Skúsenosti so Samsungom Galaxy Note 9

Dva týždne s aktuálne najlepším Samsungom. Týždeň v kancelárii a týždeň na bicykli.

Kórejskí inžinieri vylepšili model Note 8. Zvýšili výkon, smartfón natiahli o jeden milimeter do výšky aj šírky, vtesnali doň o 21 % silnejšiu batériu s kapacitou 4000 mAh, čo spôsobilo nárast hmotnosti zo 187 g na 201 gramov. Super AMOLED displej narástol zo 6,3'' na 6,4'' uhlopriečku. Jednoduchšie povedané, tak, ako do šírky a výšky narástol o jeden milimeter samotný telefón, narástla o rovnaký rozmer aj obrazovka.

Predný fotoaparát stále zaostruje, čím sa stáva jedinečným vo svojej kategórii. Využívam to pri videohovoroch s dcérou. Zadný fotoaparát opäť ponúka dva rôzne snímače aj objektívy, ten druhý dvojnásobne približuje. To oceníte hlavne cez deň, či už pri priblížení nejakého detailu, alebo pri rozostrení pozadia (bokeh efekt zvaný dynamické zaostrenie). Zadný fotoaparát už dokáže nahrávať aj 4K video so 60 fps alebo super spomalené video s 960 fps.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Narástlo aj úložisko, a to zo 64 GB na 128 GB alebo 512 GB, pričom ho stále môžete rozšíriť pamäťovou kartou. A nejde len o rozšírenie. Ak zapisujete fotografie a videá na pamäťovú kartu (pozor, 4K 60 fps sa ukladajú vždy do interného úložiska), budete ich mať k dispozícii aj po rozbití telefónu. To oceníte najmä pri snímaní záberov na aktívnej dovolenke. Na tej si tiež môžete pozrieť snímky z dronu, športovej kamery či zo zrkadlovky vďaka microSD slotu rovno na krásnej 6,4'' Super AMOLED obrazovke bez prenášania dát vzduchom.

Vodeodolnosť či Always on display ostali zachované, pribudla stereo reprodukcia zvukov. Dotykové pero poslúži aj ako diaľková spúšť či diaľkové listovanie fotkami po pripojení mobilu k telke alebo veľkému monitoru.

Toľko zhrnutie základných rozdielov. To, že je Note 9 väčší a ťažší je skutočne v ruke cítiť. No niekomu to vyhovuje. Na väčšom displeji vidíte o trochu viac informácií. Možno tu niekomu bude stačiť Full HD rozlíšenie, ale kto chce, môže si zapnúť Quad HD. Ak často pracujete so screenshotmi, tak snímky obrazovky veľké 2960 x 1440 pixelov (t.j.4,3 Mpix) v istých situáciách určite oceníte. Polovičné výrezy tak budú mať stále veľkorysé 2 Mpix, a s tým sa dá stále dobre pracovať. A vedeli ste o tom, že keď si neskôr v Galérii pozriete vami vytvorený screenshot (pokojne aj výrez) nejakého webu, objaví sa tam link na danú webovú stránku?

Na displeji dobre vyzerá Always on funkcia, vďaka ktorej vidím neustále aktuálny čas, dátum, text pre prípadného nálezcu strateného mobilu, nechýba tu ani percentuálny stav batérie a ikony aplikácií, ktorých sa týka nejaké upozornenie. Tu však narážam na štyri podstatné nedostatky:

- potešilo by ma, keby som po podržaní prsta na ikonách videl ich podrobnosti (napríklad pri ikone Messengera texty posledných správ), ako to ponúkajú nové Motoroly.

- chýba mi rozsvietenie odomykacej obrazovky poklepaním prsta po displeji.

- chýba mi automatické rozsvietenie odomykacej obrazovky po zodvihnutí telefónu. Riešením je len prebudenie telefónu zamávaním nad prednou kamerou. Nájdete ho v nastaveniach Zjednodušenie ovládania - Zručnosť a interakcia: Jednoduché zapnutie obrazovky.

- chýba mi automatické rozsvietenie displeja po prijatí správy. Toto však celkom dobre vyrieši doinštalovanie aplikácie Glimpse notification či podobnej.

Pre štandardné rozsvietenie odomykacej obrazovky musím stlačiť domáce tlačidlo alebo vypínač. Keď mám telefón v držiaku auta, na riadidlách bicykla alebo položený vedľa seba v kancelárii a začujem vibráciu mobilu či mi zabzučia smart hodinky, automaticky pozriem na mobil a...nič. Na Always on displeji pribudne ikona a to je všetko. Výhodou takéhoto diskrétneho správania sú obchodné stretnutia, porady či večera s opačným pohlavím, no vtedy si môžete ľahko odložiť mobil niekam inam.

A keď už kritizujem, musím spomenúť zahnutý displej, ktorý síce vyzerá hodnotne, ale v ktorého okrajoch sa neustále niečo leskne, ťažko sa chráni pred poškodením nejakým krytom a jeho oprava po rozbití dosahuje takmer tristo eur. Aby som bol presný, tak pred pár dňami stanovil Samsung maximálnu cenu opravy displeja Galaxy Note 9 na 289 eur.

Ale dosť bolo frflania. Galaxy Note 9 za 999 eur v 128 GB verzii môže výkonom a funkciami bez obáv konkurovať aj novému iPhonu XS Max s cenovkou 1449 eur v 256 GB verzii. Solídnu pamäťovú kartu s kapacitou 128 GB kúpite za 50 eur, a ak by vám náhodou stačilo 128 GB úložisko, Note vám poslúži ako plnohodnotný Dual SIM telefón. Ak nie, pripravte si 1249 eur na 512 GB verziu. To je stále výrazne lacnejšie než jablková konkurencia.

Keď sa tak nad tým zamyslím, za tisícku vám Note 9 ponúka to najlepšie na trhu a k tomu ešte ukrýva dotykové pero s diaľkovým ovládaním vybraných funkcií. Ja som nakoniec vypol všetky automaticky spúšťané funkcie po vytiahnutí S pen a ostal pri klasike - po priblížení sa perom k obrazovke predsa stačí stlačiť tlačidlo a vyskočí na vás typická ponuka.

Z tej som zopár funkcií vyhodil , niektoré zase pridal. Dcérka ocenila maľovanku, ja zase výrez zo screenshotu s dokreslením poznámok. Pero mi často dobre poslúžilo aj na lepšie triafanie sa do odkazov na weboch či facebooku. Dokážete ním tiež zadávať rukou písaný text, ktorý sa premení na tlačené písmo. Rozpoznávanie bolo v mojom prípade bezchybné.

Keďže Note 9 neponúka displej s výrezom, horná lišta je tu plnohodnotná. Na domácej obrazovke môžete vidieť odznaky aplikácií. Napríklad trojku nad Gmailom, čo znamená, že tam mám od posledného otvorenia tri prijaté e-maily. Šikovné. Na iPhone vidím stále 2500 neprečítaných správ, čo mi pochopiteľne veľa nepovie. Teda, možno len to, že som lajdák. Ale to nás teraz nezaujíma. Na Galaxy Note 9 môžem dokonca číselné odznaky úplne vypnúť a nechať na aplikáciách s nejakou notifikáciou svietiť len strohú červenú bodku.

Konzervatívni používatelia ocenia aj trojicu tlačidiel v spodnej časti obrazovky. V nastaveniach Zobrazenie - Navigačný panel si môžete dokonca premiestniť krok späť do ľavej časti ovládacieho panela či zapnúť preskočenie domácej obrazovky. Vtedy stačí silno stlačiť domáce tlačidlo na "zhasnutom" displeji, Note 9 vás rozpozná a preskočí odomykaciu obrazovku rovno na domácu.

Odomykanie tvárou dáva očividne prednosť bezpečnosti pred rýchlosťou, a tak je oproti viacerým konkurentom dosť pomalé. Odomykanie dúhovkami je síce bezpečné, ale podľa mňa úplne nepraktické. A odomykanie odtlačkom prsta som začal používať až po vložení Galaxy Note 9 do puzdra s bariérou medzi čítačkou a objektívmi. Viac sa dozviete vo videu Ako lacno ochrániť Samsung Galaxy Note 9.

Galaxy Note 9 som celý čas používal v obale BASEUS Glitter Series, nalepil som naň kovový pliešok pre magnetický držiak, čím som zablokoval bezdrôtové nabíjanie. Tak vás na to aspoň upozorním. Bixby tlačidlo som zablokoval pomocou aplikácie bxActions, ktorá v platenej verzii dokonca umožní priradiť tlačidlám rôzne iné úlohy. Google pomocníka som priradil dlhému podržaniu domáceho tlačidla.

Potiahnutiu prsta od stredu domácej obrazovky nadol som zas pripísal stiahnutie hornej lišty. Potiahnutím odspodu sa dostanete buď do hlavnej ponuky aplikácií, alebo, ako ja, len do ich vyhľadávania. Všetky aplikácie som si totiž umiestnil na domácu obrazovku.

A nedávne aplikácie som z miniatúr prepol na zoznam. Túto možnosť nájdete po zobrazení nedávnych aplikácií vpravo hore. A je prudko návyková.

Skvelému fotoaparátu trochu vyčítam prácu s protisvetlom a HDR, ale to rieši dnešný update. Akurát som ho nainštaloval a na skúšobnej snímke vidím mierny pokrok. Rýchle spustenie fotoaparátu dvojitým stlačením vypínača si nikdy nenechám ujsť. Na iných mobiloch mi občas veľmi chýba.

Po podržaní prsta na fotografických režimoch som ich usporiadal podľa svojich predstáv. Základom je Automatika, naľavo Dynamické zaostrenie a za ním manuálny režim Pro, na druhej strane Panoráma a Super spomalené video. Nič iné nepotrebujem. Pozor na neúmyselné zapnutie blesku - fotky vtedy nevyzerajú najlepšie. A hoci panoráma vyzerá, že funguje len do strany, pokojne otočte mobil naležato a šup, snímajte smerom hore. Vysoká katedrála, pred ktorou práve stojíte, sa do nej určite zmestí. A vedeli ste, že stačí podržať prst na nahrávaní videa, a uvidíte presný výrez, aký bude použitý pri jeho zázname?

Zaujímavosťou je možnosť posielať hudbu cez Bluetooth do dvoch rôznych zariadení naraz. Napríklad Rádio Junior dvom deťom do dvoch Bluetooth slúchadiel, pričom ja môžem ďalej v tichosti pracovať. Túto funkciu nájdete v nastaveniach Bluetooth.

Ešte zaujímavejšou funkciou je zdieľanie súborov do 2 GB pomocou odkazu pre stiahnutie. Označte napríklad v Galérii nejaké 4K video a zvoľte Zdieľanie prepojení. Kamošom tak pošlete odkaz pre jeho stiahnutie v plnej kvalite bez inštalácie Dropboxu či iných cloudových služieb. Limitom sú 2 GB za deň.

Pri písaní textov na iPhone som si už zvykol na klávesové skratky. Keď napíšem "hhh", premení sa to na smajlíka, keď "sfr", text sa zmení na "Ozvem sa neskôr, práve šoférujem". Takéto skratky konečne ponúka aj Samsung klávesnica. Už mi na nej chýba len tlačidlo dĺžeň a mäkčeň, ako na iOS. Nemám totiž rád prediktívny text, hoci ten na Samsungoch patrí k tým lepším. Ale ja sa očividne vyjadrujem podľa akejkoľvek predikcie úplne neštandardne.

Výdrž na jedno nabitie je naozaj veľmi slušná. Aj počas bežného dňa, s navigovaním do práce cez Waze, fejsbúkovaním, častou komunikáciou cez Messenger a telefonovaním som nikdy Note 9 nemusel nabíjať v priebehu dňa. Počas jazdy z Fony do Fony na bicykli som jeden deň trackoval pomocou GPS a aplikácie Endomondo trasu 9 hodín bez prerušenia. Popri tom som natáčal videá, robil fotografie, študoval mapu, telefonoval...a nabíjal opäť až neskoro večer. Tá výdrž je naozaj návyková a medzi androidmi patrí k výnimočným. Hlavne, keď si uvedomím, čo všetko ten mobil cez deň spravil. A ešte k tomu bleskovo rýchlo.

Čitateľnosť displeja na slnku je veľmi slušná. Škoda len tých neustálych odleskov v zahnutých okrajoch.

Záver

Po dvoch týždňoch s Galaxy Note 9 a dôkladnom nastavení všetkých možných parametrov, po zablokovaní všetkých tých tipov a rád v hornej lište, ktoré nováčikovi uľahčia používanie nadupaného smartfónu, ale mňa v prvých dňoch neskutočne obťažovali môžem povedať, že mám v ruke úžasné zariadenie, ktoré poslúži na fotografovanie, nahrávanie krásnych videí, videotelefonovanie so zaostrovaním, ktoré ponúka prácu i zábavu s dotykovým perom, krásny displej a stereo reprodukciu zvukov. Galaxy Note sa tak stal všestranný stroj pre konzervatívnych zákazníkov. Neponúka ovládanie gestami ani vykrojený displej od okraja po okraj. Odomykanie tvárou nie je najrýchlejšie, ale spolu s dúhovkami patrí k najbezpečnejším. A keď si všetko prispôsobíte a doladíte, bude to váš miláčik. Len si dávajte pozor na ten pekný displej. Tri stovky za jeho opravu nie sú málo.

Diskusia k článku:

markos9 08.10.2018 - 22:55

treba ho otestovat po polroku pouzivania

martian09.10.2018 - 10:18 Trvalý odkaz

Pekne
Ale zda sa, ze az taky velky krok, oproti Note 8, to nie je. Az na tu bateriu.... :)
Mimochodom, mozem doporucit skvelu matnu foliu, tusim od Mobile Outfitters. V BA v Bory Mall na poschodi. Vyrezu na mieru podla sablony a nalepia. Na dlnecnom svetle je hned veselsie.
A pri pouziti flip puzdra sa po otvoreni hned rozsvieti displej. Plus dalsia ochranna vrstva. LED View Cover posobi nenapadne, no ked zacne blikat, celkom puta pozornost.

Richard Hombauer09.10.2018 - 12:40 Trvalý odkaz

Presne si to vystihol. A tá fólia ma zaujala. Vďaka za tip. :)

Robo09.10.2018 - 12:58 Trvalý odkaz

Telefón mam od začiatku predaja, dodnes som ale neprišiel nato, ako fotiť s tým druhým objektívom s priblížením, ide mi to len v režime Live Focus, pri režime auto a stlačení 2x mi to fotí stále hlavným objektívom, robím ja niečo zle alebo proste normálne s tým teleobjektívom nejde fotiť?
Inak ak sa nájdu ľudia ako ja, ktorý nemusia púzdra odporúčam Bare Naked case, malo by to byť najtenšie puzdro na Note9 a oproti original ClearCase od Samsungu je to obrovský skok, telefón pôsobí v ruke fakt ako by bol bez puzdra, samozrejme treba počítať s tým, že to neochráni telefon pri páde na zem:)

Roman Bugan09.10.2018 - 13:20 Trvalý odkaz

Richard ked poklepes po displej na spodnom stredovom tlacidle tak sa Note 9 rozsvieti displej.. Roman

Celá diskusia 14 príspevkov