Huawei MediaPad

RECENZIA tabletu + VIDEOSedempalcový tablet s OS Android 3.2, solídnym spracovaním a priaznivou cenou. MediaPad potešil microHDMI konektorom, podporou microSD kariet a slotom na SIM.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom

OS: Android Android 3.2 Honeycomb

procesor: dvojjadrový 1,2 GHz, Qualcomm Snapdragon MSM8260

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA+

rozmery: 190 x 124 x 10 mm,

hmotnosť: 396 gramov overenédisplej: LCD IPS, 1 280 x 800 b., dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, rozmery 150 x 94 mm, uhlopriečka 7'' (178 mm),

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, autofókus, nahrávanie HD videí (1280 x 720 b., 30 fps)

predná kamera: 1,3 Mpix

pamäť: 1 GB RAM + dostupných 5,8 GB (8 GB verzia) + microSD karta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI (microHDMI, type D),

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, batéria 4 100 mAh

výdrž: do 6 h používania / do 200 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: 380 eur / v predaji

Neobsahuje/nepodporuje:

LED blesk, aktívny kryt objektívu, FM rádio, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

Android 3.2

Obsah balenia:

tablet, USB kábel, špecifická nabíjačka (5 V, 2 A), dokumenty.

Spoločnosť Huawei predstavila koncom júna 2011 svoj nový tablet Huawei MediaPad. Ako prvý na svete prišiel s operačným systémom Android 3.2 Honeycomb optimalizovaným pre sedempalcové tablety. Vo vnútri sa nachádza dvojjadrový procesor Qualcomm taktovaný na 1,2 GHz. Sloty na SIM a pamäťovú microSD kartu sa ukrývajú pod zadným krytom.

Tablet má telo štíhle 10 mm a hmotnosť príjemných 396 gramov. Dizajn pripomína iPhone 4, čo si pri prvom kontakte s tabletom vyžiadalo úsmev na mojej tvári. Blázni čínski, hovorím si. Ale k spracovaniu nemám jedinú výhradu.

Dotykový 7-palcový LCD IPS displej dostal parádne rozlíšenie 1 280 x 800 bodov, ktoré je dnes už síce štandardom, ale nie v tejto cenovej kategórii. Pozorovacie uhly má slušné, v tomto nebudete určite limitovaní. Nad displejom sa ukrýva 1,3 Mpix kamera pre videohovory, ale aj na snímanie autoportrétov.

Na zadnej strane sa nachádza 5-megapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a nahrávaním HD videí. Žiaľ, kvalita fotografií a videa nie je najlepšia a absencia blesku situáciu ešte viac komplikuje.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 17 MB, 3GP; obraz: 1280 x 720 b., 25 fps; celkovo: 50 MB / min.)

Zo spracovania, hmotnosti a displeja som nadšený. Horšie je to s reakciami prístroja, občas mám pocit, že ten procesor je skôr gigaherzový a len s jedným jadrom. Sklamanie prináša fotoaparát, vhodný akurát na základnú dokumentáciu.

Android 3.2 mi začína čím ďalej viac vyhovovať, na sedempalcovom tablete sa ľahšie pracuje s virtuálnymi ovládačmi v rohoch displeja. Nemusím sa toľko naťahovať za možnosťami danej aplikácie vpravo hore. Pri práci som ocenil slušnú citlivosť Wi-Fi čipu a rýchle načítavanie webových stránok. Po nainštalovaní flash prehrávača od Adobe z Marketu už vidím aj všetky bannery a videá vložené do článkov.

Pri pozeraní filmov oceníte silný jas obrazovky, horšie je to s dvojicou reproduktorov v hornej, resp. ľavej stene (v polohe na ležato). Keby bol jeden z nich na opačnej strane, bolo by sledovanie HD videí na MediaPade lahôdkou. Takto si užijem skôr obraz než zvuk. Riešením je pripojenie nejakého externého reproduktora / reproduktorov cez 3,5 mm jack v hornej stene. V tej spodnej zase nájdete microHDMI konektor na krásny prenos obrazu do monitora či televízora. Viac už v nasledujúcom videu:

Výdrž tabletu na jedno nabitie ťažko hodnotiť. Má síce silný akumulátor, ale jeho výdrž ma nijak nešokovala. Skrátka, výdržou som nebol ani extra milo, ale ani extra nemilo prekvapený. Dodatočne zistená a overená možnosť nabíjať tablet pomocou akejkoľvek microUSB nabíjačky, čo dáva MediaPad najavo len pomalým zvyšovaním percentuálneho stavu kapacity pomocou aplikácie Battery indicator z Marketu, je však oveľa väčším dôvodom na radosť. Huawei ma týmto veľmi milo prekvapil.

Tablet od 15. novembra 2011 predáva operátor Orange. Dostupný je od 1 € alebo za plnú cenu 380 eur.

Ako tablet vyzerá naživo, ako sa s ním pracuje a čo ponúka môžete vidieť aj na nasledujúcom videu:

videorecenzia

Výhody:

+ kvalita spracovania, rozmery, hmotnosť

+ priaznivá cena, dotácia Orangeu

+ veľmi, veľmi dobrá výbava s rýchlym procesorom

+ displej

+ microHDMI konektor

+ nabíjanie aj microUSB nabíjačkou

Nevýhody:

- občas pomalšie reakcie

- nabíjanie len špecifickou nabíjačkou

- nedokáže telefonovať

- cena v bazároch okolo 250 eur znižuje reálnu hodnotu zariadenia

Orientačná cena: 380 €

Záver

Huawei MediaPad ukazuje, že príchod čínskej značky na náš trh treba brať vážnejšie, než sa môže na prvý pohľad zdať. Tomuto tabletu nemožno vyčítať nič podstatné. Fotografovať ním vo veľkom aj tak nebudete a na prezeranie snímok z Picasy je ako stvorený. Pri sledovaní videí zamrzí dvojica reproduktorov v jednej stene a nie vo dvoch protiľahlých, ako by to bolo logické. Rýchly procesor si poradil s HD videom (.mkv), ale niekedy sa zdal byť pomalší, než je jeho teoretická charakteristika. Celkovo hodnotím MediaPad ako jeden z najlepších produktov tejto jesene. Za dobrú cenu v akcii mobilného operátora dostanete viac, než to na prvý pohľad vyzerá. Huawei MediaPad sa dokoncapridal do skupiny výrobcov, ktorých tablety nabijete akoukoľvek nabíjačkou, hoci to nijak nedáva najavo a ani výrobca sa tým nechváli. HTC Flyer tak má veľmi silného kolegu s rovnakou konkurenčnou výhodou. Huawei MediaPad nie je určený na telefonovanie, no mnohé príspevky na internete hovoria o doinštalovaní aplikácie "phone.apk" z internetu a nasledovnom využívaní MediaPadu aj na telefonovanie. Mne sa nič také nepodarilo.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.12.2011 - 17:28

anaj: v servisnom stredisku mi povedali, že nabíjanie cez microUSB nieje možné (asi nevedia, že má byť tablet vypnutý) prosím - nabíjanie cez USB je pomalé iba z PC, alebo to bude pomalé aj v aute?

anonymous02.11.2011 - 17:42 Trvalý odkaz

lac: Nooo... ceny idu pekne smerom dole... za necelych 400ojri takyto tablet... Aj tak radsej notebook za taku cenu... Mozno, ked to bude stat 200 a menej... :-)

anonymous02.11.2011 - 18:17 Trvalý odkaz

Marek: trošku neskoro nie ? :)

anonymous02.11.2011 - 18:53 Trvalý odkaz

klemo: ...ano bude to stat aj 200 a menej... ale to uz potom nebudes chciet lebo zas za 380 budu lepsie :D a aj tie budu stat casom 200... atd...

anonymous02.11.2011 - 19:10 Trvalý odkaz

lac: Ja viem, ze ako to funguje, prave preto som pisal, ze ked toto bude stat pod 200, tak vtedy mi bude takyto vykon postacujuci... Nepotrebujem najnovsie MEGAFULL HD+, Tegra85, 14jadrove procaky... :-D

Celá diskusia 300 príspevkov