Poradňa: Čo treba vedieť o nových pamäťových kartách NM Card od Huaweiu?

Zmysel nového štandardu je zatiaľ trochu nejasný. Zákazníci by mali spozornieť a uistiť sa, či im nespôsobí viac starostí než úžitku.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Huawei tento týźdeň predstavil svoje nové smartfóny Mate 20 a Mate 20 Pro. Pozornejším čitateľom Fony.sk určite neuniklo, že už nepodporujú tradičné microSD pamäťové karty.

Výrobca sa namiesto toho snaží o zavedenie úplne nového štandardu NM Card (Nano Memory Card). Takáto karta má rozmery 12.3 mm x 8.8 mm x 0.7 mm a tvar totožný s nano SIM kartou od vášho mobilného operátora.

Na prezentácii sme sa dozvedeli, že pôdorys NM pamäťovky má byť jej najväčšou výhodou. Mate 20, Mate 20 Pro a pravdepodobne aj niektoré ďalšie modely Huawei/Honor už nebudú musieť mať sloty so špeciálnym výliskom, aby do nich bolo možné vložiť aj SIM, aj microSD kartu. Celá zásuvka tiež bude o niečo menšia.

Z pohľadu používateľa ale výhody nachádzame len veľmi ťažko a práve naopak, nedostatkov je neúrekom.

Žiadna z microSD kariet, ktoré už máte doma, nebude s novými mobilmi od Huaweiu kompatibilná. Ak ste boli zvyknutí na dovolenke kontrolovať či upravovať zábery z GoPro kamery, drona alebo kompaktného fotoaparátu priamo v mobile, ich pamäťovky už do mobilu s NM Card slotom nedostanete.

Pre rozšírenie úložiska Mate 20 a Mate 20 Pro si teda budete musieť kúpiť NM kartu. A kým pri staršom rozmere si môžete vybrať z palety celej škály výrobcov aj podľa ceny, NM karty má zatiaľ ponúkať iba Huawei. Aspoň, že budú dosahovať rýchlosť zápisu až 90 MB/s a budú dostupné v 64 GB, 128 GB a 256 GB verzii.

Čo však s fotografiami alebo videami uloženými na takýto formát? Kým microSD kartu môžete vložiť aj do počítača a rýchlo tak preniesť celý jej obsah, notebook s NM slotom sme zatiaľ nevideli.

Jeden švajčiarsky e-shop ponúka USB/USB-C čítačku takýchto kariet za 29,90 €, 128 GB NM karta v ňom stojí 65 eur.

Huawei sa tvári, že vyvinul nový štandard pamäťových kariet. Zatiaľ sa však zdá, že úplne obišiel združenie SD Association, ktorého je sám členom. Nebudeme teda prekvapení, ak NM karty v zariadeniach s iným logom než je Huawei/Honor neuvidíme a tento pokus skončí postupným zmiznutím z trhu podobne, ako MemoryStick od Sony.

Apple bol kritizovaný za odstránenie 3,5 mm audio jacku z iPhonov alebo predčasný prechod na USB-C vo svojich počítačoch MacBook. V tomto prípade ale aspoň išlo o štandardizovaný formát, na ktorého používaní sa dohodla väčšina výrobcov. Samozrejme, ponúka sa tiež porovnanie s Lightning konektorom. Ten však Apple uviedol ešte v roku 2012, kedy trhu dominovalo nepraktické microUSB. USB-C štandard, pri ktorom je jedno, ktorým smerom takýto kábel do svojho androidu zasuniete, bol dokončený až v roku 2014.

Záujemcovia o Huawei Mate 20 alebo Mate 20 Pro by mali spozornieť a možno k obom smartfónom pristupovať radšej tak, ako keby žiadny slot na pamäťové karty nemali.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Peter Čapkovič 21.10.2018 - 11:22

"Zmysel nového štandardu je zatiaľ trochu nejasný. Zákazníci by mali spozornieť a uistiť sa, či im nespôsobí viac starostí než úžitku" - zámer je jasný - zarobiť... Nič viac a nič menej. Huawei si týmto u mňa zavrel dvere nadobro... a to som vážne nad tým Mate 20Pro uvažoval..

Fazotron21.10.2018 - 13:36 Trvalý odkaz

Zmysel tohto pamatoveho typu bude vtedy ked huawei nasadi e-sim. teda bud triple sim alebo teda klasicky dual sim spolu s pamatovkou.

Robert Koren21.10.2018 - 20:14 Trvalý odkaz

tento clanok je ulne zbytocny , ked to potrebujem tak si ju kupim .... a telefon stale podporuje i otg , tak aky je problem ... skor ma zaujima ,ci toto uz nepodporuje i P20 pro .

Me_Gusta21.10.2018 - 21:05 Trvalý odkaz

Ale to, že telefóny za 1300€+ nemajú ani len rýchlo nabíjačku v balení, tak to je v pohode. No keď Huawei spravy iný typ pam. Karty, už je všetko celé zle a nik si kvôli tomu už Huawei nekúpi :) všímam, že dosť ľudí a stránok nevie prekusnut, že sa tejto značke nejaký čas darí

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease22.10.2018 - 07:33 Trvalý odkaz

Hehe. Čo sem pleteš rýchlonabíjačky.
To, že Apple nedáva do balenia, tie svoje 50~100€ adaptéry sme kritizovali pod článkom o tom.
Je mi lautr jedno o akú značku sa jedná. Keď je raz niečo pi*ovina, nebudem to velebiť.
Huawei už priniesol jednu takú na svet: Hybridný Slot pam. Karta/ sim.
A všetci to prevzali ako telce.
No daj čo je skvelé na tejto neštandardnej karte, ktorá u nás v Alze stojí 85,49€. A v tej istej alze SanDisk 128GB microSDXC 100MB/s 33.90. A dá sa kúpiť inde aj za 25.
Telefony rastú do závratných rozmerov, ale velmi sa tam "nezmestí" 3.5mm jack a pamäťové karty musíme zmenšiť o 2mm.

Celá diskusia 11 príspevkov