Poradňa: Ako posielať fotografie cez Messenger vo vyššom rozlíšení?

Všimli ste si, že obrázky odoslané cez Messenger majú relatívne nízke rozlíšenie? Na niektorých smartfónoch sa objavuje aj chyba zhoršujúca kvalitu snímok z predného fotoaparátu.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Lukáš nám píše: "Dobrý deň, kúpil som si Sony Xperiu XZ2 Compact. Pri použití predného fotoaparátu cez Messenger sa neskutočne sa zhorší kvalita výslednej snímky. Na Samsungu Galaxy S7 a S8 som si toto nikdy nevšimol. Tiež sa to deje len pri prednom fotoaparáte a pri zadnom nie, aj keď fotky z neho určite zaberajú viac megabajtov. Neviete, ako sa toho zbaviť?"

V prvom rade, Messenger nie je ideálnym nástrojom na posielanie fotografií, pri ktorých vám naozaj záleží na ich kvalite. Pri odosielaní momentiek alebo screenshotov vašim priateľom sa netreba ničoho obávať, no zábery z dovoleniek radšej rodine odosielajte inou cestou.

Všetka komunikácia cez Messenger sa totiž uchováva na serveroch Facebooku a pri miliónoch používateľov je prirodzené, že spoločnosť nechce držať všetky vaše fotografie a videá v plnom rozlíšení. Preto sa jednoducho orežú.

Situácia je však lepšia než v minulosti, Facebook totiž vlani začal podporovať posielanie fotografií v 4K rozlíšení. Videá sú bohužiaľ stále malá tragédia: pri našom teste sme odoslali Full HD video cez Messenger a na druhom konci spojenia ho stiahli do počítača. Pohľad na podrobnosti v prieskumníkovi ukázal, že malo rozlíšenie len 576 x 320 bodov.

Dôležitejšie multimédiá tak radšej zdieľajte cez Dropbox, iCloud, Google Disk, prípadne e-mail alebo iné instant-messaging aplikácie.

Používatelia na internete tiež spomínajú chybu, na ktorú pravdepodobne narazil aj Lukáš. Pri niektorých smartfónoch sa fotografia urobená z prednej kamery priamo cez Messenger odošle ešte vo výrazne horšom rozlíšení. Prečo ňou niektoré smartfóny trpia a iné nie, netušíme, no stretli sme sa s tým už viackrát. Možno ide o nekompatibilitu s niektorými veľkosťami rozlíšenia, ktoré softvér vyhodnotí chybne.

Záber odfotený priamo cez Messenger a klasickú aplikáciu fotoaparátu

Riešením je cvaknúť selfie cez bežnú aplikáciu fotoaparátu, nechať ju uložiť do vnútorného úložiska a cez Messenger potom súbor odoslať ako akýkoľvek iný obrázok. Podobný trik určite poznajú tí z vás, ktorí využívajú Instastories na Instagrame. Ak fotku alebo video najprv nasnímate normálne a nahráte ich z vnútorného úložiska, budú krajšie, než keď ich cvaknete rovno cez Instagram.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu