Z Fony do Fony - 400 km na skladačke powered by Samsung

V redakcii Fony.sk sadnem 23. 9. na skladací bicykel a vyrazím do 400 km vzdialenej dedinky Fony. Vďaka Samsungu budete celý čas pri tom.

Vedeli ste, že Fony.sk majú v Maďarsku menovca - malú dedinku Fony (čítaj "Foň") s 320 obyvateľmi? Nachádza sa len 20 kilometrov od slovenských hraníc a hoci o nej vieme už dlhšie a roky snívam, že sa tam pôjdem pozrieť, stále mi chýbala špeciálna motivácia navštíviť ju osobne.

Nepôjdem tam predsa len tak. To chce nejaký príbeh. Vyberiem sa tam na bicykli! Ale nie na hocijakom - na skladačke! Malý bicyklík s dvadsaťpalcovými kolesami je vraj určený hlavne do mesta. Minulý rok som si jednu pri brázdení Bratislavou tak obľúbil, až mi ju ukradli. A tak som si kúpil ďalšiu, na ktorú už túto nedeľu ráno nasadnem a pokúsim sa na nej došliapať až do cieľa. Bez veľkolepej prípravy, len tak. Nech je sranda.

Dokážem to? Tak to ešte len uvidíme. Budem sa snažiť držať hesla Do what you can't, ktorým sa tento rok riadi aj Samsung - hlavný partner projektu.

Na cestu si beriem len to nevyhnutné; všetko sa mi musí zmestiť do 30-litrového batohu, a tak sa budem okrem môjho odhodlania čo najviac spoliehať na techniku - Samsung Galaxy Note 9 a najnovšie inteligentné hodinky Samsung Galaxy Watch. Oba produkty tak otestujem v reálnych podmienkach. Zatiaľ som si len naplánoval hrubú trasu v Google Maps, netuším, kde budem jesť ani spať. Všetko to necháme na náhodu.

Ako hlavný dopravný prostriedok mi poslúži 20'' skladačka Tern Link C8 z eCyklo.sk v hodnote 569 eur. Keďže mi rovnaký bicykel minulý rok ukradli, musel som si kúpiť ďalší.

Veľmi si vážim, že mi obchod eCyklo, ako partner tohto šialeného projektu, znížil cenu netradičného dopravného prostriedku na polovicu. A keďže som si na celú cestu stanovil rozpočet 600 eur, vďaka zľave na bicykel mi ostali ešte tri stovky na ubytovanie. A keď mi pomôžete zohnať po ceste juhoslovenskými krkahájmi šesťkrát nocľah zadarmo - postačí mi hocijaká posteľ u kamaráta či starej mamy - každý deň venujem ušetrených 50 eur na Handbike pre Indiho.

Ľuboš Kondela, priateľmi nazývaný Indi, je človek, ktorý napriek obmedzenej pohyblivosti zapríčinenej detskou mozgovou obrnou vedie plnohodnotný život. Je otcom troch detí, živiteľom rodiny, aktívnym športovcom a dobrým priateľom. Okrem parašportov - boccia a rugby na vozíku - sa v poslednom čase venuje aj cyklošportu. Zapožičaný handbike využíva na turisticko rekreačné, ale aj športové a praktické účely. Skúsenosť s hanbikom mu rozširuje možnosti zmysluplného života. Pomôžme Indimu nadobudnúť vlastný handbike a prispejme tým k zlepšeniu jeho života. Nie každý má totiž také šťastie, že si môže kúpiť hocijaký bicykel a voziť sa na ňom ako zdravý človek. A veľmi sa mi páči, že aj napriek nepriazni osudu sa Indi nevzdáva. Aj preto si zaslúži našu pomoc.

Plán cesty

V ideálnom prípade to zvládnem za šesť dní. Vyrazím v nedeľu ráno, aby bola Bratislava prázdna. Večer snáď už budem zháňať ubytovanie niekde v okolí Palárikova. V pondelok ráno by som chcel došliapať cez Podhájsku a Horné Semerovce až do Hrušova. To bude najťažšia úloha. V utorok sa presuniem k Ipľu a cez Slovenské Ďarmoty snáď prídem až k Lučencu či Fiľakovu. V stredu sa budem motať po Gemeri, ktorý je pre mňa španielskou dedinou a absolútne netuším, čo ma tam čaká. Prespať by som chcel niekde pri Tornali. Vo štvrtok sa popri hranici vyberiem cez maďarský Aggtelek ku Moldave nad Bodvou. A odtiaľ to v piatok potiahnem cez Kechnec až do cieľa. Nik však netuší, kde všade sa po ceste zdržím, čo ma čaká. Možno sa do dediny Fony dostanem až cez víkend. Uvidíme. Kupredu ma okrem túžby vidieť zabudnuté kúty Slovenska a rovnomennú dedinku s projektom Fony.sk ženie aj blízkosť Veľkej a Malej Tŕne, a predstava vinárskeho víkendu v tokajskej oblasti. To by mohol byť pekný bonus na záver. Ale to už trochu predbieham.

Celú cestu budem zdieľať na Instagrame a Facebooku Fony.sk. Neváhajte si nás tam nájsť a prípadne aj označiť prioritný odber našej stránky. Nech vám nič neunikne. Sledujte tiež hashtag #zfonydofony.

Vyhrajte nový Samsung Galaxy Note 9

Každý deň počas mojej cesty nájdete na našej fejsbúkovej stránke fotografiu so súťažnou otázkou. Zo správnych odpovedí vyžrebujeme šiestich šťastlivcov, z ktorých náhodným výberom spoznáme budúceho majiteľa Samsungu Galaxy Note 9. A pre ostatných určite pripravíme síce menšie, ale stále atraktívne ceny.

Pridajte sa ku mne

Budem veľmi rád, keď sa ku mne pridáte. Či už virtuálne, prostredníctvom príspevkov pod fotkami a videami, alebo aj osobne. Ak chcete, zatrúbte na mňa niekde po ceste. Alebo zoberte bicykel a odmakajte si pár kilometrov popri mne. Budem pravdepodobne úplne zničený, ale nejaký ten obed či večerné pivko si spolu dať môžeme! Podebatujeme o telefónoch, ukážem vám najnovšie hodinky Samsung Galaxy Watch či namakaný Samsung Galaxy Note 9. Ak ma budete chcieť niekde zastihnúť, nechajte mi odkaz formou správy na facebook.com/fonysvk. Ak aj náhodou budem tlačiť do pedálov, moji kolegovia budú odkazy sledovať a každému z vás promptne odpovedia. Teším sa na vašu podporu aj osobné stretnutia.

Veľké poďakovanie patrí Samsungu, ktorý ma na tejto ceste podporuje. Vďaka tomu môžete tiež nový Galaxy Note 9 vyhrať. Stačí aktívne sledovať Fony.sk na facebooku. Rád by som takisto poďakoval portálu ĽudiaĽuďom.sk, ktorý sa snaží poukázať na tých, ktorí si v ťažkej situácii často nedokážu pomôcť sami. Moje poďakovanie patrí aj obchodu eCyklo.sk, vďaka ktorému môžem cestu absolvovať na jednej z najvydarenejších skladačiek na našom trhu. Mediálnym partnerom mojej tŕnistej púte bude okrem Fony.sk aj skupina spravodajských portálov zoskupených pod Dnes24.

Tak dovidenia, priatelia. Hovorí sa, že keď človek chce, dokáže aj nemožné. Držme si palce, aby som nielen dorazil do cieľa, ale aby vďaka nám mohol budúci rok uskutočniť podobný výlet aj Indi na svojom vlastnom handbiku.

P.S. Celý čas budem fotografovať a natáčať videá pomocou Galaxy Note 9. Tento minipočítač s dotykovým perom už naplno používam, preto sa naň môžete kedykoľvek a kdekoľvek opýtať. Nakoniec tiež spracujem video z cesty, ktoré nájdete na našom YouTube kanáli. Bude to veľké!

Diskusia k článku:

Marian 20.09.2018 - 21:51

Kuwait!":"!{=[91–9636690753]=}LoVe ProBlEm SoLuTiOn MoLvI Ji UkKuwait!":"!{=[91–9636690753]=}LoVe ProBlEm SoLuTiOn MoLvI Ji UkKuwait!":"!{=[91–9636690753]=}LoVe ProBlEm SoLuTiOn MoLvI Ji UkKuwait!":"!{=[91–9636690753]=}LoVe ProBlEm SoLuTiOn MoLvI Ji UkKuwait!":"!{=[91–9636690753]=}LoVe ProBlEm SoLuTiOn MoLvI Ji UkKuwait!":"!{=[91–9636690753]=}LoVe ProBlEm SoLuTiOn MoLvI Ji UkKuwait!":"!{=[91–9636690753]=}LoVe ProBlEm SoLuTiOn MoLvI Ji UkKuwait!":"!{=[91–9636690753]=}LoVe ProBlEm SoLuTiOn MoLvI Ji UkKuwait!":"!{=[91–9636690753]=}LoVe ProBlEm SoLuTiOn MoLvI Ji UkKuwait!":"!{=[91–9636690753]=}LoVe ProBlEm SoLuTiOn MoLvI Ji Uk

Marian20.09.2018 - 21:51 Trvalý odkaz

This is it!!!! parada, vyborny napad

leon20.09.2018 - 23:41 Trvalý odkaz

Kedysi dávno som napísal tip na výlet Richardovi do obce Fony...som rád, že si po rokoch nezabudol a ak sa bude dať tak sa rád pridám.

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn21.09.2018 - 01:34 Trvalý odkaz

Na skladacke? :-D Drzim palce

Celá diskusia 10 príspevkov