Asus Eee Pad Transformer Prime (TF201)

Desaťpalcový tablet s pripojiteľnou klávesnicou predlžujúcou výdrž na jedno nabitie. OS Android 4.0 dopĺňa top hardvér: 8 Mpix fotoaparát, Wi-Fi, GPS, Bluetooth, microHDMI, USB a slot na dva typy pamäťových kariet.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom

OS: Android Android 3.2 Honeycomb (s možnou aktualizáciou na Android 4.0)

procesor: NVIDIA Tegra 3 quad-core CPU 1,3 GHz + 500 MHz

frekvencie: bez podpory SIM

rozmery: 263 x 181 x 8 mm,

hmotnosť: obrazovka 588 g, klávesnica 532 g overenédisplej: dotykový (kapacitný) Super IPS, LED podsvietený, 16 mil. farieb, 1280 x 800 b., rozmery 217 x 136 mm, uhlopriečka 10,1'' (256 mm), Gorilla Glass,

fotoaparát: 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1920 x 1080 b.),

predná kamera: 1,2 Mpix

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 32 alebo 64 GB celková + microSD karta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: nie, chýba podpora SIM

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, USB, Wi-Fi (802.11 b/g/n), microHDMI (HDMI),

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Pol batéria 25 Wh (tablet) + 22 Wh (klávesnica)

výdrž: do 18 h používania

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: 600 eur / v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, DLNA, podpora SIM kariet, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.3

Obsah balenia: tablet, klávesnica (dock), 2 A nabíjačka, USB kábel, dokumenty

neznámy

Éra tabletov sa začala už dávnejšie, ale tých prelomových bolo len zopár. iPad bol fajn už v prvej verzii, ale rozlíšenie jeho displeja, množstvo obmedzení iOS a nakoniec aj absencia univerzálnych konektorov z neho robia síce populárny, ale spomedzi konkurentov už menej moderný produkt postavený prakticky len na štýle, výdrži a operačnom systéme. Ak nepoužívate iPhone a Mac, dôvodov pre kúpu iPadu je stále menej. Tretia generácia to možno zmení, ale zatiaľ o nej nič nevieme. A tak hľadajme ďalej.

Mám rád sedempalcových "drobcov", ktorí sa zmestia aj do dámskej kabelky, aj na nočnom stolíku menej prekážajú. Napríklad taký Huawei MediaPad. Plná výbava, nízka cena, podpora SIM aj pamäťových kariet, prítomný microHDMI konektor aj microUSB, ktorým dokážete tablet nabiť, ak ste si doma zabudli dodávanú nabíjačku. Ale hoci má jeho displej parádne rozlíšenie, menším sklamaním sú pozorovacie uhly, farby aj reakcie na dotyk. Za tie peniaze to však stojí, a pomer výbava / cena ho určite stavajú práve medzi tie prelomové kúsky.

Silným hráčom na poli tabletov je Samsung. Desaťpalcový Galaxy Tab je veľkým konkurentom iPadu, a to aj cenovým, len ponúka OS Android a dva reproduktory pre lepší zážitok z filmov. Ale i tak sa mi viac páči deväťpalcová verzia a ešte viac Galaxy Tab 7.7, ktorý sa už chystá na trh. Bude to top sedempalcový tablet.

Lenže stále nič tak prevratné, aby o takom zariadení uvažoval každý záujemca o prístroj tohto typu. Až na Transformer. Asus prišiel s unikátnou myšlienkou predávať dobrý desaťpalcový tablet aj s pripojiteľnou klávesnicou, ktorá obsahuje ďalšiu batériu a viacero konektorov. Najviac sa teším z klasického USB. Skrátka, Eee Pad Transformer má môj obdiv od prvej generácie a po ohlásení tej druhej, TF201, som vedel, že toto je to pravé orechové.

Už v úvode vás hneď upozorním na základné nedostatky:

- tenká kovová konštrukcia výrazne obmedzila komunikáciu cez Wi-Fi. Oproti môjmu notebooku možno na 50 %, v určitých situáciách ešte menej. A keďže je takýto androidový notebook určený najmä na cestovanie, dobrý príjem Wi-Fi je mimoriadne dôležitý. Škoda.

- v predaji je len verzia bez slotu na SIM kartu, a tak si musíte spraviť hot-spot z vášho smartfónu.

- oproti predchádajúcej verzii je okrem slabšieho Wi-Fi sklamaním aj zníženie počtu USB konektorov z dvoch na jeden.

- Transformer Prime nedokáže funkčne úplne nahradiť klasicky notebook. Dokážete s ním spraviť veľa práce, pripojiť k nemu bezdrôtovú myš, externý harddisk, ale nie je to stále ono. Lenže ultrabook s dobrými parametrami a porovnateľne tenkým i ľahkým telom stojí aspoň 800 eur.

- klávesnica je síce lepšia a pohodlnejšia než písanie na dotykovom displeji, ale pohodlím nedosahuje úroveň klasického notebooku. Neviem to presne opísať, ale je to tak. Dizajn dostal prednosť pred funkčnosťou.

- klávesnica neobsahuje tlačidlo delete,

- v pravom hornom rohu sa nachádza zámok pre zhasnutie displeja, no rozsvietenie obrazovky stlačením niektorého z tlačidiel na klávesnici úplne chýba. Zvláštne.

Končime s kritikou a poďme chváliť. Oproti notebooku mám na stehnách položené tenučké, elegantné a mimoriadne praktické zariadenie s malou nabíjačkou, pri ktorého prenášaní nemusím vôbec rozmýšľať nad nejakou špecifickou taškou. Otvorím ho a displej sa okamžite rozsvieti, e-maily mám stiahnuté a môžem pracovať alebo sa zabávať. Výdrž na jedno nabitie sa nedá snáď som žiadnym notebookom do 600 eur ani porovnávať, dokonalé ticho tiež. Popri písaní počujem len slušnú reprodukciu z reproduktora napravo od displeja. Keby bol ešte jeden vľavo, bol by to dokonalý zážitok. Kvalita reprodukcie hudby ma prekvapila naozaj milo.

Pri písaní používam skratky ako Ctrl+T (nové okno prehliadača), Ctrl+S (uloženie), Alt+V (napísanie zavináča), atď. Šikovné. Len ten dilít (delete) mi tu chýba. Tlačidlá F1 - F12 tu ani nehľadám, namiesto nich sem výrobca umiestnil viacero šikovných skratiek na deaktiváciu touchpadu, ovládanie hlasitosti či jasu. Každého novinára či autora iných textov poteší klávesnica lokalizovaná do slovenčiny a páči sa mi aj možnosť používať touchpad a šípky, aj sa načiahnuť za dotykovým displejom. Napríklad pri čítaní webu je posun šípkami menej pohodlný, vtedy radšej používam Fn+šípka_dole (Page Down).

Stále píšem o kombinácii tablet + klávesnica. Bez nej je Transformer TF201 takpovediac bežným desaťpalcovým prístrojom s normálnou výdržou, obyčajným dizajnom a zopár konektormi. Práve klávesnica je výborným držiakom tabletu pri sledovaní TV.SME či YouTube popri raňajkovaní, práve v klávesnici sa nachádza USB konektor a slot na klasickú SD kartu z fotoaparátu. Na odpojiteľnej časti s obrazovkou nájdete vypínač, microHDMI a slot na microSD kartu.

Aktualizácia z Androidu 3.x na 4.0.3 prebehla hladko. O stiahnutí balíka cez známu Wi-Fi sieť som ani nevedel, len som potvrdil inštaláciu a bolo. Rozdiel je minimálny a skúsenosť s 3.x bola tak krátka, že sa mi to aj ťažko porovnáva. Navyše, nemal som žiadne problémy ani predtým, ani s 4.0.3. Niektorí sa sťažujú na problémy s obrazovkou, reštartmi, zamŕzaním...ja na nič. Len tie štyri jadrá procesora majú vplyv skôr na výdrž než rýchlosť. Rýchlosť načítavania webových stránok, prekresľovania videí v rámci rôznych webov je porovnateľná s inými konkurenčnými tabletmi.

Zhodnotiť prácu na Transformeri Prime môžem jednoducho - všetky možnosti najnovšieho Androidu + veľmi dobrý displej + parádna výdrž na jedno nabitie + úžasné rozmery + slovenská klávesnica. Otvorte displej, napíšte P-E-T-E...a na obrazovke sa hneď objaví vyhľadávanie všetkých Petrov, Petrášov a Peterkovcov vo vašom zozname kontaktov synchronizovanom s Googlom, resp. Gmailom.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 18 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 60 MB / min.)

UKÁŽKA Full HD VIDEA (súbor 36 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 150 MB / min.)

Zhodnotenie zábavy je tiež jednoduché - slušný fotoaparát, ktorý však využijete s takouto plackou len občas + veľmi slušný zvuk hlasnej reprodukcie, hoci len z jediného reproduktora + silný procesor a dobrá výdrž na sledovanie filmov s HD rozlíšením a hranie hier. Práve hry som s Transformerom Prime znovu objavil. Príjemné rozptýlenie na hotelovej izbe nemusí hneď znamenať prasačinky.

Výrobca deklaruje až 18 hodín používania na jedno nabitie. Toľko dosiahnuť nedokážem, lebo používam Wi-Fi, jas aspoň na druhej úrovni a pracujem s webom a rôznymi aplikáciami. Ale viem, že tablet s dlhšou výdržou než Transformer Prime s klávesnicou na našom trhu momentálne nie je.

Výhody:

+ celkové riešenie tabletu a klávesnice

+ rozmery, kvalita spracovania, hmotnosť

+ výdrž na jedno nabitie

+ USB konektor (utiahne aj 2,5'' externý harddisk)

+ slot na SD aj microSD

+ kvalita reproduktora

Nevýhody:

- nenabijete ho cez microUSB, tento konektor ani neobsahuje

- boli dve USB, už je len jeden

- slabá citlivosť Wi-Fi

- absencia slotu na SIM kartu

- malé nedostatky klávesnice

- sivá verzia má fialový nádych

Orientačná cena: 599 €

Záver

Nevidím význam v opise detailných postrehov, ak o takéto zariadenie snemáte záujem. Ak ho, naopak, máte, bude Asus Eee Pad Transformer Prime presne tým, čo od neho očakávate. Hlavné nedostatky som opísal hneď na začiatku, pričom najvážnejším je citlivosť Wi-Fi. A absencia Delete, na ktorú si stále ťažko zvykám pri písaní článkov. Aj uhol roztvorenia obrazovky mohol byť väčší, ale to už sú detaily, ktoré majú svoje opodstatnenie. Celkovo som z TF201 nadšený a jediný dôvod, prečo ma Asus trochu nahneval s predstavením TF202 (Full HD displej) je údajné vylepšenie citlivosti GPS a Wi-Fi. Nemohli to spraviť už po úvodných testoch TF201-ky? Asi nie. Potom by sa asi TF202 až tak dobre nepredávala...

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 09.11.2011 - 16:10

len taka drobnost novy transformer ma nazov tf700t nie tf202 ... to mal byt ten isty transformer s 3g no aj tu nieje iste ci vobec bude :)

anonymous09.11.2011 - 16:18 Trvalý odkaz

kubo: co bude skoro kazdemu znovu chybat?

anonymous09.11.2011 - 16:22 Trvalý odkaz

risi: asi tie frekvencie :)

anonymous09.11.2011 - 16:58 Trvalý odkaz

matosand: peniaze ? :)

anonymous09.11.2011 - 17:18 Trvalý odkaz

potter1: konecne uz som sa nevedel dockat ...:) toto bude moje :)

Celá diskusia 38 príspevkov