Dilema: Xiaomi Mi 8 Lite vs. Honor 8X

Tentokrát sme porovnávali dva mobily zo strednej triedy. Jeden ponúkne silnejšiu batériu, druhý zas pohodlnejšie USB-C a viac možností pri nahrávaní videí.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Takto nám napísal aj Martin: "Dobrý deň, rozhodol som sa kúpiť si nový smartfón. Pôjde o strednú triedu, no neviem sa rozhodnúť medzi Xiaomi Mi 8 Lite a Honorom 8X. Mobil používam od rána do večera, hlavne na surfovanie po internete a na sociálne siete. Je pre mňa dôležitá najmä výdrž batérie, kvalita fotiek, videí a takisto mikrofónu. Dúfam, že mi s touto dilemou pomôžete. Vopred veľká vďaka."

Xiaomi Mi 8 Lite stavilo na overený dizajn inšpirovaný iPhonmi minulej generácie. Zmenila sa len poloha čítačky odtlačkov, ktorá je v tomto prípade umiestnená vzadu.

Na čelnej strane tak zostalo miesto pre 6,26-palcový natiahnutý Full HD+ displej, ktorý veľmi dobre využíva takmer všetku dostupnú plochu. Okraje sú len minimálne.

Honor 8X je trochu vyšší, ponúkne teda aj väčšiu, až 6,5'' obrazovku s podobným rozlíšením. Obaja konkurenti dostali dnes čoraz populárnejší výrez okolo prednej kamery a nevyhnutných senzorov. Na androidoch si síce príliš nerozumie s na tomto mieste zobrazovanými ikonami notifikácií, ale nič sa nedá robiť. Sledovanie aktuálnych dizajnových trendov je zrejme dôležitejšie.

Výhodou Honoru je tiež silnejšia batéria s 3750 mAh kapacitou. Xiaomi sa pochváli len 3350 mAh akumulátorom.

Pri výbere toho najdôležitejšieho hardvéru sa výrobcovia rozhodli pre dva úplne odlišné prístupy. Mi 8 Lite poháňa procesor Snapdragon 660, Honor 8X zas Kirin 710 vlastnej výroby. Ich výkony budú veľmi podobné, pohľad na benchmarky však odhalí, že Xiaomi má trochu silnejší grafický čip Adreno 512. Drobné rozdiely nespozorujete len v hrách, ale aj pri nahrávaní videí. Honor si podľa všetkého poradí len s Full HD záznamom pri 60 fps, Xiaomi zvládne aj 4K.

Pri statických snímkach môže byť všetko inak. Sekundárne objektívy sú v tejto strednej triede obvykle len doplnkové a pomáhajú s rozostrovaním pozadia v režimoch portrét, respektíve pri vytváraní softvérového bokeh efektu. Aj preto majú smiešne nízke rozlíšenie 5 Mpix, respektíve 2 Mpix.

Dôležitejší bude základ v podobe 20-megapixelového snímača za šošovkou so svetelnosťou f/1.8 pri Honore 8X a 12-megapixelový fotoaparát Xiaomi Mi 8 Lite (f/1.9).

Xiaomi by malo ponúknuť kvalitnejšiu 24 Mpix prednú kameru, kde má Honor "len" 16 Mpix.

Tieto smartfóny majú aj niekoľko nevýhod. Xiaomi nemá 3,5 mm audio jack pre pohodlné pripojenie akýchkoľvek bežných slúchadiel a Honor zaspal rok 2018 so staručkým microUSB konektorom.

Ceny sú nasledovné: 64 GB verzia (4 GB RAM) Xiaomi Mi 8 Lite sa u nás predáva za oficiálnych 289 eur, model s dvojnásobným úložiskom bude stáť 329 eur. Honor 8X v rovnako vybavenom základe kúpite za 279 eur, za 128-gigabajtový priestor dáte 309 eur.

Martinovi jeho výber nezávidíme. Honor by si nás získal silnejšou batériou a trochu väčším displejom, Xiaomi zas lepšou prednou kamerou a videami, spolu s moderným USB-C.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

TAMARA 04.11.2018 - 11:43

no moc ste mu nepomohli,ja by som mu poradila nech skusi opytat svojho najlepsieho kamarata ale zas na druhej strane ja by som mu odporucila honor ..to usb neni tragedia ved to je tak jedno ze ten kabel ide iba jednou stranou dnu tak ci tak ho zasunie haha ..ten honor pre bezneho smrtelnika co si zavola napise sms a obcas kukne na net a odfoti si momentky bude beznemu smrtelnikovi stacit

TAMARA04.11.2018 - 11:45 Trvalý odkaz

mna by zaujimala aj dilema honor 8 x alebo huawei mate 20 lite

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne04.11.2018 - 12:06 Trvalý odkaz

Ja by som siel uz do Honor Play alebo Poco F1... ten cenovy rozdiel nie je taky obrovsky a pri porovnatelnych specifikaciach ponukaju vyssi vykon a usbc... Z tychto dvoch asi Honor.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease05.11.2018 - 04:24 Trvalý odkaz

Presne.
stovky ľudí tu DOOKOLA hľadajú mobil za 250~290€.
Pritom za 300 € sa otvárajú také možnosti, že vymaľované. K tým čo píše Wayne ešte LG G6, Honor 10, Nokia 8, HTC 10, Google Pixel atď.

Pri Mi 8 Lite sa patrí uviesť, že nemá NFC a bacha na verziu bez LTE B20.
U Honor 8 X je slot na microSD samostatný.

Celá diskusia 4 príspevky