Samsung Galaxy Y (Samsung S5360)

Lacný smartfón (Android 2.3) s dotykovým 3'' QVGA displejom. V zozname jednoduchej výbavy nájdeme 2 Mpix fotoaparát, FM rádio s RDS, Wi-Fi aj GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom

OS: Android Android 2.3 Gingerbread + TouchWiz UI

procesor: 832 MHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 104 x 58 x 11 mm,

hmotnosť: 97 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 240 x 320 b., 262 144 farieb,rozmery 45 x 61 mm , uhlopriečka 3'' (76 mm),

fotoaparát: fotoaparát 2 Mpix, nahrávanie videí (15 fps)

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 160 MB vnútornej pamäte + 2 GB vložená karta + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: prenos Bluetooth 3.0, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, rádio FM rádio (s RDS),

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, multitouch

batéria: Li-Ion batéria 1 200 mAh

SAR: 0,655 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 125 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, aktívny kryt objektívu, autofókus, HDMI, DLNA, HSUPA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android Gingerbread 2.3.6

Obsah balenia: mobil, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, dokumenty.

V poslednej dobe zahlcujú trh nadupané smartfóny, no nie každý má na telefón tak vysoké nároky alebo dostupné financie. Samsung myslí aj na týchto používateľov a ponúka im cenovo dostupné zariadenia s výhodami otvoreného operačného systému. Model Galaxy Y známy aj pod názvom Galaxy Young sa od svojej "dvojičky" Galaxy Y Pro líši najmä absenciou hardvérovej klávesnice.

Pod displejom smartfónu s typickým Samsung dizajnom nájdeme opäť jedno hardvérové a dve dotykové tlačidlá. Pri rozsvietení displeja pomôže práve to hardvérové. Softvérovým tlačidlám chýba podsvietenie, čo vás bude mýliť najmä v noci. Obsah bočných stien tvorí tlačidlo napájania v pravej, otvor na pútko a tlačidlo ovládania hlasitosti v ľavej. V hornej stene sa nachádzajú dva konektory: 3,5 mm audio a chránený microUSB. Dolná stena obsahuje iba otvor pre mikrofón. Na zadnej stene nájdeme objektív fotoaparátu bez blesku a hlasitý reproduktor.

Povrch zadného krytu je texturovaný, a tak nedáva šancu prípadným odtlačkom. Aj vďaka tomuto prevedeniu sa telefón príjemne drží a riziko vyšmyknutia z ruky je malé. Zadný kryt odstránite naozaj ľahko. A možno až príliš. Pod ním sa ukrýva batéria a sloty na microSD a SIM kartu. Pamäťovku vyberiete aj bez odstránenia batérie, čo pre SIM kartu, pochopiteľne, neplatí.

Displej s rozlíšením 240 x 320 p. nie je v danej cenovej kategórii ničím prekvapujúcim. Na rozdiel od Galaxy Y Pro však disponuje technológiou multitouch. Priblíženie pri prezeraní webu je v tomto prípade nevyhnutnosťou.

Prostredie TouchWiz ponúkne sedem domácich obrazoviek na umiestnenie widgetov a skratiek. Výsuvná lišta zobrazí zmeškané udalosti, oznamy, možnosť ovládania hudby, rádia a päť skratiek (Wi-Fi, Bluetooth, GPS, zvuk, autom. otáčanie). V spodnej časti sa nachádza rýchly panel s prístupom do troch aplikácií a menu. Pohyb medzi obrazovkami a v menu je vcelku svižný, k čomu dopomáha aj procesor s taktom 832 MHz.

Zariadeniu nechýba inteligentné vytáčanie, ktoré často urýchli uskutočnenie hovoru. Kontakty si môžete roztriediť do skupín. Po prepojení s účtami sociálnych sietí budete mať všetky potrebné informácie na jednom mieste.

Pri písaní SMS správ máte na výber z troch typov klávesníc, a to QWERTY, alfanumerická (ako v zariadeniach bez dotykového displeja) a pole pre písanie rukou.

Prácu s e-mailmi majú na starosti aplikácie Gmail a Email. Druhý spomenutý ponúka aj widget na hlavnej ploche, no zobrazí iba štyri posledné správy bez možnosti posúvania.

Internetový prehliadač zvláda prácu s viacerými oknami a záložkami, no nepodporuje flash animácie.

Na zhotovenie momentiek poslúži slabšie vybavený fotoaparát. Maximálne rozlíšenie sa zastavilo na hodnote dva megapixely. Nenájdeme tu funkciu automatického zaostrovania ani LED blesk. Výhodou záznamu videa s QVGA rozlíšením je snáď len nízka dátová spotreba, iba 7 MB / min.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2,84 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 15 fps; celkovo: 7 MB / min.)

Prehrávač hudby roztriedi skladby podľa albumov a autorov. Ďalej v ňom nájdeme 5,1-kanálový režim, ekvalizér s prednastavenými profilmi a funkciu prehrávania ''párty'' režim.

FM rádio zobrazí ako názov stanice tak aj názov skladby alebo relácie. Zapnete ho iba s pripojenými slúchadlami.

Aplikácia Quickoffice umožní iba zobrazenie Office súborov, editácia chýba.

Social Hub je aplikácia od Samsungu, ktorá zobrazí vaše správy, emaily a sociálne účty a jednom mieste.

Výdrž na jedno nabitie závisí od nárokov používateľa. Pri zapnutom dátovom prenose, pár telefonátoch, automatickej kontrole emailov som sa bez problémov dostal za hranicu dvoch dní. Menej nároční používatelia možno pokoria aj hranicu štyroch-piatich dní.

Výhody:

+ zhotovenie

+ texturovaný povrch zadného krytu

+ horná rolovacia lišta so skratkami a prepojením na hudobné funkcie,

Nevýhody:

- slabý fotoaparát

- slabé rozlíšenie displeja

- nepodsvietené dotykové tlačidlá

Orientačná cena: 123 € (epicentrum.sk)

Záver

Model Galaxy Y, resp. Galaxy Young ponúkne základné funkcie pre nenáročných používateľov, ktorí chcú konečne vyskúšať nejaký smartfón. Spomedzi ostatných lacných androidov nijako zvlášť neoslní, potešiť môže príjemným dizajnom a hudobnými funkciami. Konkurenciu mu však rýchlo nájdeme napríklad u značky Nokia. Jej smartfóny v tejto cenovej relácii ponúknu minimálne lepší displej a fotoaparát. Galaxy Y bude musieť čerpať najmä z popularity OS Android.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.10.2011 - 02:00

poradte mi : mám nadstavené zvonenia na viacero osôb iné a vždy mi zo zvoní ako sa mu chce.Raz to ktoré mám zvolené,druhýkrát zvonenie,ktoré mám na niekoho iného. Nikto mi nevie poradiť prečo sa to zmení.

anonymous27.10.2011 - 04:15 Trvalý odkaz

rtg: prvy :P totalne zakladny android, sympaticke :)

anonymous27.10.2011 - 10:19 Trvalý odkaz

kOFA: co je sympaticke na na tomto telefone? ... Galaxy Mini v inom sate z horsimi parametrami ( okrem procesora ) 3" display je uz fakt na smiech

anonymous27.10.2011 - 10:43 Trvalý odkaz

wirer: prečo na smiech?? niekomu práve 3" vyhovujú...moja holka má trochu menšie ruky, C7-00 sa jej s 3,5" zdala dosť, a keď som si kúpil E7-00 tak je to pre ňu príliš veľké...a napr. s Galaxy mini je spokojná...nesúď všetkých podľa seba !

anonymous27.10.2011 - 10:56 Trvalý odkaz

kOFA: wirer ... nesudim podla seba, prave naopak. naco je tento model ? napr. Galaxy mini je pre ludi co nechcu velky smartphone, berem a chapem. Ale tento Galaxy Y, pridaju procesorovy vykon a uberu ostatne parametre ??? ... to je na smiech.

Celá diskusia 89 príspevkov