Dilema: Huawei Nova 3 vs. Huawei Mate 20 Lite

Niekedy nám cenová politika výrobcov nie je úplne jasná. Nova 3 má rýchlejší procesor, dvojnásobné úložisko a v e-shopoch aktuálne stojí menej než Mate 20 Lite.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Napísal nám aj FIlip: "Dobrý deň, rád by som si kúpil nový smartfón. Rozmyslam nad dvomi modelmi od Huaweiu, konkrétne Nova 3 a Mate 20 Lite. Cena je pomerne rovnaká, ktorý z nich by ste mi poradili?"

Obidva tieto telefóny sú rovnako veľké a podobne staré. Displej v nich je úplne totožný, so 6,3-palcovou uhlopriečkou, Full HD+ rozlíšením a výrezom v hornej stene.

Do výpočtu zhodných prvkoch môžeme hneď započítať aj 3750 mAh batériu, Android 8.1 Oreo s grafickou nadstavbou od výrobcu, pohodlný USB-C konektor pre nabíjanie a čítačku odtlačkov prstov na chrbte.

Zatiaľ sme teda Filipovi príliš nepomohli, pozrime sa teda radšej na to, v čom sa dvaja kandidáti na jeho nový mobil odlišujú.

Huawei Nova 3 bude výrazne rýchlejší a výkonnejší. Dostal totiž až do nedávna ten najvýkonnejší procesor, ktorý čínsky výrobca produkuje, Kirin 970 spriahnutý s grafickým čipom Mali-G72.

Mate 20 Lite má starší Kirin 710 a Mali-G51. Kúpite ho so 4-gigabajtovou operačnou pamäťou a 64 GB vnútorným úložiskom, v overených slovenských e-shopov aktuálne za 399 eur.

Nova 3 bude stáť iba 369 eur a za ne získate dvojnásobný 128 GB priestor.

Za výhodu Mate 20 Lite nepovažujeme ani fotografie z vyšším rozlíšením, ktoré dostanete z 20-megapixelového snímača. Ani v prípade, že mu pomáha ešte 2 Mpix súrodenec za vedľajším objektívom pri vytváraní snímok s efektným rozmazaným pozadím. Testovacie snímky nájdete v našom článku Takto fotí Huawei Mate 20 Lite.

Základný fotoaparát Nova 3 má len 16 megapixelov, druhý snímač ale ponúkne až 24 Mpix, hoci iba v čiernobielom podaní. Takáto spolupráca má priniesť lepšie fotografie večer a v noci, prípadne vysokokontrastné zábery v špeciálnom monochromatickom režime.

Na vyskúšanie Novy 3 si v redakcii ešte budeme musieť chvíľu počkať. Recenziu Mate 20 Lite hľadajte pod názvom Huawei Mate 20 Lite - veľký displej, dobrá výdrž.

Naše rozhodnutie by ale jednoznačne smerovalo k Huaweiu Nova 3. Stojí menej, bude výkonnejší, ponúkne dvojnásobné úložisko a možno minimálne veľmi porovnateľné fotografie.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

viperman 26.11.2018 - 13:26

Huawei Nova 3 dokonca stoji v alze momentalne 289, nie je o čom. edit: to je 3i, ale aj tak dobra cena :)

Celá diskusia 2 príspevky