Huawei Mate 20 Pro - to najlepšie z ázijskej kuchyne

Recenzia 6,39'' androidu so zahnutým displejom, veľmi rýchlym nabíjaním a trojicou zadných fotoaparátov. Nechýba tu tele ani širokouhlý objektív.

Októbrová novinka má byť zatiaľ najlepším a najvýkonnejším smartfónom z dielne Huawei. Kým predchádzajúce modely si držali istú mieru konzervatívnosti, Mate 20 Pro akoby potreboval pozbierať všetky krížiky v zozname horúcich trendov a najmodernejších funkcií. Niekde je čoraz populárnejší výrobca lídrom, inde zas kopíruje a preberá prvky od konkurencie.

ikona

Základné info: Huawei Mate 20 ProVylepšená verzia minuloročného Mate 10 Pro prichádza s jemne zaobleným 6,39-palcovým displejom, výrezom, trojitým fotoaparátom a 4200 mAh batériou. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Aktuálna móda na trhu je jasná: miznú klasické tlačidlá aj čítačky, pribudol výrez v hornej časti obrazovky a jeden objektív fotoaparátu už nestačí. Displeje sú čoraz užšie a vyššie. Ak vám niektoré z týchto trendov nevyhovujú, veľmi na výber nemáte.

Mate 10 Pro mal rovný, energeticky menej náročný Full HD+ displej bez výrezu a bol široký 75 milimetrov. Mate 20 Pro na to všetko dáva zabudnúť. Podľa mňa je však kopírovanie Samsungov a stávka na zaoblené okraje chybou.

Nový 6,39-palcový OLED panel je totiž užší. Telefón je široký 72 milimetrov, no vďaka zaoblenému sklu nemôžete celú jeho plochu využívať naplno. Reálne využiteľná časť má podľa mňa maximálne 65 mm, a aj keď sa o niečo lepšie drží v ruke, písanie na softvérovej klávesnici bude zákonite menej pohodlné.

Ak nechcem na text pozerať cez zaoblenie a nepríjemný odlesk od okna, musím ho oddialiť alebo posunúť. A výrez? V ľavej časti vďaka nemu vidím ikonu so silou signálu operátora, piktogram zapnutého Wi-Fi, Bluetooth a ikonu vibračného režimu. Pre reálne a zmysluplné notifikácie je voľné jediné políčko, ktoré ma informuje o neprečítanej SMS. Nový e-mail, správu z Messengera a ďalšie už cez výrez vidieť nemôžem, dozviem sa o nich až po stiahnutí hornej lišty.

Obliny teda na pohľad dobre vyzerajú, telefón sa ľahko drží a nekonečné skrolovanie Instagramu či Facebooku je na dohora natiahnutom displeji mimoriadne pohodlné. Ale tradičný horný informačný riadok Androidu vďaka notch-u stráca svoj význam, pri ťukaní textu robím preklepy a čítanie e-mailov alebo webov orientovaných na šírku bolo pohodlnejšie na Mate 10 Pro. Je to skôr zariadenie na konzumáciu obsahu než produktívny pracovný nástroj? Alebo budete radi za páčivejší dizajn, za cenu niekoľkých kompromisov?

Papierové parametre sú naopak v najlepšom poriadku. Displej už dostal QHD+ rozlíšenie 1440 x 3120 bodov. V nastaveniach je priamo výrobcom povolená funkcia Inteligentné rozlíšenie, takže negatívny vplyv na výdrž batérie nespozorujete.

Rovnako tak ale neviem povedať, kedy systém povolí maximum, a kedy mi ponúkne len Full HD+. Používateľ si samozrejme môže vybrať aj sám a permanentne aktivovať QHD+, Full HD+ alebo HD+ mriežku.

Farby, čitateľnosť na slnku a pozorovacie uhly sú príkladné. Pri bližšom skúmaní spozorujem veľmi jemné ružové sfarbenie bielych plôch, ktoré je pre túto zobrazovaciu technológiu typické, no nejde o nič hrozné. Funkcia Prirodzený tón má neustále upravovať teplotu farieb na základe okolitého osvetlenia.

Typické tlačidlo s čítačkou odtlačkov prstov nikde nenájdete. Snímač je totiž integrovaný priamo v displeji a zdá sa, že Huawei vyriešil všetky potenciálne problémy. Sken totiž funguje rýchlo, presne a v mieste uloženia senzora, teda približne 4-5 cm od spodného okraja, nemáte šancu spozorovať žiadnu odchýlku farieb.

Uzamykacia obrazovka vás na presné miesto, kam treba prst priložiť, upozorní ikonou. Čítačku som mal nastavenú ako záložný spôsob odomknutia, primárne som využíval skenovanie tváre prednou kamerou.

Aj to pracuje na najvyššej úrovni. Rozpoznanie trvá len zlomky sekúnd a vďaka infračerveným vysielačom funguje tiež v úplnej tme. Ak mám telefón vedľa seba na stole, poradí si už vtedy, ak sa nad mobil nahnem len mierne.

Dizajn našej modrej farebnej verzie oživoval červený vypínač a tmavá textúra na chrbte. Vďaka nej sa sklenený povrch šmýka snáď najmenej zo všetkých konkurentov.

Uzamykacia obrazovka v grafickej nadstavbe EMUI 9.0 ponúka rýchle spustenie fotoaparátu posunutím od pravého dolného rohu aj náhľad na denný počet krokov z aplikácie Zdravie. Lišta vysúvajúca sa od spodného okraja zas disponuje skratkami k Diktafónu, svietidlu, Kalkulačke, kuchynskému časovaču a nástroju HiVision.

U nás ho zrejme najčastejšie použijete na čítanie QR kódov, rozpoznávanie objektov a vyhľadávanie objektov cez e-shop Amazonu akosi nefungovalo. Predpokladám, že na domovskom ázijskom trhu je to inak.

Huawei Mate 20 Pro už dostal nový Android 9 Pie. Väčšina z noviniek je prekrytá prostredím od výrobcu, v položke Systémová navigácia si ale môžete zapnúť aj ovládanie Gestami známe z Pixelov 3 a 3 XL. Trojica tlačidiel Domov, Späť a Multitasking potom úplne zmizne a telefón bude registrovať posunutie od spodného alebo ľavého okraja displeja podobne, ako na nových iPhonoch zo série X.

K prepracovaným notifikáciám, ktoré po dlhšom podržaní prsta umožnia podrobnejšie prispôsobenie alebo malým bodkám priamo na ikone konkrétnej aplikácie so zmeškaným upozornením známym z Orea pribudlo stráženie času, ktorý strávite s mobilom v ruke. Výrobca ho nazval Digitálna rovnováha.

Tá na prehľadnom grafe ukáže, ktoré aplikácie používate najčastejšie, spolu s celkový počtom odblokovaní mobilu za posledných 24 hodín alebo 7 dní. Následne vám ponúkne nástroje, ako svoju závislosť okresať. V Správe času používania si môžete nastaviť denné limity, pre každú aplikáciu. Po ich vypršaní sa viackrát jednoducho nespustia.

Táto funkcia bude pravdepodobne najužitočnejšia pre rodičov, ktorí budú chcieť obmedziť neustále pohľady do mobilu u svojich detí. Pre tento účel môžete potomkom všetko nastaviť a následne zaheslovať.

Smartfónu nechýba NFC pre bezkontaktné platby cez Google Pay, funkcia Always on zobrazujúca aktuálny čas a dátum aj na zhasnutej obrazovke, ručné prispôsobenie teploty farieb alebo automatické zožltnutie obrazovky v nastavený čas pre pohodlnejšie čítanie večer a v noci. Iní výrobcovia túto funkciu volajú NightShift alebo Nočný či Žltý filter.

Mate 20 Pro si naďalej zachoval infraport, vďaka ktorému môže smartfón nahradiť viacero domácich diaľkových ovládačov k televízii, set-top-boxu alebo klimatizácii. Potrebnú aplikáciu Ovládač nájdete v priečinku Nástroje, vedľa Kompasu a utilít pre prenos údajov zo starého mobilu alebo kompletnú zálohu na USB kľúč, disk či domáce NAS úložisko.

Hoci pôjde o riešenia pre technicky zdatnejších nadšencov, je pekné, že Huawei integroval použiteľný nástroj už priamo do systému.

Každodenné vylepšenia EMUI zoskupilo v karte Inteligentná pomoc. Ja som využíval zmenšenie rozhrania pre jednoduchšie ovládanie jednou rukou a v zimnom období určite príde vhod Režim rukavíc.

Za najpraktickejšie považujem rozsvietenie obrazovky vždy po zodvihnutí telefónu zo stola alebo vybratí z vrecka. Takto sa totiž ľahko dostanete k zmeškaným notifikáciám. Obľúbil som si aj automatické rozsvietenie displeja po doručení notifikácie, no na Androide nefunguje tak dobre, ako na iOS. Reaguje totiž aj na zbytočné hlášky o zvýšenej spotrebe niektorej z aplikácií (napríklad Waze pri používaní GPS) alebo aktualizáciu widgetu s predpoveďou počasia.

Správne nastavenie si tak bude vyžadovať pekných pár zásahov do správania sa jednotlivých upozornení a keďže Android tieto nastavenia zo starého mobilu preniesť nevie, je to mimoriadne zdĺhavé. Upozornení a vyskakovacích okien je v EMUI stále akosi priveľa. Polovica z nich je podľa mňa úplne zbytočná, no to je problém všetkých androidov a obťažujú hlavne prvých pár dní po rozbalení nového mobilu.

Huawei Mate 20 Pro poháňa úplne nový procesor Kirin 980 vyrobený 7-nanometrovou technológiou. Teória tvrdí, že čím drobnejšie tranzistory, tým nižšia spotreba a vyšší výkon, hoci za cenu výraznejšieho zahrievania. V benchmarku AnTuTu mobil nazbieral 272326 bodov, čo ho v tomto obľúbenom rebríčku radí len tesne za väčšinu konkurencie so Snapdragonom 845. Detailnejší pohľad na skóre ukáže, že za túto stratu nemôže výkon Kirinu 980 (CPU). Pozadu je skôr grafický čip Mali-G76 (GPU).

Vidno to napríklad po spustení populárnej hry PUBG Mobile, ktorá by mala na základe zisteného hardvéru automaticky zvoliť optimálne nastavenia. V prípade Mate 20 Pro je to prekvapivo "Smooth", teda najnižšie dostupné rozlíšenie. Aj starší iPhone 7 Plus vopred nastaví vyššie úrovne.

Za rozpačitý výkon by som vinil neštandardné rozlíšenie obrazovky, ktoré si pri populárnych hrách môže vyžadovať zásah vývojárov a aktualizáciu. Časť ovládacích prvkov napríklad zatiaľ zostáva skrytá za výrezom.

Práca s bežnými aplikáciami je však blesková, tu smartfón rozhodne nezaváha. Niektoré vás môžu upozorniť, aby ste povolili ich beh na pozadí. Huawei totiž v tomto smere razí pomerne striktnú politiku a mimo obrazovky často vypína všetko, čo sa dá. Výhodou je výborná výdrž a takmer nulové vybíjanie nepoužívaného mobilu, nevýhodou možné problémy s GPS trackovaním, aktualizáciou na pozadí alebo odosielaním súborov do cloudu. Endomondo ma však na všetko po prvom meraní upozornilo a nasmerovalo do správnej oblasti v Nastaveniach.

Na prezentácii sa výrobca chválil špeciálnou GPS anténou, ktorá by mala zaručiť presnosť aj medzi výškovými budovami alebo v lese. Pri každodennom navigovaní do práce alebo hľadaní polohy na dovolenke teda určite nebudete mať problémy. Počas testovania bolo všetko v poriadku.

Mobil prichádza na trh v jedinej konfigurácii so 6 GB operačnou pamäťou a 128-gigabajtovým vnútorným úložiskom, z ktorého si systém a aplikácie od výrobcu odhryznú 14,85 GB. Priestor je ďalej rozšíriteľný. Teoreticky.

Použitie nového štandardu pamäťových kariet NM Card totiž považujem za jasnú nevýhodu. Rozumiem, že Huawei si chce vytvorením vlastného formátu vytvoriť ďalší zdroj zisku a 128 GB úložisko bude dostatočne veľké na to, aby sa väčšina používateľov bez dodatočnej karty zaobišla úplne. Ja som však microSD slot v androidoch často používal na rýchly presun videí a fotografií z DJI Mavic Air alebo vodeodolnej športovej kamery.

Mate 20 Pro mi to už neumožní. NM Card bez redukcie určite nevložíte ani do žiadneho iného mobilu alebo notebooku. Viac na túto tému nájdete v článku

Poradňa: Čo treba vedieť o nových pamäťových kartách NM Card od Huaweiu?. Zatiaľ nepredpokladáme, že sa nové NM Card rozšíria aj na iné zariadenia než tie s logom Huawei / Honor.

Najväčším lákadlom tohto mobilu ale zrejme nebude ani procesor, ani displej, ani nový Android 9 Pie. Všetku pozornosť na seba strhnú fotoaparáty. Po výsledkoch modelu P20 Pro (ten aktuálne stále vedie rebríček DxOMARK) nemôžeme očakávať nič horšie než jedny z najkvalitnejších fotografií na trhu.

Najprv teória: Mate 20 Pro má tri fotoaparáty. Základ predstavuje až 40-megapixelový snímač za objektívom s clonovým číslom f/1.8. Alternatívou je podobne ako vo viacerých konkurentoch teleobjektív, no nie s ekvivalentom 2-násobného, ale až približne 3-násobného optického priblíženia. Čip pod ním má 8 megapixelov. Posledný objektív je širokouhlý a patrí 20 Mpix snímaču (f/2.2).

Faktom teda je, že môžem robiť fotografie v oveľa vyššom 40 Mpix rozlíšení než pri väčšine aktuálnej dvanásťmegapixelovej konkurencie. Dostanem vyššie 3-násobné priblíženie a hoci nikde nemám k dispozícii optickú stabilizáciu, elektronika od Huaweiu pracuje veľmi dobre. Len pre ilustráciu - skúšal som nakrútiť pár videoklipov s 3-násobným zoomom a na Facebook či Instagram budú použitené veľmi dobre. Aj pre profíkov spravujúcich sociálne siete a korporátne storiesky. Klobúk dole.

No a ak vás zaujíma možnosť fotiť mobilom v iných kompozíciách a preto ste doteraz dávali prednosť smartfónom LG so širokouhlým objektívom, už si vás získa aj "širokouhlý" Huawei Mate 20 Pro.

Všetky snímky sú naozaj parádne. Klasický aj širokouhlý snímač disponujú veľkým dynamickým rozsahom, takže denné scenérie s oblakmi budú vykreslené dobre, bez prepálených častí. Chyby nenachádzam ani vo farbách. Niektoré snímače majú tendenciu prikrášľovať saturáciu, tu sa zdá všetko prirodzené, ako som to videl aj na vlastné oči.

Pri záberoch večer musím opäť pochváliť elektronickú stabilizáciu, prakticky všetky zábery budú ostré priamo z ruky, bez statívu, hoci mobil použije dlhší čas uzávierky. Odporúčam vyskúšať aj režim Noc. Vtedy si fotoaparát lepšie poradí so svetlými objektami (lampy, svetlá áut) vystupujúcimi z čierneho okolia.

V režime Portrét sa mi zdá softvérové rozostrovanie pozadia príliš (neprirodzene) intenzívne. Stačí ale prepnúť do režimu Clona, kde si môžete túto úroveň (Úroveň clony) sami plynule nastaviť. Kartu Pro asi predstavovať netreba, tu si vyváženie, zaostrenie, ISO, a čas uzávierky nastavíte aj sami.

Problém je, že každodenné používanie nie je len o konečnej kvalite záberov. A spôsob akým mi Huawei medzi tromi skvele navrhnutými objektívmi umožňuje prepínať, nedáva veľmi zmysel.

Niekto možno bude väčšinu fotiek vytvárať hlavným fotoaparátom v nižšom 10 Mpix rozlíšení, no ak mám k dispozícii cloud, 128 GB úložisko a 40 Mpix čip, prečo by som nemal chcieť 40 Mpix fotografie, z ktorých ľahko vytvorím výrez a v prípade potreby ich nechám neobmedzené cloudové úložisko Google Photos komprimovať za mňa?

*testovací záber v plnom 40 Mpix rozlíšení mal 11,58 MB, v 10 Mpix zas 3,34 MB

Bohužiaľ, ak nastavíte plné 40 Mpix rozlíšenie, tlačidlo pre prístup k teleobjektívu a širokouhlej optike úplne zmizne. Takže žiadne zazoomované alebo wide momentky sa nekonajú. Budete musieť hlbšie do nastavení, prepnúť na 10 megapixelov a ťahom prsta (alebo tromi kliknutiami) vybrať širokouhlé "0,6x", aby ste vytvorili… 20 Mpix záber druhým širokouhlým objektívom.

To všetko preto, že Huawei takmer nikdy nepoužíva len jeden z trojice fotoaparátov. Technológia pixel binning by mala dokázať spojiť 4 pixely do jedného za účelom zvýšenia kvality a jasu, takže 10 Mpix záber by mal byť o niečo kvalitnejší než 40-megapixelový. A hoci na papieri vidíme 8 Mpix teleobjektív, reálny 3-násobne priblížený záber bude mať po všetkej spájacej mágii tiež 10 Mpix rozlíšenie.

Z pôvodného pre Mate 20 Pro výhodného tvrdenia, že ponúka 40 Mpix snímač, sa teda razom dostaneme k tomu, že väčšina (10 Mpix) záberov bude mať vlastne menej detailov než rovnaký 12 Mpix záber z iPhonu, Galaxy S9, Note 9 alebo LG. Škoda, že hlavný fotoaparát okrem 40 Mpix a 10 Mpix neponúka ešte niečo rozumné medzi. Pokiaľ fotky nebudete tlačiť, zoomovať v počítači a orezávať, oveľa dôležitejšie budú iné parametre čipu. No je dobré nenechať sa uniesť štyridsiatkou v tabuľkových parametroch.

Konkurencia je na tom bohužiaľ lepšie aj pri nahrávaní videí. Tu si z rozumných režimov vyberiete Full HD, Full HD (60 fps) alebo 4K. 4K pri 60 pfs stále chýba, hoci by ho mal zvládať hardvér každej vlajkovej lode z roku 2018. Videá navyše nie sú úplne plynulé, pri dynamickejšom pohybe je vidno drobné trhanie.

Predná kamera zvládne záznam len vo Full HD s 30 fps. Tú však musím pochváliť za krásne 24 Mpix statické snímky. Navyše je príjemne širokouhlá. Druhý názor kolegu Richarda na kvalitu fotoaprátov nájdete v článku Takto fotí Huawei Mate 20 Pro.

Mobil poháňa 4200 mAh batéria, takže v tomto smere výrobca nedopustil žiadne kompromisy. Hlavným ťahákom má byť extrémne rýchle nabíjanie. Pri našom teste sme do nabíjačky pripojili úplne vybitý smartfóm a dosiahli dosiahli nasledovné hodnoty nabíjania:

- 15 min = 33 %

- 23 min = 50 %

- 60 min = 100 %

Takéto superrýchle nabíjanie indikuje text na displeji a budete musieť využiť pribalený Super Charge adaptér a veľmi pravdepodobne tiež kvalitný USB-C kábel. Ten z krabice má na sebe informáciu o tom, že zvládne prúd 5 A. Do hry určite vstúpi aj teplota okolitého prostredia. V lete alebo pri hraní hier sa bude mobil nabíjať oveľa pomalšie.

Tak či tak, aj párminútové pripojenie do siete vám vždy zabezpečí dostatok šťavy na zvyšok dňa. Dúfam len, že batéria zostane v dostatočnej kondícii aj pri dva roky starom zariadení.

Inteligentné nastavovanie rozlíšenia displeja a úsporné správanie sa systému vám vždy zaručí celodennú výdrž aj pri intenzívnom používaní, v bežnej prevádzke môžete nabíjať aj raz za dva dni. Ja som počas sviatočného dňa neustále fotil, pár hodín využíval GPS trackovanie cez Endomondo na pozadí a večer skončil so 40 % energie.

Zaujímavou funkciou je podpora bezdrôtového nabíjania. To, že sa displej rozsvieti a batéria začne nabíjať po položení na správnu podložku, neprekvapí. Mate 20 Pro ale podporuje aj reverzné bezdrôtové nabíjanie iných zariadení. Ak ho povolíte v Nastaveniach, na chrbát mobilu môžete položiť iný smartfón, ktorý začne získavať energiu z neho. V praxi je to samozrejme relatívne pomalé a neefektívne, ak ale nebudete mať poruke záložný zdroj ani správne káble, prečo nie?

Výhody:

+ skenovanie tváre a snímanie odtlačku senzorom priamo v displeji funguje príkladne

+ kvalitný 20 Mpix širokouhlý fotoaparát

+ sklenený chrbát sa vďaka špeciálnej textúre nešmýka

+ nový Android 9 Pie

+ mimoriadne výkonné rýchle nabíjanie

+ dlhá výdrž a silná 4200 mAh batéria

+ reverzné bezdrôtové nabíjanie

Nevýhody:

- zahnutý displej má okrem vzhľadu len nevýhody

- hlavný fotoaparát nedáva veľmi na výber: buď 40 alebo len 10 Mpix

- pri 40 Mpix rozlíšení nemožno prepnúť na tele alebo širokouhlý objektív

- chýba nahrávanie 4K videí pri 60 fps, nižšia kvalita videí

- prekvapivo nižší grafický výkon v hrách

- výrez v hornej časti obrazovky popiera význam informačného riadku v OS Android

Orientačná cena: 999 €

Záver

Huawei Mate 20 Pro svojím spôsobom splnil väčšinu očakávaní. Ponúkne mimoriadne kvalitné fotografie a exceluje aj v noci. Budete sa môcť spoľahnúť na dlhú výdrž a extrémne rýchle nabíjanie. To všetko v balení, ktoré bude trochu lacnejšie než jeho priama konkurencia.

Pridáva výborný širokouhlý objektív, ale špičkové snímky idú ruka v ruke s menej prehľadným ovládaním prostredia fotoaparátu. Hlavný fotoaparát vám dá na výber medzi veľkým 40 Mpix a nižším 10 Mpix rozlíšením s lepšou celkovou kvalitou. Grafický výkon a záznam videí stále mierne zaostávajú, režim nahrávania v 4K 60 fps tu zatiaľ nenájdeme vôbec.

Huaweiu tiež nesvedčí kopírovanie. Zahnutý displej a veľký výrez si Mate 20 Pro mohol odpustiť, prináša totiž len nevýhody a nutnosť robiť kompromisy. S rovnou obrazovkou by to bol ešte o niečo lepší mobil.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei Mate 20 Pro.

Diskusia k článku:

jarpo 16.11.2018 - 20:05

Chyba mi napriklad podrobnejsie opisanie funkcie ,allways on display". Ukazuje uz aj ikony inych aplikacii ako iba zmeskane hovory a sms? Pripadne dalsie vychytavky ako to ma LG alebo Samsung?

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne16.11.2018 - 21:40 Trvalý odkaz

999€ za toto? Ani náhodou...

Richard Hombauer16.11.2018 - 22:32 Trvalý odkaz

jarpo, len zmeskane hovory a SMS. a aktualny cas, datum a percento baterie.

oliver9917.11.2018 - 02:12 Trvalý odkaz

displej LG alebo BoE ?

jarpo17.11.2018 - 09:17 Trvalý odkaz

Diky Riso. No skoda ze to uz viac nevypilovali...

Celá diskusia 33 príspevkov