Poradňa: Ako sa zbaviť malvéru a vírusov vo vašom androide?

Borisovi sťažuje používanie jeho smartfónu množstvo reklám a vyskakujúcich okien. Príčinou je zrejme to, že inštaloval podozrivé aplikácie.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Náš čitateľ Boris sa na nás obrátil s nasledovným problémom: "Poprosím vás o pomoc. Môj smartfón OnePlus 6 začal generovať vyskakujuce reklamy na rôznych miestach v systéme. Napríklad po odblokovaní, ale aj kedykoľvek inde vyskočí reklama na celý displej. Neviete, čo s tým? Sťahoval som rôzne hlúposti, ako simulátory hudobných nástrojov a podobne. Ďakujem pekne za radu."

Smartfóny s Androidom sú na problémy s vírusmi a neželanými zmenami v operačnom systéme náchylnejšie než konkurenčný iOS. Tam totiž zvyčajne nainštalovaný softvér nemá plný prístup k súborom v úložisku a aplikácie v čase, keď nie sú zobrazené na displeji, až na výnimky (nahrávanie alebo prehrávanie zvuku, využívanie GPS a osviežovanie na pozadí) vôbec nebežia.

Logicky tak ani nemôžu zobrazovať neželané reklamy zobrazované na popredí domácej obrazovky. Našťastie, aj na androidoch môžete byť v bezpečí, pokiaľ dodržíte pár jednoduchých pravidiel.

V prvom rade odporúčame neinštalovať neznáme aplikácie. Radi by sme povedali, že to platí len pre aplikácie mimo oficiálneho obchodu Google Play, no ani to nie je celkom pravda. S dobre známym softvérom od renomovaných vývojárov (Facebook, Google, Waze a pri hrách napr. EA, Gameloft či podobne) by ste mali byť v bezpečí.

Naopak pri aplikáciách, ktoré majú len pár stoviek stiahnutí a takmer žiadne hodnotenia, prípadne neboli už niekoľko mesiacov aktualizované, zvýšte pozornosť. Veľa vám napovedia aj priložené screenshoty. Ak je grafické rozhranie podozrivo jednoduché alebo je na ňom niečo iné, než aplikácia uvádza vo svojom popise, radšej ju nesťahujte. Minimálne nie bez toho, aby ste jej názov vložili do Googlu a skúsili prelistovať pár referencií.

Softvér mimo Google Play neodporúčame inštalovať vôbec. Východzie nastavenia Androidu inštaláciu z externých zdrojom ani neumožňujú. Najväčšou hrozbou sú .apk súbory z rôznych úložísk a webov sľubujúce, že platené aplikácie a hry získate zadarmo.

Zamerajte sa tiež na to, aké povolenia aplikáciám udelíte. Facebook Messenger si napríklad pýta povolenia pre fotoaparát, mikrofón aj databázu kontaktov, čo je úplne v poriadku, keďže umožňuje nahrávanie videí alebo vyhľadávanie ľudí podľa telefónneho čísla.

Pokiaľ si však aplikácia pýta prístup k nástrojom Prístupnosti (Accessibility) alebo Vykresľovaniu nad ostatnými aplikáciami, môže ísť o problém. Práve tieto cesty využíva malvér najčastejšie - na sledovanie diania na obrazovke alebo práve spomínané zobrazovanie vyskakovacích okien. Podobné vykresľovanie na popredí musíte povoliť pre chatovacie hlavičky FB Messengera a ostatné aplikácie by na to mali mať rovnako dobrý dôvod.

Čo robiť, ak už problém máte

Boris podľa svojich slov tieto pravidlá nedodržal a jeho mobil už náhodné vyskakovacie okná zobrazuje. Zbaviť sa ich môže niektorým z nasledujúcich krokov:

1. Odporúčame mu odinštalovať všetky podozrivé aplikácie, ktoré za posledný čas stiahol. Ideálne všetko, čo do jeho mobilu pribudlo krátko predtým, než problémy začali. Ani to však nemusí stačiť.

2. Pozrite sa do nastavení a využitia RAM pamäte. Pátrajte po aktívnych procesoch s neznámym názvom, prípadne ich opäť skúste vyhľadať cez Google. Takto možno nájdete aj spustený malvér alebo vírus. V tom prípade ho skúste zastaviť a zablokovať. S pomocou Prieskumníka (File Exploreru) ho nájdite vo vnútornom úložisku a vymažte.

3. Niektoré smarfóny, napríklad Huawei a Honor s grafickou nadstavbou EMUI, vás na aplikácie so zvýšenou spotrebou energie sami upozornia. Takto možno nájdete softvér ťažiaci kryptomeny na pozadí.

Na ostatných androidoch sa oplatí aspoň pozieť do Nastavení a karty Batéria. Tu tiež môžete nájsť aplikácie, ktoré bežia na pozadí, hoci ste ich nespustili alebo nepoužívali.

4. Skúsiť môžete tiež niektorý z antivírusov pre Android. Napríklad AVG, Avast alebo Eset Mobile Security, ktorý sme otestovali aj v našom článku. Pokiaľ však aplikácia nebude v databáze antivírusových spoločností a vy ste jej len dali potrebné povolenia, ani ten najlepší antivírus možno nič nenájde.

5. Posledným krokom bude obnovenie továrenských nastavení vášho telefónu, teda tzv. Hard Reset. Po ňom prídete o všetky svoje údaje, takže si dôkladne zazálohujte kontakty a fotografie. Telefón by však mal obnoviť nepoškodenú verziu firmvéru z tej časti úložiska, ku ktorej sa aplikácie nedostanú.

Minimálne posledný krok by mal pomôcť aj v tých najzávažnejších prípadoch. Ak máte aj ďalšie tipy na pomoc Borisovi, podeľte sa o ne v diskusii pod článkom a nezabúdajte, že najdôležitejšia je prevencia.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Nick Cave 27.10.2018 - 13:48

Boris nechť si nainstaluje apku WebGuard, sice ji musí po zkušební době zaplatit, ale bude mít ode všech reklam v systému pokoj

Nightmare27.10.2018 - 14:30 Trvalý odkaz

Na reklamy AdBlock pouzivam a bez problemov aj proti vyskakovacim ci uz na PC alebo v mobile

TAMARA27.10.2018 - 19:14 Trvalý odkaz

Jednoznacne obnovit tovarenske nastavenia ..reset .. Je to rychle a ucinne ale predtym fakt treba zistit a vsetko si bud prepisat kontakty alebo presunut fotky .. Ja osobne mam s tym skusenosti a preto mam rada android ..kontakty vzdy na sim karte a vsetky subory na pamatovej karte lebo clovek nikdy nevie ..a telefon hocikedy moze zblbnut... a ptm si mozes znova vsetko instalovat facebook a podobne .. len potom nestahuj kazdu sprostost.

Nick Cave27.10.2018 - 21:08 Trvalý odkaz

Tovární nastavení nepomůže... zkusit ho může, ale myslím, že reklamy v systému takto neodstraní

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne27.10.2018 - 21:45 Trvalý odkaz

a hlavne neinstalovat cm launcher 3D free kvoli ikonkam so srdieckami a cleanmaster............

Celá diskusia 12 príspevkov