zvládne oddeliť prvky scény či meniť pozadie a objekty v reálnom čase. Snapdragon 855 má byť podľa výrobcu prvou ohlásenou mobilnou platformou, ktorá dokáže zachytiť 4K HDR zábery v režime portrétu, kde samozrejme nechýba bokeh efekt.

Čip prinesie aj nové ultrasonické riešenie snímania odtlačkov prsta, ktorý budý integrovaný v displeji. Podľa výrobcu dokáže bez problémov rozpoznať prst aj v prípade, že je váš prst mokrý, vlhký či pokrytý nejakými nečistotami. Qualcomm Snapdragon 855 uvidíme v prvých smartfónoch budúci rok.

Zdroj: Qualcomm

Diskusia k článku:

Scotty 06.12.2018 - 19:26

Každý novší procesor lepšie pracuje s batériou, každá nová verzia Android/iOS je údajne setrejsia na energiu , no v realite nevidno rozdiel tak kde je problém ?

Scotty06.12.2018 - 20:37 Trvalý odkaz

Ok rád si to nechám vysvetliť :)

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy06.12.2018 - 21:34 Trvalý odkaz

Rozdiel je v tom ze telefony (software) spracovava nasobne viac informacii, pouzivaju viac senzorov, ukladaju (odosielaju) o tebe viac udajov a vsetko to bezi na pozadi (pre tvoje dobro:) ) narast potrebnej energie na toto vsetko je cca rovnaky ako je znizenie energetickej narocnosti novych soc, displejov...

Tomas06.12.2018 - 22:24 Trvalý odkaz

Nehovoriac o stale sa zvacsujucich displejoch, ktore radi spotrebuju vsetku usetrenu energiu

Celá diskusia 9 príspevkov