Poradňa: Ako na nahrávanie hovorov v Androide 9 Pie?

Za najlepšiu možnosť, ako na androidoch nahrávať hovory, vyhlasujeme aplikáciu ACR Call Recorder. V Androide 9 ale Google túto funkciu zablokoval, a na väčšine smartfónov pravdepodobne fungovať nebude.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Takto nás oslovil aj Roman: "Dobrý deň, kúpil som si Huawei Mate 20 Pro a chcel by som si nainštalovať hocijakú aplikáciu na nahrávanie hovorov. Avšak, ak si chcem nejakú stiahnuť z Google Play, pri každej mi napíše, že nie je kompatibilná s mojím zariadením a keď telefonujem, v žiadnej aplikácie mi hlasy nenahrá. Ďakujem za pomoc a informácie."

Pri nahrávaní hovorov prakticky neexistuje univerzálna rada. Niektoré staršie mobily od Lenova, napríklad Lenovo Vibe P1m, túto možnosť ponúkali priamo vo svojej grafickej nadstavbe a všetko fungovalo bez problémov. Novšie zariadenia s logom Motoroly však už túto funkciu nemajú.

Pre ostatné telefóny náš kolega Tomáš na základe vlastných skúseností odporúča podarenú aplikáciu ACR Call Recorder. Tá dokáže hovory nahrávať automaticky, takže používateľ sa nemusí o nič starať. O tom, že je nahrávanie na pozadí aktívne, ho informuje ikona v hornej lište.

ACR Call Recorder by mal spoľahlivo fungovať s väčšinou telefónov bežiacich na Androide 5, 6, 7 a 8.

Romanov Huawei Mate 20 Pro však beží na novom Androide 9 Pie a sami autori priznávajú, že ich aplikácia s touto verziou operačného systému od Googlu nefunguje. Viac vysvetľuje tento odkaz.

Problémom má byť fakt, že v novších verziách Androidu už nie je prítomné API, ktoré nahrávanie hovorov aplikáciám tretích strán dovoľuje. Až doteraz bolo možné nájsť iný spôsob (tzv. workaround), no v Androide 9 vraj Google túto možnosť zámerne zablokoval.

ACR sme na Mate 20 Pro vyskúšali aj my. Jeho úvodná obrazovka nás upozornila, že s Androidom 9 nefunguje a skutočne, žiadny hlas - náš ani druhej strany, sa nám nahrať nepodarilo. Spomínaný odkaz síce uvádza, že na niektorých smartfónoch Huawei a Google Pixel je možné použiť aspoň náhradný spôsob, kedy v nastaveniach aplikácie ako zdroj zvuku vyberiete mikrofón.

Ani takto sme ale bohužiaľ neuspeli. S Romanovým Huaweiom teda zrejme nezískate ani menej kvalitné nahrávky telefonátov cez hlasný reproduktor.

Niektorí používatelia reportujú, že ACR Call Recorder naďalej plnohodnotne funguje s telefónmi Google Pixel. Nám zas aplikácia fungovala na Sony Xperii XZ3, ktorá má nový Android 9 Pie tiež.

Ak teda chcete nahrávanie hovorov na androidoch vyskúšať, s apkou ACR máte najlepšiu šancu uspieť. Prechod na Android 9 Pie ale všetko skomplikuje a pri väčšine výrobcov už zrejme fungovať nebude. Na internete možno nájdete ďalšie riešenia, no tie môžu vyžadovať Root. Neskúseným používateľom ho neodporúčame, keďže môže nenávratne poškodiť váš smartfón.

Ani iOS na iPhonoch aplikácie pre nahrávanie hovorov nepodporuje. Ak máte Mac, najrozumnejším riešením je pripojiť iPhone aj počítač na jednu Wi-Fi sieť a hovory prijímať cez macOS. Jednak budete mať voľné ruky na písanie si poznámok alebo ťukanie do klávesnice a v počítači už nahrávanie zvuku systémového spojazdníte ľahšie. Pomôže vám niektorá z tých správnych aplikácií.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Matej123456 10.11.2018 - 14:16

Potvrdzujem používam ACR na Huawei P20 lite . Pred každou aktualizáciou dávam pozor či sa nejedná o A9. Nebudem riskovať aby som stratil túto možnosť a tak nebudem anio aktulalizovať na A9 . Nejde o to aby to človek zneužíval ale ide o čiste praktickú záležitosť keď je často potrebné si zopakovať čo a ako bolo povedané a mnohokrát ak ide dôležité mená či čísla.

Fazotron10.11.2018 - 22:21 Trvalý odkaz

Presne tak. Ja takisto davam pozor aby sa mi P20 Pro neaktualizoval na Android 9

Silvo10.11.2018 - 23:39 Trvalý odkaz

teba bude nahravat kade kto, a ty si nemozes nahrat nikoho...

Fazotron11.11.2018 - 00:09 Trvalý odkaz

presne tak GDPR.......

Štriky11.11.2018 - 17:22 Trvalý odkaz

Ďakujem že ste napísali že na xz3 funguje, ja som nainštaloval a keď mi vypísalo že na pie nefunguje, tak som ani nevyskúšal a odinštaloval. Ale fakt funguje.

Celá diskusia 6 príspevkov