Poradňa: Hľadáme aplikáciu pre strih videí na mobile

Dnes hľadáme aplikáciu na strih videí priamo v mobilnom telefóne. Na iPhonoch je jasným favoritom iMovie, pre Android sme našli dve iné možnosti.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Takto sa nám ozval aj Dávid, ktorý píše: "Dobrý deň, chcel by som Vás požiadať o pomoc. Dlhý čas hľadám dobrú aplikáciu na strih videa pre Android. Na svojom mobile som používal vstavanú aplikáciu Samsung Movie Maker (neskôr sa to tuším premenovalo na Filmové štúdio), ale novšie Samsungy už aplikáciu nemajú a nedá sa oficiálne stiahnuť. Chcem podobnú aplikáciu, pokiaľ možno bezplatnú, a aby sa v nej dalo robiť aj trochu viac, než len samotný strih."

Viaceré androidy a aj iPhone umožňujú základnú úpravu videí priamo v systémovej Galérii. Obyčajne klip vyberiete a v rozšírených možnostiach kliknete na upraviť, čo vám sprístupní aspoň základný orez. Pod týmto pojmom rozumieme skrátenie pár sekúnd zo začiatku alebo konca vašej nahrávky.

Pri Samsungu sme sa s takouto editáciou naposledy stretli v tablete Galaxy Tab S4. Môžeme potvrdiť, že zvládne aj orez klipov v 4K rozlíšení z iných zdrojov, napríklad fotoaparátu alebo akčnej kamery.

Samsung aj Huawei potom ponúkajú export v rôznych rozlíšeniach, vďaka čomu rýchlo znížite celkovú veľkosť videa pred jeho odoslaním ďalej, napríklad e-mailom.

Samozrejme, pri týchto funkciách môžeme len ťažko hovoriť o plnohodnotnej úprave. Dávid pravdepodobne hľadá funkcie ako pridanie titulkov, úpravu hlasitosti v určitých častiach videa, pridanie prelínačiek alebo dokonca prácu s viacerými audio a video stopami naraz. Na počítačoch tieto možnosti ponúka drahý softvér ako Sony Vegas, Final Cut Pro, Adobe Premiere alebo Pinacle Studio. Čo však ponúka Android a obchod Google Play?

Komplikovanejšia časová os s filtrami, efektami a titulkami vo Final Cut Pro

Za redakciu môžeme odporučiť Quik od známej spoločnosti GoPro. Zďaleka vám neposlúži iba na strihanie videí z ich akčnej kamery. Z obchodu Goodle Play si stiahnete až 100 MB aplikáciu, čo naznačuje, že funkcií bude naozaj veľa.

Quik každopádne neobsahuje plne manuálnu časovú os. Ide skôr o nástroj, do ktorého síce vložíte svoje videá a fotografie, ale o presný strih, výber prechodov a pútavý hudobný podmaz sa postará špeciálny algoritmus sám. Funguje podobne, ako Zoe v starších smartfónoch HTC. Autori uvádzajú, že si môžete vybrať z 23 takýchto prednastavených tém, pričom font, filtre, dĺžku klipov a grafiku môžete v určitej miere ovplyvniť aj sami.

Pre rýchle uloženie spomienok z krátkych výletov to bude ideálne a takmer bez práce, pre profíkov však bude možností na vlastnú realizáciu svojich nápadov málo.

To, čo Dávid hľadá by mu tak mohla ponúknuť skôr aplikácia KineMaster. Na začiatku zanalyzuje hardvér vášho mobilu a prispôsobí nastavenia tak, aby všetko bežalo čo najplynulejšie. Potom vám ponúkne možnosť pracovať vo formáte 16:9, 9:16 (na výšku) alebo 1:1.

Časová os sa už podobá profesionálnejším nástrojom. Klipy môžete orezať, upraviť hlasitosť, pridať komentár a k dispozícii je aj niekoľko efektov (Ken Burns, VHS efekt, šum, mozaika, rozmazanie atď.).

KineMaster ponúkne export vo viacerých rozlíšeniach a nastaviť si budete môcť aj dátový tok výsledného videa.

Problémom je, že KineMaster nie je úplne zadarmo. Základná verzia vám video uloží iba s výraznou vodotlačou. KineMaster si ani nekúpite tak, ako väčšinu z aplikácií pre Android. Profesionálna verzia bez vodotlače a s prístupom k prémiovým efektom funguje formou predplatného. Stojí 3,56 eur mesačne alebo 28,46 eur za rok.

Profesionálom sa však možno oplatí a tí ostatní si môžu poplatok nechať naúčtovať len počas niekoľkých mesiacov v roku, kedy aplikáciu naozaj využijú. KineMaster je dostupný pre Android aj iOS.

Majitelia iPhonov a iPadov ale zrejme dajú prednosť iMovie. To je pre iOS a v rozšírenejšej podobe tiež pre macOS dostupné úplne zadarmo.

Možno viete, že v iMovie vzniká aj väčšina videí Na jeden záber na YouTube kanáli Fony.sk. Ak viete o lepších alternatívach na úpravu videí priamo v smartfóne, neváhajte a poraďte Dávidovi aj ostatným čitateľom nášho webu v diskusii pod týmto článkom.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu