Google Lens podporuje už aj slovenčinu

Aplikácia na vyhľadávanie informácií o objektoch len pomocou fotky už funguje aj v slovenskom jazyku. Službu podporujú iba vybrané zariadenia.

Google Lens umožňuje pomocou fotoaparátu rozoznávať veci okolo vás. Stačí nasmerovať objektív napríklad na konkrétny kvet alebo obraz v múzeu a aplikácia vám o sledovanom objekte ponúkne dodatočné informácie. V prípade obrazu to môže byť jeho názov, meno autora, vek a podobne.

Okrem toho dostanete aj ďalšie návrhy, ktoré sa s vami sledovanou vecou spájajú. Napríklad podobné obrazy, viac diel od rovnakého autora alebo možnosti, kde sa dajú zakúpiť.

Lens okrem toho zvládne pracovať aj s textom. Fotoaparát môžete nasmerovať napríklad priamo na vybrané jedlo v menu reštaurácie, o ktorom následne získate viac informácií vrátane popisu a zloženia. Skenovať môžete aj slová na preklad, telefónne čísla a podobne. Ušetríte tak čas písaním, kopírovaním a vkladaním textu.

Aplikáciu oceníte tiež pri pamiatkach, kde vám ponúkne dodatočné informácie ako otváracie hodiny, rôzne zaujímavosti a hodnotenia. Nie všetko dokáže rozpoznať správne. Napríklad plyšového medveďa Lens identifikovalo ako Medveďa hnedého a ponúklo informácie o živom zvierati. Keby ste sa ale chceli dozvedieť, kde plyšáka kúpiť, mali by ste smolu.

Teraz Google Lens podporuje aj slovenský jazyk, pričom postupne nahradí staršiu aplikáciu Google Googles, ktorá fungovala na podobnom princípe. Po jej stiahnutí ste už automaticky presmerovaní na Lens. Google zrejme aplikáciu sprístupňuje postupne, pretože momentálne nie je podporovaná na všetkých telefónoch. Výrobca už skôr prisľúbil, že pôjde o natívnu súčasť fotoaparátu vybraných výrobcov, medzi ktorých patria značky LG, Motorola, Xiaomi, Sony, Nokia, Transsion, TCL, OnePlus, BQ a Asus.

Google Lens si môžete stiahnúť z Google Play. Na stránke rovno zistíte, či je vaše zariadenie kompatibilné.

Za tip ďakujeme čitateľovi Marošovi, ktorý Lens vyskúšal na svojej Xperii XZ2 Compact.

Zdroj: Google Play

Diskusia k článku:

Vseved 27.08.2018 - 01:26

Na Xiaomi Redmi Note 3 SE s MIUI 10 funguje, ale musel som sťianuť apk subor s apkmirror.com. Na Google Play mi píše: Táto aplikácia nie je kompatibilná so žiadnym z vašich zariadení.

Celá diskusia 1 príspevok