DJI Osmo Mobile 2 - nižšia cena, dlhšia výdrž

Druhá generácia stabilizátora s nižšou cenovkou a vyššou výdržou. Ponúka intuitívne ovládanie a mobilnú aplikáciu.

Spoločnosť DJI v posledných mesiacoch odštartovala ozajstnú produktovú ofenzívu. Dočkali sme sa dvoch verzií nového profi dronu Mavic 2 (Pro a Zoom) aj nového stabilizátora Osmo Mobile 2. A to stále hovoríme len o segmente pre bežných zákazníkov. Web DJI okrem toho ponúka aj sekcie "Professional" a "Enterprise".

Príjemným prekvapením je nižšia cena druhej generácie stabilizátora pre mobilné telefóny. Nový Osmo Mobile 2 je totiž lacnejší; za 149 eur ponúkne niekoľko vylepšení a hlavne závit pre statív v spodnej časti. Poteší tiež silnejšou, hoci pevne zabudovanou 2600 mAh batériou.

Prvá verzia Osmo Mobile ostáva naďalej v ponuke, ale za 239 eur jej nákup len ťažko dáva zmysel.

Technické parametre:

Rozmery: 295 x 113 x 72 mm, hmotnosť: 486 gramov, batéria 2600 mAh, Bluetooth LE 4.0, výdrž cca 15 hodín, šírka pripojeného telefónu: 59 - 85 mm, maximálna hmotnosť vloženého mobilu 202 gramov.

Osmo obsahuje celkovo tri kĺby zabezpečujúce trojosovú stabilizáciu:

- ten najdôležitejší eliminuje bočné náklony a udržiava zariadenie neustále v horizontálnej polohe

- druhý otáča mobilom do strán (joystick: doprava / doľava)

- tretí obsluhuje jeho náklon dolu / hore pre pohľad na zem, resp. na oblaky (joystick: hore / dole)

Gimbal od DJI dokáže stabilitu vloženého telefónu držať automaticky, veľmi mu však pomôže správne vyváženie pomocou dvoch kovových matíc. Stačí ich mierne povoliť, mobil vyrovnať a opäť dotiahnuť. Doležité je hlavne správne vysunutie ramena pre udržanie horizontu aj bez zapnutia aktívneho stabilizátora. iPhone 8 bude takmer úplne zatlačený, iPhone 8 Plus si zas vyžiada vysunutie ramena takmer nadoraz.

Pravidelné stopercentné vyrovnávanie znižuje spotrebu energie, ale nič sa nemá preháňať. Opätovné hľadanie rovnovážneho bodu bude nutné len pri osadení obalov, externých objektívov alebo použití iného mobilu.

DJI uvádza, že maximálna hmotnosť stabilizovaného mobilu je 202 gramov. Skúsil som však aj takmer 200-gramovú Xperiu XZ2 s približne 20 gramovým závažím a Osmo s tým nemalo problém. Hlavne, ak som sa nepúšťal do extrémnych náklonov. Tak či onak, akýkoľvek iPhone 8 Plus, Galaxy Note 9 či iný veľký smartfón to určite udrží. Oveľa viac námahy by stabilizátoru dal nejaký mikrofón či objektív ďaleko od stredu mobilného telefónu. Fyzikálnym zákonitostiam určite rozumiete.

Dôležitejším limitom bude šírka vášho smartfónu. Pohyblivé čeľuste dokážu uchopiť rozmer 59 až 85 mm. To dostáva na spodný okraj napríklad iPhone SE. Pri úzkych mobiloch je riešením hrubý obal.

Čeluste by sme najradšej otvárali nejakým tlačidlom. Integrovaná pružina je extrémne silná, vkladanie a vyberanie telefónu zas veľmi nepohodlné. Navyše, po vypnutí nemáte ako gimbal uzamknúť do základnej polohy. Zhiyun Smooth 4 ponúka úplne jednoduché riešenie, DJI Osmo Mobile 2 sme radšej neustále vkladali do dodávaného obalu. Prenášať ho len tak vypnutý v ruke nebude najrozumnejšie - pôsobí veľmi krehko a neustále sa na ňom niečo kýve či otáča.

Používanie stabilizátora je mimoriadne intuitívne. Stačí mobil vložiť do čelustí, zapnúť aplikáciu fotoaparátu a asi sekundovým podržaním vypínača stabilizátor naštartovať.

Pri filmovaní bude váš základný pohyb ovládať zápästie. Otáčanie ruky do strán budú motorčeky ochotne nasledovať. Za 10 minút zvládnete všetky základné pohyby aj bez dotyku joysticku.

Bez dotyku joysticku dokážete nasnímať aj pohľady na predmety položené na stole. Telefón v gimbale sa akoby intuitívne fixuje nielen v základnom 0° uhle kolmo k zemi, ale aj 45° a 90° sklone potrebnom práve pri podobných scénach.

Na všetko ostatné, vrátane divokých kombinácii pohybu zápästia a telefónu do rozdielnych strán alebo ovládania sklonu nahor či nadol už budete využívať joystick. Práca s ním je podobne intuitívna, hoci cit pre presné a jemné zastavovanie získate až po pár hodinách. Mne sa osvedčilo joystick pri posúvaní zároveň trochu tlačiť dovnútra.

Snímač je iba štvorsmerový, smartfón tak v jednom čase posúvate len nahor, nadol, doprava alebo doľava. Sůčasné otáčanie "krížom", napr. "vľavo dole" možné nie je. Ak budete gimbal používať z ruky, vďaka spomínanej spolupráci s pohybmi zápästím si to zrejme nevšimne. Limitujúce to môže byť len v prípade, ak na závit v spodnej časti naskrutkujete statív a Osmo Mobile položíte na stôl.

Prečo by ste to robili? Napríklad preto, že toto zariadenie váži takmer 500 gramov, s telefónom kľudne takmer 700 gramov.

Pri nakrúcaní krátkych scén a jemných pohyboch je väčšia hmotnosť skôr výhodou, dodáva vám totiž potrebnú stabilitu a cit. Niekoľkohodinové nepretržité vlogovanie s takto predpaženou pravačkou by som však už absolvovať nechcel.

V praxi môže byť ideálnym kompromisom priskrutkovanie kratučkej trojnožky, akú vidíte aj na našich fotografiách. Obchod Smartwear.sk, ktorý nam DJI Osmo Mobile 2 požičal na test, k nemu dodáva zadarmo desaťeurovú trojnožku Feiyu Tech Small Tripod.

Na tele rukoväte nájdete zelenú stavovú diódu a ďalšie tri biele LED, ktoré indikujú zostávajúcu energiu v batérii. Sú tu tiež tlačidlá pre štart nahrávania / zachytenie fotografie, prepínač režimov M (ten je kombinovaný s vypínačom) a na boku ešte posuvník pre zoomovanie.

Tie vám ale v základnej konfigurácii fungovať nebudú. Aktivujú sa až po spárovaní mobilu s telefónom cez Bluetooth, ktorý, ak sa rozhodnete používať len natívnu app pre fotoaparát v Androide alebo iOS, potrebovať vôbec nebudete. Gimbal aj joystick pracujú bez neho.

Osmo Mobile 2 nemusíte uvádzať do žiadneho párovacieho režimu, jednoducho si ho nájdite v ponuke viditeľných Bluetooth zariadení v okolí. Po pripojení by vám malo začať fungovať tlačidlo spúšte. Zvyšok až z aplikáciou DJI GO.

Niekoľko mesiacov používam dron DJI Mavic Air a nerozumiem, prečo pre jeho ovládanie musím používať aplikáciu DJI GO 4, kým stabilizátor pripojím len cez aplikáciu DJI GO. Ocenil by som ich spojenie. Na fórach som si tiež všimol časté nadávanie používateľov na ich softvér a firmvér. Ja som však s apkami pre iOS nikdy nezaznamenal problémy.

Aplikácia DJI GO vyzerá ako klasické rozhranie fotoaparátu. Vidíte v ňom zostávajúcu energiu v telefóne i stabilizátore a jednoduché prepínanie medzi videom a statickými snímkami. Pravá časť patrí skratkám pre podrobné nastavenie kamery a gimbalu. Dostupný je režim skrášľovania, zosvetlenia a stmavenia, nastavenie bieleho bodu a mriežky pre lepšiu kompozíciu. Manuálny režim vám umožní hýbať s ISO aj rýchlosťou uzávierky. Ak viete, čo robíte, môže to byť užitočné. Smartfóny vám totiž s týmito hodnotami povolia hýbať takmer výhradne iba pri fotografovaní, nie nakrúcaní videí. DJI GO teda možno radi využijete aj bez stabilizátora.

Po prepnutí na video pribudnú režimy Slow Motion, Timelapse, Hyperlapse a Motionlapse. Prvé menované zrejme poznáte, Motionlapse zachytáva časozber s plynulým pohybom z bodu A do bodu B. S iPhonom 7 Plus fungovalo v HD 720p rozlíšení s 30 fps.

Dotyk prsta na konkrétne miesto na displeji nastaví expozíciu aj zaostrenie podľa neho, dlhšie podržanie obe hodnoty uzamkne. Expozíciu doladíte posúvaním prsta hore a dolu, napríklad ako v natívnom fotoaparáte na iPhonoch.

Funkcia sledovania objektov sa podľa mňa hodí skôr na nakrúcanie samého seba prednou kamerou. Potom otáčanie gimbalu podľa vašej hlavy funguje pekne. Zadná kamera objekty strácala akosi pričasto. Ale ak dáte Osmo Mobile 2 do statívu, zapnete sledovanie objektu a budete nahrávať jednoduchý záber sledujúci vaše pohyby, zvládne jeho kontrolu akýkoľvek amatér.

Bežný používateľ bude s druhou, lacnejšou generáciou Osmo Mobile 2 určite spokojný. Oproti predchodcovi síce nemá vymeniteľnú batériu, ale papierová výdrž dosahuje až 15 hodín, teda prakticky trojnásobok. V prípade potreby ho navyše môžete za chodu dobíjať z externej batérie.

Zmizol statívový závit na boku, tzv. Rosette mount pre pripevnenie ďalšieho príslušenstva, napríklad mikrofónov alebo svetla. S tým si však teoreticky poradíte, ak správne využijete nový závit pre statív na spodnej časti.

Náročnejší filmári objavia viac limitov - do veľkej časti smartfónov (napríklad iPhony) už nepripojíte externý mikrofón, kedže spodná časť sa bude dotýkať konštrukcie gimbalu. Môžete skúsiť mobil posunúť a kábel do medzery zmestiť, no tomu bude treba prispôsobiť aj vyváženie. Výrazne vysunuté Plusko už nevyvážite.

Podobné je to s objektívmi Moment. Ťažký širokouhlý objektív s ťažkosťami vyvážite (na menšom iPhone 7/8), ohnisko je však tak široké, že v zábere budete mať aj časť konštrukcie Osma. Riešením môže byť nakrúcanie v 4K a mierne vyrezanie obrazu. Mimochodom, 4K. DJI GO režim 4K pri 60 fps stále nepodporuje. Odkázaní tak budete na natívnu aplikáciu fotoaparátu s menším množstvom možností, alebo profesionálny a platený Filmic Pro.

Filmic Pro umožňuje ručné zaostrovanie, podporuje Bluetooth mikrofóny, viacero rozlíšení, snímkovacích frekvencií aj super širokouhlý filmový pomer strán. Dokáže tiež deaktivovať zabudovanú optickú stabilizáciu. Niektorí používatelia totiž veria, že pohyby gimbalu a optická stabilizácia mobilov sa navzájom rušia pri špecifických pohyboch (napríklad dopadoch pri chôdzi). Ja som nič podobné nezaregistroval.

Nezabudnite, že nainštalovanie aplikácie DJI GO sa vám môže zísť aj v prípade, že ju na nakrúcanie využívať nebudete. Len cez ňu sa totiž dostanete hlbšie do nastavení gimbalu.

DJI Osmo MObile 2 sme mohli dokonca porovnať aj so Zhiyou Smooth 4. Na jeho recenziu sa môžete tešiť už čoskoro.

Výhody:

+ príjemná cena druhej generácie

+ udávaná výdrž 15 hodín

+ intuitívne ovládanie

+ možnosť nabíjania mobilu

+ možnosť nabíjania stabilizátora z externej batérie

+ statívový závit sa presunul do spodnej časti

Nevýhody:

- čeluste by sa mohli vysúvať nejakým tlačidlom

- v aplikácii DJI GO by sme ocenili vodováhu

- nezmyselné rozdelenie aplikácií DJI GO a DJI GO 4 pre ostatné produkty spoločnosti

- limity pri používaní príslušenstva (externých objektívov, mikrofónov a pod.)

- DJI GO stále nedokáže nahrávať v 4K 60 fps (môžete využiť iné aplikácie)

- chýba ukotvenie, uzamknutie ramien po vypnutí stabilizátora do nejakej základnej polohy

Orientačná cena: 149 € (Smartwear.sk)

Záver

149-eurové Osmo Mobile 2 je pre širokú masu používateľov mimoriadne dobrá ponuka. Zvýšenie výdrže a zlacnenie oproti predchodcovi je len čerešničkou na torte. Prácu s gimbalom zvládnete rýchlo a intuitívne.

Limitom pri potrebe pripájať iné objektívy a externé objektívy rozumiem, ale v tom prípade už zrejme začínate používať svoj smartfón inak, než zamýšľal jeho výrobca a možno pre vás bude vhodnejší stabilizátor Ronin určený pre zrkadlovky - hoci za vyše sedem stoviek. No 749 eur za Ronin a niekoľko stoviek za foťák vás môže stáť rovnako, ako tisíceurový smartfón a Osmo Mobile 2 s vhodným príslušenstvom a aplikáciami k tomu.

Za najväčší, a pritom jednoducho riešiteľný nedostatok považujeme absenciu ukotvenia vypnutého gimbalu. DJI Osmo Mobile 2 tak vždy radšej vložte do dodávaného puzdra. Jeho voľne sa pohybujúce ramená nepôsobia práve najpevnejšie.

Za požičanie DJI Osmo Mobile 2 ďakujeme obchodu Smartwear.sk.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu