Poradňa: Vyberáme najlepší tablet pre rodičov

Tablety podľa nás dokážu v mnohých domácnostiach úplne nahradiť počítač. Ani na tie výkonnejšie s krajšími displejmi nepotrebujete veľa peňazí a v hre zostanú aj produkty od Apple.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Napísal nám aj Lukáš: "Dobrý večer, vyberám tablet pre otca. Bude ho používať hlavne na videá, čítanie článkov a túlanie sa po internete. Preto hľadám niečo s výdržou, slušným výkonom a zážitkom. Preferujem, keď je zvuk mierený na diváka, sám mám Moto G5, takže preto. Vďaka za pomoc!"

Lukáš nám neprezradil, koľko by mal takýto tablet stáť. Pripravili sme si preto viacero alternatív. Záujemca o tablet sa môže rozhodovať aj podľa veľkosti uhlopriečky displeja. Napríklad rozmery okolo 10 palcov budú dostatočne rozmerné na sledovanie filmov na gauči, no zároveň sa ľahko skryjú v akejkoľvek taške.

Hľadajte modely s minimálne Full HD rozlíšením, inak bude čítanie článkov skôr utrpením. Predaje tabletov v posledných rokoch neustále klesajú, pre vašich rodičov však môže ísť o ideálne zariadenie na domáce surfovanie či sledovanie filmov. Najmä preto, že ich ovládanie a konfigurácia bude oveľa jednoduchšia, než používanie plnohodnotného počítača.

Lenovo Tab 4 8 Plus - od 249 eur

Ako úplný základ odporúčame tablet Lenovo Tab 4 8 Plus. V redakcii sme ho podrobili nášmu klasickému testu, recenziu si tak môžete prečítať v článku Lenovo Tab 4 8 Plus - tablet pre celú rodinu. Poteší vás spomínaný Full HD (1920 x 1200 bodov) displej a pri sledovaní videí tiež dvojica stereo reproduktorov s ekvalizérom Dolby. V čase testu v tablete bežal iba Android 7.1.1, no posledné správy počítajú s aktualizáciou na Oreo 8.1 niekedy okolo novembra 2018. Grafická nadstavba tabletu veľmi dobre zvládala prepínanie medzi viacerými používateľmi, z ktorých každý disponuje vlastným úložným priestorom a nezávislou sadou nainštalovaných aplikácií. Aj preto sme ho označili ako "rodinný".

V obchodoch buďte pozorní. Lenovo Tab 4 8 Plus môžete mať už od 249 eur, desaťpalcový Tab 4 10 Plus od 309 eur. Predávajú sa aj verzie bez označenia "Plus". Za ešte nižšiu cenu, no len s HD displejmi, 2 GB RAM a 16 GB úložiskom. Tie podľa nás za pozornosť nestoja.

Huawei MediaPad M5 - od 334 eur

Ak chcete zamieriť vyššie, hľadali by sme v ponuke Huaweiu. MediaPad M5 nájdete v dvoch veľkostiach s 8,4-palcovým a 10,8-palcovým displejom. Obe ponúknu elegantné kovové telo a obrazovky s jemnejším 2K rozlíšením (2560 x 1600). K tomu všetkému dostanete pribalenú 4 GB RAM a relatívne silné batérie.

Väčší model má namiesto dvoch stereo reproduktorov vo svojom ráme až štyri. O logo lákajúce na lepší zvuk a tentoraz postaral Harman Kardon. K 10,8-palcovej verzii si môžete dokúpiť ešte dotykové pero a klávesnicu, pri domácom používaní rodičmi ale zrejme budú zbytočné. Jedinou nevýhodou môže byť rozporuplné odstránenie 3,5 mm audio jacku. Používať teda budete musieť hlasité prehrávanie alebo USB-C či Bluetooth slúchadlá.

Príplatky oproti Lenovu nie sú vysoké. Menší rozmer kúpite už za 333,90 eur, väčší za 377,90 eur.

Do vyšších tried tabletov sa podľa nás Lukáš púšťať nemusí. Ostatní čitatelia si však môžu počkať na našu recenziu Samsungu Galaxy Tab S4 s prídavným perom a klávesnicou za 759 + 149,90 eur. Na Fony.sk vyjde už o pár dní.

Apple iPad (2018) - od 349 eur

Zabudnúť nemôžeme ani na etalón segmentu tabletov, iPad. Za ceny nových iPhonov Apple kritizujeme aj niekoľko týždňov po ich predstavení. iPady, ak teda nepozeráme po modeloch s označením Pro, ale budú prekvapivo dostupné.

Apple iPad (2018) s 9,7-palcovou uhlopriečkou displeja bol naposledy aktualizovaný v marci. Má IPS panel s rozlíšením 2048 x 1536 bodov, praktickú čítačku odtlačkov prstov, klasický audio jack a stereo reproduktory.

Vyberiete si z mimoriadne širokého príslušenstva v podobe obalov, puzdier a klávesníc. iPad (2018) dokonca podporuje špeciálne pero Apple Pencil.

To síce oficiálne stojí až 99 eur, na základný 32-gigabajtový iPad ale potrebujete iba veľmi príjemných 349 eur. Kedže tablety od Apple nerozšírite pamäťovými kartami, za zmienku stojí tiež 128 GB verzia za 439 eur. Pre niekoho, kto už vlastní iPhone, by bol iPad logickou voľbou vďaka mimoriadne pohodlnému zdieľaniu fotografií a možnosťou využívať rovnaké aplikácie na oboch zariadeniach.

Vybrať víťaza z tohto porovnania nebude jednoduché. Všetky zariadenia splnia Lukášove požiadavky a ich ceny sa príliš nelíšia. Náš typ by, ak to rozpočet dovolí, pravdepodobne smeroval k iPadu.

iOS je v tabletovom režime stále o krok ďalej než Android. Neponúkne síce profily pre viac používateľov v rámci rodiny naraz, pre menej skúsených používateľov však bude jeho ovládanie jednoduchšie. Už len kvôli jedinému tlačidlu, ktoré všetko okamžite zavrie a vždy zobrazí domácu plochu s ikonami pre čerstvý štart.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu