Apple iPhone XS Max - nech konkurencia závidí

Recenzia toho najlepšieho, čo vo firme mali, za najvyššiu cenu, akú ste kedy boli ochotní za mobil zaplatiť.

Kde začať? Asi modelom XS, ktorý sme zrecenzovali len nedávno. Tam sme spomenuli všetko podstatné - či sa oplatí prechod z iPhonu 6, 6S, 7 alebo 8 na tento nový typ iPhonov, aj či má zmysel pre majiteľov desiatky.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Long story short: majitelia iPhonu X môžu pokojne ostať pri svojej rok starej novinke a majitelia kompaktných iPhonov 7 a 8 nech ešte vydržia. Toto sú už naozaj veľké, možno aj zbytočne drahé kúsky len pre tých, ktorí naozaj vedia, že chcú natiahnutý AMOLED displej, odomykanie tvárou, že im nebude chýbať čítačka odtlačkov prstov alebo chcú za každú cenu najvyšší výkon či najlepší foťák v mobile.

Lenže potom tu máme skupinu používateľov iPhonov 7 Plus či 8 Plus, ktorí až tak nehľadia na cenu telefónu, veď už pred rokom či dvomi zaň zaplatili okolo tisícky, navyše chcú čo najväčší displej, na ktorom sa im lepšie nielen hrajú hry, ale aj sledujú videá či prezerajú dokumenty a pracovné tabuľky.

Každý najlepšie vie, na čo mobil využíva a potrebuje. A keď si uvedomíme, že na displej telefónu hľadíme denne 2 - 4 hodiny, je to prakticky toľko, ako na displej pracovného notebooku. A pri ňom vám tisíceurová suma čudná nepríde.

Podčiarknuté a zhrnuté, nový iPhone XS Max stojí 1279 eur v 64 GB verzii, 1449 eur v 256 GB verzii a 1679 eur v 512 GB verzii. Čo s touto informáciou spravíte, nechám asi radšej na vás. Ja len dodám, že môj iPhone 8 Plus (256 GB) minulý týždeň vyhlásil plnú pamäť, a tak rozumiem aj potrebe 512 GB verzie smartfónu, ktorý napríklad slúži na nahrávanie a strih videí.

Keby som sa chystal na mesiac cestovať po Ázii, určite by som zvolil najväčšiu verziu. Lebo video 4K 30 fps zhltne každých 6 minút 1 GB priestoru a 4K 60 fps zaberie 1 GB úložiska už po dve a pol minútach záznamu. Keď chcete následne dané zábery nastrihať a vyexportovať, potreba priestoru v telefóne sa zvyšuje.

A keďže XS Max má krásny veľký displej, vydarené stereo reproduktory a namakané aplikácie nielen na nakrúcanie, ale aj na strih videí, nejde o nijak špecifickú potrebu. Práve naopak, vtedy dostáva takýto mobil zmysel.

Takže, v ruke mám iPhone veľký ako 8 Plus, ale s podstatne väčšou AMOLED obrazovkou a podstatne silnejšou batériou. Ak ignorujeme výstupky displeja do horných rohov, je obrazovka iPhonu XS Max s obdĺžnikovou plochou 69 x 144 mm o 19 % väčšia než displej iPhonu 7 Plus alebo 8 Plus (68 x 122 mm).

Batéria narástla o 18 % z približne 2700 na 3200 mAh. K tomu pridajme výkonnejší, ale snáď aj efektívnejší procesor a moje reálne skúsenosti s oboma telefónmi, a môžeme bez obáv povedať, že iPhone XS Max vydrží v praxi na jedno nabitie asi toľko, čo iPhone 8 Plus. To znamená: veľmi veľa. A je to jedna z veľkých predností oboch zariadení.

Na iPhone XS Max sa až príliš často pozerám optikou majiteľa iPhonu 8 Plus. Ten v 256 GB verzii dnes kúpite za 949 eur. To je veľmi dobrá ponuka. A keď k tomu pridáme fakt, že každá fotografia z iPhonu vytvorená vstavanou aplikáciou Fotoaparát má pomer strán 4:3 a video 16:9, tým pádom na úzkom displeji nikdy neuvidíte z týchto výtvorov viac, pochopíte, že 500-eurový príplatok za XS Max treba nejako obhájiť.

Fotoaparát oproti 8 Plus prináša optickú stabilizáciu na druhom objektíve s dvojnásobným priblížením. V praxi som si vážny krok vpred nevšimol, pretože iPhone na tento druhý objektív prepne len pri veľmi, veľmi dobrých svetelných podmienkach. Rozumej, 90 % priblížených záberov budú len digitálnym výrezom z hlavného fotoaparátu. Úplne vážne.

A keď vám poviem, že nastavenia fotoaparátu nájdete stále iba v nastaveniach telefónu, že do aplikácie fotoaparát inžinieri z Cupertina stále neboli ochotní pridať jedno obyčajné ozubené koliesko, ktoré by vás tam presmerovalo, asi si poviete, že to už musia robiť naschvál.

Najväčšou prednosťou fotoaparátov iPhonu XS Max oproti 8 Plus je výrazne spoľahlivejšie a presnejšie rozostrovanie pozadia v režime Portrét, a to aj na zadnej, aj na prednej kamere. Bez debaty. Komu sa to páči, nech si teda priplatí. Pozrite si zábery v recenzii kolobežky SXT Neo a uvidíte, že mobil dnes už naozaj môže nahradiť aj seriózny fotoaparát.

Ďalším dôvodom môže byť AMOLED displej s teplejšími farbami. Mne sa kvôli práci s videom pozdáva viac chladný IPS displej 8 Plus, no na bežné používanie je tento AMOLED asi lepší. Na oboch viem zapnúť True Tone, ktorý v rovnakej situácii naladí displej XS Max do teplejších a pre oko príjemnejších farieb.

Takže to, čo bolo doteraz prednosťou (chladná biela farba) je dnes nežiaduci jav. Uznávam však, že sa mi napríklad spravodajské weby s fotografiami a textom lepšie sledujú na novinke.

Novší procesor A12 a 4 GB RAM (oproti 3 GB v 8 Plus) budú znamenať viac výkonu pri práci s videom aj pri hraní hier. Viac dôvodov na potrebu extrémnej záťaže mi nenapadá. Vlastne, ešte istota, že aj po troch rokoch budete mať v ruke výkonné zariadenie.

Na iPhone oceňujem, že sa v Appli nedali zlákať na zaoblené displeje. Keď vložím XS Max do normálneho obalu, budem vedieť, že presahy bočných stien vo výraznej miere ochránia aj rovný displej.

Navyše sa v ňom neustále niečo neleskne, ako v prípade nových Samsungov. Oceňujem tiež prebudenie jediným ťuknutím prsta do displeja.

Tiež som rád, že Apple ostal verný Lightning konektoru a tlačidlu Mute v bočnej stene. Len nerozumiem, prečo musí tak vytŕčať. Občas ho prepnem, ani neviem, ako.

Predná stena bude vždy čierna. Farba bočnej kovovej obruby sa prispôsobuje farebnej verzii zadnej steny. Sklo vzadu je odolné voči bežným škrabancom, narozdiel od kovu na modeli 7 Plus. Môj 8 Plus s bezdrôtovým nabíjaním už sklenenú zadnú stenu má, veď aj preto váži šialených 203 gramov. A XS Max je ešte o pár gramov ťažší. Čo už.

Ku kúpe puzdra by ma, okrem iného, prinútila aj dvojica vystupujúcich fotoaparátov. Stále neviem pochopiť, ako môže mobil za tisícpäťsto eur po položení na stôl nadvihovať dvojica excentricky umiestnených objektívov. Po každom dotyku mobilu sa tak preklápa zo strany na stranu.

A keď už kritizujem, musím spomenúť aj niekoľko vlastností iOS v týchto nových iPhonoch s natiahnutým displejom:

- stále chýba jednoznačné prepínanie manuálnej a automatickej regulácie jasu displeja. Z pravého horného rohu (horko-ťažko) stiahnem ovládacie centrum, upravím jas príliš žiariaceho displeja, vyjdem na ulicu a displej nevie, čo má robiť. Jedno obyčajné tlačidlo manuálneho / automatického nastavenia jasu by ma občas potešilo.

- ovládanie gestami je síce pokrokové, ale lepšie ho zvládajú aj čínski plagiátori. Krok späť na Xiaomi alebo Huawei môžete uskutočniť nielen z ľavej hrany displeja, ale aj pravej. A tu mi to celkom chýba. Na užšom XS-ku som si poradil, tu som už občas nadával.

- pri písaní textov, napríklad e-mailu či messengerového odkazu, je klávesnica umiestnená takmer tak vysoko ako na iPhone 8 Plus. Pod ňou je miesto pre smajlíky (emoji) a mikrofón (pre mimoriadne presné hlasové zadávanie textu aj v slovenčine), no inak sa tu celkom výrazne plytvá miestom.

Pri písaní príspevku na Facebook či v Messengeri si tak môžete všimnúť, že tej reálnej plochy navyše tu oproti starším iPhonom veľa nie je. Vlastne, nie je žiadna.

- percento batérie nevidíte ani na odomykacej obrazovke, ani nikde inde. Pre tento údaj musíte stiahnuť ovládacie centrum z pravého horného rohu. A to je pre jednu ruku nereálna úloha.

Poďme ešte k baleniu telefónu. To, že v ňom chýba redukcia z Lightningu na 3,5 mm audio jack by som ešte prehryzol. Dodávané káblové slúchadlá majú Lightning koncovku. Ale prečo výrobca k mobilu s viac než 3 100 mAh batériou len 1 A nabíjačku, to fakt nechápem. Huawei Mate 20 Pro má v balení turbo nabíjačku, ktorá nabije 70 % batérie za pol hodiny, a tu podobný úkon zaberie štvornásobok času. Mobil za 1449 eur v strednej pamäťovej verzii.

Výhody

+ veľký AMOLED displej na konzum obsahu

+ pevné spracovanie

+ výborná výdrž na jedno nabitie

+ rovná obrazovka (bez zaoblení)

+ opäť top fotoaparát

+ zachovanie tlačidla Mute

Nevýhody

- šialená cenovka (napríklad oproti 8 Plus)

- slabá nabíjačka v balení

- 209 gramov je fakt veľa

- jednou rukou sa k Ovládaciemu centru nedostanete

- krok späť je tiež len pre dlhé prsty

- prostredie fotoaparátu by už chcelo zmenu

Orientačná cena: 1279 eur v 64 GB verzii, 1449 eur v 256 GB verzii a 1679 eur v 512 GB verzii

Záver

Aj keď som ku iPhonu XS Max kritický, odhliadnuc od cenovky 1449 eur za 256 GB verziu je to veľmi vydarený prístroj. Spoľahnúť sa môžete na výkon, ktorý vám bude stačiť aj o tri roky. Tešiť sa budete z veľkého displeja a ukážkovej výdrže na jedno nabitie. S radosťou si pozriete každé video, ktorého zvuk do vašich uší prúdi z vydarených stereo reproduktorov. Rozpoznávanie tváre (Face ID) funguje spoľahlivo aj v noci a fotoaparáty opäť patria k tomu najlepšiemu na trhu. A rozostrovanie pozadia je zase o krok ďalej. Na záznam a strih videí neexistuje na trhu nič lepšie - môžete sa vykašľať na 500-eurový foťák a 1000-eurový notebook k tomu. Tu máte (za rovnakú cenu) všetko pokope, v stále kompaktnom zariadení.

Najväčším sklamaním je dodávaná nabíjačka, chýbajúce percento batérie v jej indikátore a nie až tak vydarené ovládanie jednou rukou. Krok späť či stiahnutie ovládacieho centra mi celý čas robili ťažkosti. Aj preto si myslím, že má opodstatnenie kompaktnejší (a lacnejší) model XS. A pri pohľade na o-500-eur-nižšiu cenovku iPhonu 8 Plus si myslím, že dnes dostáva prítomnosťou modelu XS Max o čosi väčší zmysel. Bez váhania môžem povedať, že drvivú väčšinu úkonov spravím na ňom rovnako úspešne, ako na XS Max. A občas aj o čosi pohodlnejšie (odblokovanie prstom či vyrolovanie ovládacieho centra odspodu).

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Apple iPhone XS Max.

Jeseň s novými iPhonmi máme na Fony.sk vďaka Telekomu.

Diskusia k článku:

david hulák 29.10.2018 - 23:49

Jedna verzia Iphone X modelov mohla mať 5-5,5”.Bola by to pecka aspoň takýto malý menší apple neponúkne

Tomas30.10.2018 - 08:42 Trvalý odkaz

Kam chodite na tie nazvy clankov? :D :D :D

marek123430.10.2018 - 10:09 Trvalý odkaz

Tiez sa nad tym nadpisom zamyslam :-D Po precitani clanku nevidim ani jeden plus, az na to odomykanie tvarou.

Profile picture for user grabec.tibor@gmail.com

TBK30.10.2018 - 10:12 Trvalý odkaz

Priznam sa, ze z recenzie mam rozpacite pocity.. pride mi to skor ako selanka smutneho majitela Iphone 8 Plus, ktory presviedca sam seba, ze ten jeho telefon je aj tak minimalne rovnako dobry.. A jednoznacne je to najkritickejsia recenzia na Max-ko, aku som doteraz cital /ale ked to tak kriticky autor vidi, je to jeho vec/, plus by to asi skor mal byt clanok typu dilema..

Juraj11130.10.2018 - 10:42 Trvalý odkaz

Hmm - tá váha je už dosť veľa na denno denné používanie - (pre mňa všetko nad 200g je ťažké)

Celá diskusia 33 príspevkov