Google spustil rodinné zdieľanie zakúpeného obsahu

Pomocou rodinnej mediatéky môžete až s piatmi členmi rodiny zdieľať napríklad zakúpené aplikácie, filmy a knihy zo služby Google Play.

Google sprístupnil službu, ktorá umožní zaregistrovaným členom užívať si zakúpený obsah spoločne. Každý člen pridáva vlastné položky, tie sú potom prístupné ostatným.

Do rodinnej mediatéky sa dajú pridať zakúpené aplikácie, hry, filmy či knihy. Ak položka spĺňa podmienky, zobrazí sa pri nej ikona domčeka so srdiečkom.

Na pridávanie zdieľaného obsahu sa vzťahujú určité podmienky. Napríklad s členmi rodiny nemôžete zdieľať nákupy v aplikácii ani bezplatné aplikácie, pričom bez problémov môžete pridať len aplikácie a hry zakúpené po 2. júli 2016. Pridanie hier kúpených pred týmto dátumom musí sprístupniť vývojár.

Pre filmy a televízne relácie platí, že do rodinnej mediatéky, je možné pridať aj tie, ktoré ste zakúpili pred vytvorením skupiny. No výpožičky filmov zdieľať nemôžete. Podrobné informácie o podmienkach jednotlivého obsahu nájdete na webe support.google.com.

Knihy je možné do rodinnej mediatéky pridávať iba vo vybraných krajinách a ich pridanie musí povoliť knižný vydavateľ. Do rodinnej mediatéky nie je možné pridať zakúpené položky zo služieb Hudba a Kiosk.

Na vytvorenie mediatéky je potrebné sa zaregistrovať, čím sa stanete jej správcom. Musíte mať aspoň 18 rokov, vlastniť platnú kreditnú alebo debetnú kartu, ktorú budete používať ako rodinný spôsob platby a žiť v niektorej z podporovaných krajín. Slovensko na zozname zatiaľ nie je, napriek tomu je tu služba prístupná.

Požiadavky na člena rodiny sú miernejšie. Musí mať aspoň 13 rokov a žiť v rovnakej krajine ako správca. Nie je dovolené byť členom viacerých skupín, iba jednej. Na nákupy sa používa jedna platobná karta, každý nákup niektorým z členov, môže byť správcovi oznámený. Členom mladším než 18 rokov musí správca nákup aj potvrdiť.

Podobnú službu, len vo vyššom rozsahu a bez obmedzení krajín, ponúka už roky Apple. Až šiesti členovia rodiny môžu zdieľať nákupy z obchodov iTunes Store, iBooks Store, App Store, plán úložiska v iCloude aj rodinné členstvo v službe Apple Music.

Zdroj: support.google.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu