Mobvoi Ticwatch Express - Wear OS žije

Recenzia cenovo dostupných hodiniek s Wear OS, kvalitným spracovaním, always on displejom, ale slabou výdržou batérie.

Platforma Android Wear to má ťažké. Z jednej strany na ňu útočí Apple Watch, najpredávanejšie hodinky na svete a z druhej strany giganti ako Samsung, Huawei či Xiaomi s vlastnými operačnými systémami alebo produktovo modifikovanými verziami plnohodnotného Androidu.

Google však spravil zásadnú zmenu a z Androidu Wear sa stal Wear OS. Veľká aktualizácia na novú verziu operačného systému sa dostala na množstvo Android Wear hodiniek a sľubovala operačnému systému druhý dych. Zvedavosť ma tak dohnala k tomu, aby som si zaobstaral Wear OS hodinky a po dlhej dobe dal tejto platforme opäť šancu.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Doteraz som mal možnosť otestovať množstvo rôznych hodiniek - Gear S3 od Samsung, Vector s monochromatickým displejom či všetky modely Xiaomi AmazFit. Do zbierky mi chýbajú len Apple Watch, ktoré však nepripojím k androidu. Prvú skúsenosť s Android Wear som mal na ikonických Moto 360, ktoré priniesli kruhový displej za cenu čierneho pásu v spodnej časti.

Odvtedy sa veľa zmenilo a plnohodnotné kruhové displeje už vidíme na každom rohu. Pravdou však je, že od Moto 360 som neprišiel do styku s Android Wear ani Wear OS. Dôvodom bola zlá výdrž na jedno nabitie a sekanie systému, teda aspoň tak znela kritika na tento operačný systém.

Zaobstaral som si jedny z najlacnejších Wear OS hodiniek, ktoré nesú názov Mobvoi Ticwatch E. Sú to tie zaujímavé Ticwatch 2, na ktoré sme sa pred rokom pozreli. Recenziu nájdete tu. Výrobca Mobvoi odvtedy zmenil stratégiu a namiesto vlastnej nadstavby plnohodnotného Androidu prešiel na Wear OS. Ticwatch E a S boli prvými modelmi s týmto OS. Odvtedy výrobca vydal aj ďalšie hodinky, menovite Ticwatch Pro a C2.

Hodinky ponúkajú jednoduchý, elegantný ale trochu robustnejší dizajn. Telo hodiniek je vyrobené z plastu, no naozaj veľmi kvalitného. Na prvý pohľad nemáte ako zistiť, že to nie je kov. Matná úprava povrchu je príjemná na dotyk a pomerne dobre odoláva odtlačkom. Silikónové remienky patria medzi tie najlepšie, s akými som sa stretol. Sú dokonca príjemnejšie na dotyk než AmazFit hodinky. Chválim možnosť jednoducho a rýchlo ich vymeniť za vlastné 20 mm. Spracovanie hodiniek je na veľmi vysokej úrovni a plastového tela sa naozaj nemusíte báť. Je pevné, odolné a nie je ľahké ho poškriabať.

Na výber máte z troch farieb. Ja som testoval čiernu Shadow, v ponuke je aj biela Ice a žltozelená Lemon. Čierna farba je jediná matná, Ice aj Lemon majú lesklé priehľadné telá. To môže niekoho zaujať, no mne sa čierne matné hodinky zdali reprezentatívnejšie. Lesklý priehľadný plast mi evokoval hračkársky výrobok.

Hviezdou hodiniek je 1,4-palcový OLED displej s rozlíšením 400 x 400 pixelov. Nečudoval by som sa, ak by to bol ten istý, aký mali Ticwatch 2. Rozhodne to však nie je zlá vec, práve naopak. Displej je veľmi pekný, jemný a vďaka OLED technológii môžete využívať Always on režim.

Výhodou plastového tela je jeho hmotnosť. Hodinky vážia len 42 gramov, čo je veľmi málo na 44 mm hodinky. Napríklad také Gear S3 vážia až 86 gramov, teda viac než dvakrát toľko. Express som na ruke cítil, no nikdy mi neprekážali. Nízkou hmotnosťou hodinky určite zaujmú.

Hodinky majú 300 mAh batériu, ktorá síce nie je väčšia než pri Ticwatch 2, no nie je ani vyslovene malá. Výrobca udáva výdrž na úrovni 48 a viac hodín. Na to rovno zabudnite. Mne hodinky vydržali maximálne deň a pol, zvyčajne deň a štvrť. Prakticky to znamená, že ich budete nabíjať každý večer. Slabá výdrž na Wear OS hodinkách je teda stále problém a treba s ňou rátať.

Svoj podiel viny má na tom čipset Mediatek MT2601. Vyrobený je 28 nm technológiou a na trhu je už tri a pol roka. Veľká spotreba energie čipsetom sa odráža na slabej výdrži. Má však procesor na svedomí aj sekanie systému? Áno aj nie. Po prvom spustení hodiniek som inštaloval niekoľko aplikácií a hodinky očividne sekali. Bolo to však len počas sťahovania a inštalácie daných aplikácií. Odvtedy fungujú hodinky tak, ako majú.. Na plynulosť systému sa teda nemôžem sťažovať, pri prvom spustení však treba mať trocha viac trpezlivosti.

Prejdime však opäť k svetlým stránkam. Hodinky sú vybavené GPS, meračom tepu, gyroskopom, elektronickým kompasom aj akcelerometrom. Nechýba ani vodeodolnosť s certifikáciou IP67. Nemusíte sa tak báť hodinky použiť pri daždi a športovaní. K telefónu sa hodinky pripájajú cez Bluetooth 4.1, no nechýba ani WiFi pre sťahovanie aktualizácií a aplikácií.

Čo ma najviac oslovilo na Wear OS je podpora aplikácií. Na AmazFit hodinkách si nenainštalujete žiadne aplikácie. Gear OS na samsung hodinkách má tiež chabú podporu. V tomto je Wear OS jednoznačne lepší. Stiahol som si niekoľko Google aplikácií ako Mapy či Keep, Spotify, Messenger alebo AccuWeather.

Na monitorovanie športu môžete využiť Google Fit alebo aplikáciu TicHealth. Stiahnuť si ale môžete aj ďalšie ako napríklad Runtastic alebo Strava. Na Google Play tiež nájdete množstvo ciferníkov, nemusíte sa obmedzovať len na tie od výrobcu. Po jeho otvorení sa vám tiež zobrazí zoznam aplikácií, ktoré máte v telefóne a existuje aj ich Wear OS verzia.

Hodinky som aktualizoval na Wear OS 2.1 a vyskúšal ich používať v angličtine aj češtine. Slovenčinu žiaľ vo Wear OS zatiaľ nenájdeme, čo je zvláštne, keďže v Androide je už dávno. Na ich spárovanie s telefónom potrebujete aplikáciu Wear OS z Google Play. Spárovanie je potom už len otázka pár kliknutí, odsúhlasenie povolení a prepojenie s Google účtom v telefóne. Pri zmene telefónu budete musieť celé hodinky zresetovať, aby sa opäť dali spárovať.

Navigácia v menu hodiniek pozostáva z ťahania prsta hore, dole, doprava a doľava. Zhora stiahnete rýchle prepínače s ovládaním jasu, hlasitosti, úsporným režimom, vypnutím displeja, režimom nerušiť a lietadlo. Vpravo sa nachádza denný prehľad aktivít, vľavo Google Assistant. Zospodu zobrazíte upozornenia, mažú sa opäť potiahnutím dostrany. Keď na domácej obrazovke podržíte prst dlhšie, zobrazia sa dostupné ciferníky. Posledným článkom ovládania je tlačidlo na ľavom boku hodiniek. Po jeho stlačení sa zobrazí ponuka aplikácií. Slúži tiež ako tlačidlo domov.

V nastaveniach nájdete Gestá. Hodinky môžete prebudiť naklonením zápästia alebo poklepaním. Aktivovať si môžete aj ovládanie pomocou zápästia, kedy namiesto pohybu prsta po obrazovke budete otáčať zápästím hore alebo dole. Týmito pohybmi tak môžete prechádzať cez zoznam bez dotyku obrazovky čo sa môže v niektorých situáciách hodiť.

Hodinky sú vybavené aj reproduktorom, ktorý poslúži napríklad pri budíku. Malo by byť možné z hodiniek aj volať, žiaľ túto funkciu sa mi nepodarilo zrealizovať. Napriek aktivovaniu prenosu audia z telefónu do hodiniek v nastaveniach, hodinky po potvrdeni hovoru ho len prijmú na telefóne ale zvuk nevydajú. Na internete som sa dočítal, že ide o známu chybu vo Wear OS, ktorá trápi veľa používateľov. Volanie cez hodinky tak možné je, no momentálne sa vám ho asi nepodarí aktivovať.

Výhody:

+ kvalitné spracovanie

+ pekný displej s dobrým jasom

+ always on režim

+ množstvo aplikácií

+ jednoduché ovládanie

+ kompas a GPS

+ vodeodolnosť

+ cena

Nevýhody:

- slabá výdrž na jedno nabitie

- chýba Google Pay

- momentálne sa nimi nedá telefonovať

- spomalenie systému pri inštalácií aplikácií

- vo Wear OS chýba slovenčina

Orientačná cena: 159 € (zľavový kupón v závere)

Záver

Mobvoi Ticwatch Express sú dostupnou vstupenkou do sveta Wear OS. Ak hľadáte ľahké hodinky s pekným displejom a kvalitným spracovaním za dostupnú cenu, Ticwatch Express si určite zaslúžia pozornosť. Nízka cena sa odrazila najmä na starom čipsete, ktorý v bežnom používaní nespôsobuje žiadne problémy, horšie je to pri inštalovaní aplikácií. Ak krátkodobé spomalenie systému vydržíte, môžete sa tešiť na plynulý chod po zvyšok času.

Hlavným prínosom hodiniek je ale široká ponuka aplikácií, čo ma viedlo k opätovnému vyskúšaniu Androidu v hodinkách. Slabú jednodňovú výdrž som ochotný akceptovať vzhľadom na širšie možnosti a lepšiu spoluprácu s telefónom než na iných platformách. Veľkou motiváciou pre kúpu Wear OS hodiniek je pre mňa aj platenie cez Google Pay, čo však Express neponúkajú. Ak vás bezkontaktné platby nezaujímajú a nevadí vám nabíjať každú noc, nízka cena hodiniek môže byť veľkým lákadlom.

Mobvoi Ticwatch E si môžete zakúpiť v obchode Geekbuying.com. Dostupé sú v talianskom sklade za 108 € vrátane dopravy cez DHL pri použitú kupónu fonysk2.

Diskusia k článku:

Železomej 27.11.2018 - 20:49

Tomáš ja na mojích, teda manželkiných môžem volať bez problémov hmm

Me_Gusta27.11.2018 - 21:02 Trvalý odkaz

Ani ja som nemal problém s volaním

Peter28.11.2018 - 11:55 Trvalý odkaz

Tiež bez problémov s volaním ich používam.
Ja som ich kupoval keď vysli ž oficiálnej stránky za cca 230 dolárov vrátane poštovného. Teraz mi prisiel ako ich zákazníkovi kupón za 99 dolárov. Takže celkom haluz. Uvažujem že by som ich kúpil na vianoce ako darcek ale to už mi pravdepodobne nepridu :/

Ináč veľká spokojnosť s nimi.

Miro28.11.2018 - 13:06 Trvalý odkaz

Celkom som prekvapený že už 3 pozitívne komentáre, lebo cez Cyber week na Nemeckom Amazone som nad nimi uvažoval, kým som si neprečítal haldu negatívnych skúseností (podložených fotografiami) od nekvalitných displejov, zlé baterky, slabé remienky. Tak ma ten ošiaľ prešiel. Zvláštne

Daniel Kmec28.11.2018 - 18:51 Trvalý odkaz

ja ich mám od leta a som spokojný
jediné čo mi vadí je aktualizácia...
každý deň sa mi stiahne, inštaluje a potom napíše chybu a ukáže sa zelený panák...
stále mám android 7.1.1
neviete niekto ako sa to dá vyriešiť?

Celá diskusia 10 príspevkov