Intel budúci rok prinesie svoj prvý 5G modem

Očakáva sa, že bude používaný v počítačoch, smartfónoch, laptopoch a sieťových prvkoch s rýchlosťou až 6 Gbit/s. Príde v druhej polovici budúceho roka a v prvých zariadeniach by sa mal objaviť v roku 2020.

Na prechode k 5G sieťam pracuje už niekoľko veľkých spoločností. Jednou z nich je aj Intel, ktorý pripravuje svoj prvý 5G modem XMM 8160. Jeho príchod je naplánovaný na druhú polovicu budúceho roka. Výrobca očakáva, že bude použitý v počítačoch, laptopoch, smartfónoch a rôznych sieťových zariadeniach.

Zvládne pracovať s rýchlosťou až 6 Gbit/s a bude podporovať štandard 5G NR. Nebude však chýbať ani podpora starších 4G, 3G, 2G a štandardu mmWave, ktorý rieši potrebu väčšej šírky pásma.

Intel momentálne spolupracuje s osemnástimi firmami, medzi ktorými sú napríklad Samsung, Nokia / HMD, Sony, Xiaomi, Oppo, Vivo, HTC, LG, Asus, ZTE, Sharp, Fujitsu, Qualcomm a OnePlus. Preto sa dá očakávať, že by sme pripravovanú novinku mohli vidieť práve v zariadeniach týchto výrobcov. Huawei a Samsung však pripravujú aj svoje vlastné 5G riešenie.

Modemy od Intelu môžeme nájsť aj v nových iPhonoch XS a XR. Prvých zariadení s pripravovaným XMM 8160 by sme sa mali dočkať v roku 2020.

Zdroj: Intel

Diskusia k článku:

Začať diskusiu