Mini smartfón Palm od novembra na trhu. Za 350 dolárov

Novinka od starej známej značky ale nie je ani plnohodnotný mobil, ani skutočným nasledovníkom populárnych PDA-čiek.

Zariadenia značky Palm už možno väčšine návštevníkov Fony.sk nič nehovoria. Išlo o spoločnosť, ktorá vyrábala inteligentné zariadenia s dotykovým displejom ešte dávno pred rokom 2000. Ovládali sa špeciálnym perom, bežali na operačnom systéme Palm OS a ponúkali e-mailového klienta, prepracovaný kalendár či kontakty synchronizované s počítačom.

Palm, podobne ako veľa iných vtedajších lídrov mobilného trhu, nezachytil nástup moderných smartfónov s Androidom a iOS. V roku 2010 ho kúpil Hewlett-Packard, no celý projekt rýchlo skončil a jediným moderným pozostatkom je aktuálny operačný systém webOS, na ktorom bežia najmä smart televízory od LG.

Už v apríli sme vás v článku Smartfóny značky Palm by sa mali vrátiť ešte tento rok informovali, že ochrannú známku a logo Palm kúpilo čínske konzorcium TCL, ktoré zo svojich výrobných liniek chŕli už aj mobily s nálepkami Alcatel alebo BlackBerry. To ju následne posunulo neznámemu startupu zo San Francisca a výsledkom tejto zložitej cesty je nový mobilný telefón skromných rozmerov.

Dostupný bude zatiaľ exkluzívne u amerického operátora Verizon, kde si ho zákazníci budú môcť za 349,99 dolárov priplatiť k svojmu aktuálnemu paušálu. Beží síce na operačnom systéme Android 8.1 a dokáže spúšťať aplikácie stiahnuté z obchodu Google Play, no hlavným lákadlom by mala byť funkcia Verizon Messages+ a spárovanie s aktuálnym telefónnym číslom (za ďalších 10 $ mesačne). Klasický slot na SIM nemá.

Telefón Palm teda má fungovať trochu ako hodinky Apple Watch s u nás zatiaľ nedostupnou eSIM - telefónne hovory a SMS-ky budete môcť z menšieho displeja spravovať aj v prípade, že svoj bežný smartfón necháte doma. Autori dúfajú, že počas športovania, festivalov či výletov na pivo budete mať vo vrecku práve ich novinku. Malý Palm by mal zároveň pomáhať znížiť vašu závislosť ak cítite, že mobil držíte v ruke až príliš často.

Technické parametre:

Rozmery: 50 x 97 mm x 7,4 mm, hmotnosť: 63 gramov, 3,3-palcový LCD displej (445 ppi), USB-C konektor, 800 mAh batéria, 12-megapixelový zadný a 8-megapixelový predný fotoaparát, OS Android 8.1, Snapdragon 435, 3 GB RAM, 32 GB úložisko, IP68, GPS, Bluetooth

Výhodou oproti smart hodinkám má byť práve schopnosť spúšťať plnohodnotné aplikácie v nevyhnutných prípadoch a prítomnosť fotoaparátov. Ten predný je využívaný aj na odomykanie skenovaním tváre. Systém vás privíta rovno zoznamom všetkých aplikácií. Ovládate ho dotykmi na displej alebo jediným tlačidlom, ktoré slúži ako tlačidlo Späť (jedno stlačenie), tlačidlo Domov (dvojité stlačenie) aj cesta do ponuky multitaskingu.

Hlavnou nevýhodou môže byť absencia + a - pre ovládanie hlasitosti, zvuk teda môžete regulovať len cez hornú lištu. Tu zároveň zaujme ikona palmy, ktorá aktivuje "Life Mode" - režim Nerušiť s automatickým šetrením energie, aby más smartfón obťažoval ešte menej.

Nový Palm sa má ponúkať so širokou škálou príslušenstva od ochranných puzdier, peňaženiek a pásov na rameno do fitness centier až po držiak na bicykel. S ním budete môcť naplno vyuźiť zabudované GPS.

Viaceré technologické redakcie mu nedávajú takmer žiadnu šancu na úspech, no zo strany jeho vývojárov môže ísť aj o premyslený marketingový ťah, ako na seba upútať pozornosť predtým, než sa od nich dočkáme aj väčšieho a použitelnejšieho zariadenia.

Zdroj: The Verge

Diskusia k článku:

Začať diskusiu