Huawei: pomocníci a šikovné appky v nadstavbe EMUI

PR · Grafická nadstavba v novších telefónoch Huaweiu prináša do Androidu 8 Oreo funkcie, ktoré by časti zákazníkov mohli chýbať. Pozreli sme sa na ne podrobnejšie.

Niektorí zákazníci dávajú prednosť tzv. "čistému Androidu", teda telefónom s minimálnym množstvom úprav a vzhľadom blízkym modelom Google Nexus či Pixel. Iní naopak preferujú grafické nadstavby, ktoré obsahujú aj pár šikovných aplikácií navyše.

My sme sa pozreli na to, čo nájdete v smartfónoch Huawei s Androidom 8 Oreo a prostredím EMUI 8.

Pri prenose údajov z vášho starého telefónu do nového vám pomôže aplikácia Phone Clone. V mobiloch Huawei ju nájdete už po prvom zapnutí, do starého androidu alebo iPhonu ju ľahko stiahnete z Google Play alebo App Store.

Prostredníctvom vytvorenej Wi-Fi siete sa vaše telefóny automaticky spárujú a prenesú všetky kontakty, SMS správy, fotografie a videá. Vyhnete sa tak ich zložitému kopírovaniu cez počítač alebo z microSD karty. Medzi androidmi funguje aj prenos softvéru, takže ikony svojich najpoužívanejších aplikácií nájdete na ploche aj bez zdĺhavého ručného sťahovania.

Fitness trackery a športové náramky sú dnes čoraz obľúbenejšie, no smartfón vo vrecku a aplikácia Zdravie veľa z nich nahradí. Pomocou sústavy pohybových senzorov v telefóne dokáže počítať prejdenú vzdialenosť, počet krokov a spálené kalórie.

S úzkou paletou príslušenstva, napríklad hodinkami Huawei Fit, slúchadlami Jabra Sport alebo hrudnými pásmi Suunto a Polar vybavenými technológiou Bluetooth v grafoch zobrazí aj tep srdca.

Podobné krokomery už dnes ponúka veľa výrobcov, ale Zdravie vám umožní aj tvorbu jednoduchého tréningového plánu na 5 km, 10 km, polmaratón či maratón. Vašu výkonnosť tak budete môcť stupňovať smerom k presnému dátumu.

Niekedy nechceme pracovať len s nainštalovanými aplikáciami. Preto vás určite poteší vstavaný prehliadač obsahu vnútorného úložiska Súbory, rýchly prístup k Stiahnutým súborom z internetu cez jednu ikonu alebo Hudobný prehrávač, ktorý sám nájde všetky audio súbory uložené kdekoľvek v telefóne.

Skladby potom automaticky vytriedi podľa interpretov, názvu albumu alebo hudobného žánru. Samozrejme, podmienkou je správne vyplnenie informácií v podrobnostiach o skladbe. Hudobný prehrávač môžete ovládať priamo z uzamykacej obrazovky telefónu.

Spomenúť musíme tiež Galériu a Videá. To, že sa k snímkam z fotoaparátu dostanete cez jednu ikonu, už totiž nebýva pravidlom. Niektoré androidy tieto systémové aplikácie nahradili Google Fotkami, ktoré dokážu vytvoriť trochu neprehľadné more fotografií a screenshotov zo všetkých vašich zosynchronizovaných zariadení.

V Galérii si môžete vytvárať albumy alebo vyhľadávať fotografie podľa lokality, v ktorej boli zachytené. Odstránené fotky a videá natrvalo zmiznú až po 30 dňoch, o nič teda neprídete, ak náhodou kliknete na nesprávne tlačidlo.

K čo najlepšej produktivite vám pomôže E-mail a Kalendár. V Androide zrejme väčšina z nás používa Gmail, no ďalší podarený e-mailový klient sa môže hodiť, ak chcete striktne rozdeliť súkromnú a pracovnú poštu. Kalendár podporuje viacero účtov a ponúka mesačný, týždenný i denný pohľad na vašu agendu.

Okrem najpoužívanejších sociálnych sietí a obľúbených aplikácií si každý z nás inštaluje aj množstvo drobností a pomocníkov. V EMUI 8 nájdete Baterku, Kalkulačku, Predpoveď počasia či Poznámkový blok a Záznamník zvuku už priamo na základnej obrazovke. Výborne vybavený Huawei Mate 20 Pro dostal hneď niekoľko mikrofónov, takže diktafón vám dá na výber z troch režimov pre záznam zvuku.

Podobne ako niektoré ďalšie modely má aj infračervený port, s aplikáciou Ovládač preto nahradí diaľkové ovládanie k televízoru, set-top-boxu a audiosystému vo vašej obývačke. Telefón budete mať pravdepodobne vždy poruke, kým zapatrošené ovládače zvykneme hľadať každý večer.

Motívy sa postarajú o zmenu tapety a vzhľadu ikon na domácej obrazovke a Tipy vám prostredníctvom animovaných obrázkov vysvetlia, ako využívať netradičné funkcie vášho telefónu vrátane širokouhlej clony fotoaprátu rozmazávajúcej pozadie alebo Trezoru súborov, ktorý dokáže ochrániť kontakty, fotografie a aplikácie pred nepovolanými osobami ďalším heslom nezávislým na PIN kóde pre odomknutie telefónu.

S modernou technikou zažívame aj horšie dni, keď nie všetko pracuje tak, ako má. V smartfónoch Huawei a Honor preto nájdete dve aplikácie, ktoré by mali pomôcť vrátiť im pôvodnú rýchlosť a odstrániť prípadné problémy.

Správca telefónu slúži na uvoľnenie priestoru vo vnútornom úložisku. Dokáže dokonca automaticky vymazať rozmazané fotografie alebo viacero rovnakých záberov. Analyzuje tiež, ktorá aplikácia spotrebúva najviac mobilných dát a tie nenásytné môže obmedziť. Z ďalších možností spomenieme vyhľadávanie vírusov a blokovanie SMS správ či hovorov od vybraných telefónnych čísel.

HiCare sa dostane na rad, ak sú problémy vážnejšie. Krok po kroku navrhne riešenia prípadných porúch pri prehrievaní, náhodných reštartoch alebo výraznom spomalení systému. Ak to nepomôže, pripravené budú kontakty na zákaznícky servis a vyhľadávanie najbližších servisných centier.

Telefóny vás požiadajú aj o vytvorenie si nového konta, takzvaného Huawei ID. To potom môžete využiť na prihlásenie sa do virtuálneho úložiska s názvom Cloud. Na Slovensku ponúka bezplatný 5 GB priestor.

V ňom sa synchronizujú Kontakty, Kalendár, Poznámky, heslá na Wi-Fi a iné údaje zo systémových aplikácií. Najzaujímavejšia však určite bude záloha Fotografií v systémovej Galérii.

Hoci 5 GB zrejme nebude stačiť na všetky vaše fotografie a videá, poslúži na synchronizáciou desiatok posledných záberov. Doma potom otvoríte adresu cloud.huawei.com a na displeji počítača či notebooku uvidíte posledné snímky z mobilu aj bez toho, aby ste ho k nim museli pripájať káblom.

Najnovší Huawei Mate 20 Pro už na trh prišiel s novým Androidom 9 Pie a nadstavbou EMUI 9.0. Novinky v nej vám priblížime v samostatnom článku, keďže aktualizácie s EMUI majú doraziť aj na ďalšie modely, napríkad Huawei P20, P20 Pro, Mate 10 Pro, Nova 3 a ďalšie. My sme sa pozreli na to, čo nájdete v smartfónoch Huawei s Androidom 8 Oreo a prostredím EMUI 8.

Diskusia k článku:

MIROCK 15.11.2018 - 20:20

Velmi dobry clanok,a som rad ze ste si zvolili prave huawei..len skoda ze nespominate alebo sa vie nevie kedy bude EMUI 8.2 na P20 lite ci starsom honore ako 9lite ?? na tieto by to este mohlo prist aspon mna by to potesilo..

Marián Petrík16.11.2018 - 18:52 Trvalý odkaz

podľa mňa emui 8.2 nebude. s deviatkovým androidom prichádza emui 9. už bol zverejnený zoznam, ktoré mobily od huawei a honor deviatku dostanú.

Celá diskusia 2 príspevky