HAKA: databáza slovenských a českých kradnutých vozidiel

Slovenská aplikácia pre Android a iOS umožňuje preveriť vozidlá na základe tabuliek s evidenčným alebo VIN číslom. Spolupracuje s databázou ministerstva vnútra SR a ČR. Ponúka aj zoznam hľadaných vozidiel a ďalšie funkcie.

HAKA je skratka pre skupinu Hľadá sa auto krádeže automobilov. Vznikla na Facebooku v roku 2016, aby pomáhala ľuďom, ktorým ukradli auto.

Používatelia tu môžu zverejniť informácie o odcudzenom vozidle, vrátane popisu a fotografií. Momentálne má takmer 97-tisíc členov, ktorým ponúka pomoc pri pátraní po autách, páchateľoch a dokonca aj mimoriadnych pátraniach po nezvestných osobách.

Vďaka zbierke od členov skupiny vznikla aj mobilná aplikácia HAKA Systém+. Hlavnou funkciou je preverovanie vozidiel na základe tabuliek s evidenčným (EČV / TEČ) alebo VIN číslom. Po zadaní aplikácia odošle požiadavku do databázy ministerstva vnútra SR. Ak sa tu vozidlo nenachádza, spojí sa ešte s databázou ministerstva vnútra ČR. Keď neuspeje ani tu, stiahne si dáta z STK.

V prípade zistenia, že je vozidlo kradnuté, máte možnosť zavolať políciu, ktorá preverí vaše oznámenie. K dispozícii máte aj zoznam hľadaných áut, ktorý zobrazí posledných 20 áut nahlásených ako hľadané. Dáta pochádzajú z Instagramu, kde sú označené pomocou trojice hashtagov #hľadásaauto, #krádežautomobilov a #hakasystem.

Nájdete v nich dátum, miesto krádeže a technické informácie vrátane VIN a TEČ. Aplikácia HAKA Systém+ je k dispozícii zdarma pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android a iOS.

Mobilná aplikácia pomáha aj slovenským policajtom. Ako informovali na faceboovej stránke, vďaka databáze sa podarilo zachytiť kradnuté vozidlo ešte skôr, než majiteľ vozidla zistil, že mu bolo ukradnuté.

Na Facebooku môžete nájsť aj podskupinu HAKA Bike, ktorá sa zaoberá kradnutými bicyklami.

Diskusia k článku:

Scotty 28.08.2018 - 13:53

Majú cca 140 000 členov , prosím opravte si to.

Celá diskusia 1 príspevok