Poradňa: Ako zobraziť percentá batérie v iPhonoch a niektorých androidoch?

Informácia o zostávajúcej výdrži telefónu býva pre nás veľmi dôležitá. Napriek tomu k nej výrobcovia prístup často poriadne sťažujú.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Napísal nám aj Karol, na prvý pohľad s jednoduchou požiadavkou: "Dobrý deň, poradíte mi prosím, ako zobrazím percentá batérie pri iPhone X? Ďakujem!"

Návod na toto je pri starších iPhonoch jednoduchý. Stačí zamieriť do Nastavení, nalistovať riadok Batéria a zapnúť prvý prepínač Percentá batérie.

S novšími iPhonmi, ktorých displej disponuje výrezom hore, ale prichádza háčik. Percentá batérie jednoducho počas bežnej práce alebo na domácej obrazovke neuvidíte. Apple sa rozhodol, že túto informáciu používateľovi zobrazovať nebude.

Je síce možné, že by sa percentá do pravého rohu vedľa ukazovateľ signálu a Wi-Fi nezmestili, no prečo nemohli byť zobrazené priamo v piktograme batérie, ako na niektorých androidoch, naozaj netušíme.

Ak teda majiteľ novšieho iPhonu potrebuje vedieť presne, koľko energie mu v akumulátore zostáva, bude musieť vytiahnuť Ovládacie centrum od spodného okraja. Alternatívou môže byť widget Batéria, ktorý si pridáte medzi ostatné widgety (do obrazovky úplne vľavo na domácom paneli s ikonami). Jeho výhodou je aspoň to, že ukazuje aj energiu v pripojenom Bluetooth príslušenstve. Napríklad v slúchadlách.

Kým sa na Apple spustí (tentoraz naozaj oprávnená) kritika, upozorňujeme, že niektoré androidy, ktoré výrez od iPhonu okopírovali, sa na za zobrazovanie percent vykašľali tiež. V recenzii Xiaomi Mi A2 Lite - čistý ťah na dvestoeurovú triedu sa dočítate, že pre presnú informáciu sme tu museli vždy sťahovať notifikačnú lištu, keďže prepínač v nastaveniach sme hľadali márne.

Rovnako je na tom Xiaomi Pocophone F1, minimálne vo verziách s nainštalovaným prostredím MIUI 9. Jeho majitelia musia stráviť čas hľadaním vhodnej témy grafického rozhrania, ktoré týmto neduhom netrpí. Používatelia fóra XDA-Developers odporúčajú napríklad túto. V MIUI 10 ale už prepínač Battery indicator pribudol tam, kde patrí.

Menej skúsený používateľ sa môže zapotiť aj pri modeloch s čistým Androidom, napríklad niektorých Motorolách, Nokiách alebo BlackBerry.

Tu je položka pre zobrazovanie percent v hornej lište skrytá v tzv. Tuneri používateľského rozhrania. Aktivujete ho po stiahnutí notifikačného centra a dlhšom podržaní prsta (nie len krátkom stlačení) na koliesku pre vstup do Nastavení.

Tuner používateľského rozhrania potom hľadajte úplne na konci systémových Nastavení.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

marek1234 01.12.2018 - 11:49

Preto si nekúpim telefón s výrezom a ešte počkám, kedy táto chorá doba (pliaga) škaredého notch vymizne. Dôvod, prečo som si nekúpil ani OnePlus 6 ani Xiaomi Mi8, aj keď obaja boli veľmi silný favoriti.

Tomas01.12.2018 - 14:01 Trvalý odkaz

Na 1+6T je notch taky maly, ze z oboch stran sa vpohode zmesti dostatok ikoniek, notifikácií atd. Aj percenta nabitia baterie.

Celá diskusia 2 príspevky