Samsung Galaxy Note 9 - ešte čarovnejšia palička

Recenzia špičkového androidu so 6,4'' natiahnutým QHD+ displejom, stereo reproduktormi a vylepšeným dotykovým perom.

To najlepšie od Samsungu sa nám už niekoľko rokov predstavuje koncom leta. Rad Note patrí medzi absolútnu špičku na poli smartfónov a široká fanúšikovská základňa dáva jasne najavo, že to, čo pred pár rokmi vyzeralo ako experiment v podobe veľkého telefónu s dotykovým perom sa uchytilo.

Tento rok prichádza nástupca o pár týždňov skôr než tomu bolo vlani. Samsung si chce zrejme dopriať dlhšiu dobu medzi predstavením novinky radu Note a septembrovou udalosťou Applu, a uchopiť čo najviac zákazníkov.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy Note 9Top model s výkonným hardvérom, vodeodolnou konštrukciou, natiahnutým 6,4'' QHD+ displejom, duálnym 12 Mpix fotoaparátom s OIS, snímačom očnej dúhovky, viacfunkčným dotykovým perom S Pen s podporou Bluetooth a 4000 mAh batériou s rýchlym aj bezdrôtovým nabíjaním. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Ani tento rok si Samsung nepostrážil únik vzhľadu a špecifikácií, a tak sme o najhorúcejšej novinke leta vedeli o čosi skôr. Už na prvý pohľad je jasné, že dizajnová revolúcia sa nekoná. Ako jeden z mála výrobcov úspešne ignoruje trend v podobe displeja s výrezom, čo sa mi páči. Na druhej strane jasne dokazuje, že prednú stenu vie využiť na maximum a okraje pod a nad displejom sú minimálne.

V porovnaní s minuloročným Note 8 je dokonca aj spodná nevyužitá plocha ešte o kúsok menšia. Konštrukcia je opäť zložená z odolných skiel vpredu a vzadu a kovového rámu okolo. Je mimoriadne pevná, a ani pri silnejšom ohýbaní v ruke sa nepodvolí. Naša čierna verzia vyzerá elegantné, no ak chcete zaujať byť naozaj neprehliadnuteľný, siahnite po modrom prevedení so žltým dotykovým perom.

Pri bližšom porovnaní s predchodcom si všímam, že kovový lem konštrukcie je menej lesklý a namiesto úplného zaoblenia sú hrany mierne zabrúsené. Vyzerá to lepšie a na pohodlnej manipulácií to neubralo. Note 9 sedí v ruke dobre a nemal som pocit, že mi z nej chce vypadnúť. Pri ukladaní telefónu na nerovný povrch si však už treba dávať pozor.

Zo šikmo položeného zošita alebo peňaženky sa vie zošmyknúť veľmi ľahko. Na istote pri manipulácií v ruke pridáva aj vyššia hmotnosť, ktorá v porovnaní s predchodcom narástla až o 14 gramov. Je to najmä o zvyku. Niekto preferuje čo najľahšie telefóny, ja ako spokojný používateľ iPhonu 8 Plus sa cítim istejšie, ak je hmotnosť vyššia a zariadenie mi nelieta v ruke.

Odolné sklo Gorilla Glass 5 odvádza svoju prácu dobre a obe strany sú aj po týždni používania bez škrabanca. Napriek tomu by som telefónu určite doprial nejaké puzdro. Jedným z dôvodov je aj lesklý povrch skiel, ktorý je magnetom na odtlačky a nečistoty. Mojim favoritom je originálny zadný kryt Alcantara s hodnotným vzhľadom a povrchom príjemným na dotyk. Testoval som ho spolu s predchodcom a pevne dúfam, že sa ho dočkáme aj ako príslušenstvo pre Note 9.

Prednú časť zvyknem zveriť do rúk tvrdeného skla, no tu opäť narážam na obmedzenie v podobe zahnutých okrajov. Ako dlhoročný fanúšik radu Note tomuto dizajnovému výstrelku na pracovnom smartfóne s dotykovým perom nerozumiem. Komfort písania s perom je na nezahnutom displeji, napríklad Note 4, rozhodne vyšší.

Elegancia sa opäť skĺbila s odolnosťou a výsledkom je vodeodolné telo s certifikáciou IP68, ktorá v preklade znamená zvládnutie polhodinového pobytu vo vode s maximálnou hĺbkou 1,5 metra. Majte však na pamäti, že reč je o sladkej vode. Kúpacie radovánky pri mori by Note 9 nemusel prežiť.

Tlačidlá v bočných stenách ostali na rovnakom mieste, no posunuli sa o kúsok vyššie, čo je cítiť. Bojoval som najmä s tlačidlom hlasitosti naľavo. Namiesto tlačidla napájania som na rozsvietenie obrazovky používal možnosť zatlačiť do spodnej časti displeja. K ich prevedeniu však nemám výhrady. Stláčajú sa isto a z tela dostatočne vystupujú.

V ľavej stene opäť nájdeme aj tlačidlo asistenta Bixby. Jeho funkcie a najmä lokalizácia iba v pár jazykoch ma veľmi neoslovili a privítal by som možnosť priradiť tomuto tlačidlu inú funkciu. Naopak, obrazovku Bixby Home, ktorá vystupuje ako prvá pred ostatnými domovskými obrazovkami, som si nevedel vynachváliť. Môžete si na ňu pridať špeciálne widgety niektorých aplikácií, a rýchlo sa tak dostať k potrebným informáciám. Ja som si na ňu pripol widget Spotify, prehľad rozvrhu z kalendára, widget počasia a tiež widget s údajmi z aplikácie Samsung Health.

Horná stena ukrýva šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a druhým hybridným slotom pre ďalšiu nanoSIM alebo pamäťovú kartu. Interný priestor ponúkne úctyhodných 128 GB, z ktorého je pre používateľa reálne dostupných 106 GB, preto by som sa určite o miesto nebál, a do hybridného slotu vložil druhú SIM kartu. V priebehu septembra sa na trh dostane aj 512 GB verzia.

Za audio výbavu musím Samsung pochváliť. Nezabudol na audio konektor a pridal aj výborné stereo reproduktory. Zvuk je vyvážený, a ani pri maximálnej hlasitosti, ktorá je mimochodom dosť vysoká, nedochádza k zlievaniu tónov. Reproduktory sa môžu smelo rovnať s tými v iPhone 8 Plus. Určite si však zapnite režim Dolby Atmos, ktorého skratku nájdete aj v hornej lište. Rozdiel je počuť.

V nastaveniach Dolby Atmos máte na výber štvoricu profilov pre sledovanie videí, počúvanie hudby, alebo zvýraznenie hlasu. Ja som mal po celý čas zapnutý štvrtý, automatický, ktorý zvuk automaticky optimalizuje. Stereo reproduktory vznikli ako spolupráca so známou značkou AKG, ktorá sa podpísala aj pod slúchadlá v balení. Tiež veľmi vydarené.

Čítačka odtlačkov dostala na zadnej stene rozumnejšie miesto a nájdeme ju pod dvojicou fotoaparátov. Menšie ruky by možno ocenili o kúsok nižšie umiestnenie, ale je to aj o zvyku. Stačí si len nacvičiť, ako telefón uchopiť do ruky tak, aby vám prst padol presne na čítačku. K tomu vám pomôže aj jej zapustenie voči zvyšku zadnej steny. Nahmatanie je ľahké. Pridať si môžete maximálne 4 odtlačky a okrem odblokovania ju môžete využiť aj spolu so službou Samsung Pass. Tá dokáže uchovať vaše prihlasovacie údaje pre rôzne webové lokality a pri ďalšom prihlásení si vystačíte iba s vašimi biometrickými údajmi.

Spolu s čítačkou môžete na odblokovanie telefónu používať aj skener dúhovky, rozpoznávanie tváre alebo ich kombináciu, ktorú Samsung nazval Inteligentné skenovanie. Rozpoznanie tváre a dúhovky je spoľahlivé, ale po skúsenostiach s viacerými tohtoročnými smartfónmi musím povedať, že existujú aj telefóny s rýchlejším rozpoznaním.

Napríklad Honor 10, pri ktorom som ani nepostrehol zobrazenie zablokovanej obrazovky a telefón bol ihneď odomknutý. Rozpoznanie je spoľahlivé aj na priamom slnku a v tme. Menší problém mu robí iba kombinácia tmy a dioptrických okuliarov, kedy je to skôr lotéria.

Prednej stene dominuje výborný Super AMOLED displej s jemným WQHD+ rozlíšením, ktorému nemám čo vytknúť. Ponúkne živé farby, výborné pozorovacie uhly a tiež výbornú čitateľnosť, ktorá sa nezľakne ani tých najprudkejších svetelných lúčov. Hneď po prvom spustení odporúčam zavítať do nastavení a v položke rozlíšenie vybrať plné WQHD+ rozlíšenie.

Výrobca totiž stále obľubuje nastavovať slabšie, no stále dostatočné FHD+ rozlíšenie. Ak chcete dosiahnuť čo najvyššiu výdrž, vyberte HD+. Na tomto mieste si môžete prispôsobiť aj režim obrazovky, teplotu farieb, nočný režim s potláčaním modrého svetla, veľkosť písma, či zapnúť notifikačnú diódu nad displejom. Tá je mimochodom dostatočne veľká a jej blikanie si určite všimnete.

Ďalšie možností displeja sú podobné ako u ostatných modelov a nič nové som si nevšimol. Viete si tu upraviť navigačné tlačidlá zobrazené v spodnej časti obrazovky, prispôsobiť bočné panely so zaujímavými skratkami a widgetmi, a nastaviť bočné osvetlenie, ktoré pri prijatom upozornení zobrazí svetelnú animáciu.

Priamo z nastavení displeja sa viete prekliknúť aj do funkcie vylepšovanie videí. V podstate ide o nie najjasnejšie pomenovanie režimu HDR, ktorý si môžete vychutnať najmä v aplikáciách prehrávajúcich videá.

Samozrejmosťou je dobre známy Always On Display. Tu iba spomeniem, že namiesto klasických widgetov s hodinami, dátumom, kalendárom a rôznymi obrázkami a motívmi môžete využívať aj menej nápadné okrajové hodiny. Vtedy sa však na zhasnutej obrazovke nezobrazujú ikony zmeškaných udalostí.

Dotykové pero S Pen prešlo vnútornou evolúciou a novinkou je jeho prepojenie s telefónom cez Bluetooth. Z pera sa tak najnovšie stal aj diaľkový ovládač. S jedným tlačidlom. Túto funkciu môžete momentálne využiť v aplikáciách Fotoaparát, Galéria, internetovom prehliadači, Powerpointe a v prehrávačoch multimédií.

Každej aplikácii môžete pridať akciu po jednom a dvojitom stlačení. V galérii som sa jedným klikom posúval medzi obrázkami dopredu, dvojitým stlačením opačne. Veľmi užitočná je možnosť použiť pero ako vzdialenú spúšť fotoaparátu. Vyhnete sa tak nastavovaniu časovača a následnému behu ku kamarátom v zábere.

Ja som si veľmi pochvaľoval aj ovládanie hudby v aplikácií Spotify. Telefón som nechal položený v izbe a z kuchyne som pohodlne prepínal skladby, prípadne prehrávanie pozastavil. Ovládanie aplikácií na diaľku má určite význam, a už teraz sa teším, s akou podporou funkcií prídu aj ostatné aplikácie.

Pero komunikuje s telefón prostredníctvom technológie Bluetooth Low Energy a energiu na túto komunikáciu mu dodáva batéria ukrytá v jeho tenkom tele. Presnejšie ide o kondenzátor. Samsung to vymyslel šikovne. Pero na jedno nabitie zvládne pár stoviek kliknutí na tlačidlo, a ak sa vám vybije, stačí ho len vložiť do tela telefónu a počkať približne 15 sekúnd. Následne je opäť pripravené. Vybité pero nedokáže komunikovať s telefónom cez BLE, no jeho funkcia písania na obrazovke samozrejme ostáva.

Funkcie pera sú rovnaké ako u predchodcu. Mimoriadne návyková je rýchla poznámka na zhasnutej obrazovke, ktorú si následne môžete pripnúť na Always on displej, a mať tak napríklad nákupný zoznam hneď poruke, bez nutnosti telefón odblokovať. Druhou najpoužívanejšou funkciou bolo v mojom prípade písanie na obrazovku. Ideálne na zhotovenie snímky obrazovky a zvýraznenie určitých informácií.

Možnosť inteligentný výber oceníte pri extrahovaní obsahu z obrazovky, či už textu, alebo krátkeho ústrižku videa v podobe GIF animácie. Zaujímavo znie aj funkcia prekladača, kedy po nadídení perom nad slovo sa zobrazí jeho preklad. Ak chcete preložiť celé vety, ťuknite na písmeno T v hornej časti obrazovky. Celé vety dokáže preložiť aj funkcia Bixby Vision.

Zo zábavných funkcií tu máme Živú správu, v ktorej si môžete vytvoriť vlastnú GIF animáciu alebo video vo formáte .mp4 a následne ho poslať. Ako podklad pre pozadie si môžete vybrať aj snímku z galérie. Druhou zábavnou funkciou je Maľovanka, ktorá obsahuje množstvo zaujímavých obrázkov.

Európsku verziu opäť poháňa čipset z vlastnej kuchyne, konkrétne Exynos 9810, ktorý nájdeme aj v tohtoročnej S9 a S9+. Na nedostatok výkonu sa určite nemôžeme sťažovať. Hravo si poradí aj s náročnejšími hrami a v benchmarku AnTuTu sme namerali 237 378 bodov. Konštrukcia sa pri bežnom používaní výrazne nezahrieva, zvýšenú teplotu som postrehol iba pri hraní hier, dlhšom používaní fotoaparátu, a ak som ho používal v exteriéri počas letných horúčav.

Galaxy Note 9 bežal počas celej doby plynulo a RAM s bohatou kapacitou 6 GB hravo zvládla beh viacerých aplikácií naraz, napríklad aj vo forme rozdelenej obrazovky. Verzia s 512 GB úložiskom, ktorá príde neskôr, ponúkne až 8 GB RAM. V telefóne bežal Android vo verzii 8.1 a známe prostredie Samsung Experience.

Jeho možnosti prispôsobenia sú bohaté, oceňujem najmä úpravu mriežky zobrazenia, a to dokonca aj vo výsuvnej lište so skratkami. Užitočné sú aj ikonové odznaky aplikácií, ktoré informujú o počte zmeškaných udalostí v danej aplikácií. Ťahom nadol sa pohodlne dostávam k lište skratiek, potiahnutie v opačnom smere zobrazí ponuku aplikácií. Jednoduché a intuitívne. Vzhľad prostredia si môžete upraviť. Množstvo tém, tapiet a ikon nájdete v aplikácií Samsung Themes.

Čerešničkou na torte je dvojica fotoaparátov, ktorú možno označiť za špičku. Note 9 ich zdedil po Galaxy S9+ a pridal pár funkcií navyše. Cez deň sú snímky mimoriadne kvalitné, plné detailov a verných farieb. Vynikajúce výsledky môžete očakávať aj pri snímaní v protisvetle. Režim HDR by mohol Samsungu závidieť nejeden výrobca. Note 9 sa nezľakne ani v noci. Tam, kde ostatné telefón melú z posledného, vám tento telefón naservíruje kvalitné snímky s dostatkom detailov a minimom šumu.

Prítomnosť optickej stabilizácie obrazu a clony f/1.5 je tu jasne cítiť a vidieť. Hlavný fotoaparát je však poriadny chameleón a clonu vie prepínať medzi f/1.5 a f/2.4. V automatickom režime sa clona nastaví podľa okolitého svetla, ak by ste si ju chceli regulovať sami, využite Pro režim. Novinkou je inteligentné vyhodnocovanie scény a následne zoptimalizovanie nastavení fotoaparátu.

Funguje to dobre a telefón vedel správne vyhodnotiť objekt v zábere. V plnom 12 Mpix rozlíšení zhotovuje fotografie v pomere strán 4:3. Ak vám viac vyhovujú širokouhlé, na výber máte pomer 16:9, kedy sníma maximálne v rozlíšení 9,1 Mpix a pomer displeja (18,5:9) s 7,9 Mpix. Spolu so zmenou rozlíšenia nájdete v nastaveniach aj možnosť ukladať fotografie vo formáte RAW. Vtedy však musíte použiť režim Pro.

Druhý teleobjektív ponúkne taktiež 12 Mpix rozlíšenie a môže sa pochváliť aj optickou stabilizáciou obrazu. Využijete ho na snímanie fotografií pri dvojnásobnom priblížení a fotografií s rozmazaným pozadím. Výsledné fotografie hodnotím ako veľmi vydarené. Prechod medzi objektom vpredu a pozadím je dobre odlíšený a len málokedy sa mi stalo, aby aj časť tváre zasahovala do pozadia. Po nasnímaní takejto fotografie si následne v galérii viete upraviť intenzitu rozostrenia.

Prostredie fotoaparátu mi vyhovuje. Prepínanie medzi prednou a zadnou kamerou je napravo, rovnako tak aj prepínanie medzi hlavným a teleobjektívom. Ponuka režimov je zobrazená naľavo a pri držaní telefónu v jednej ruke je takmer nemožné do tejto časti obrazovky natiahnuť palec, no medzi režimami sa viete prepínať aj vertikálnym ťahom prsta po obrazovke. Poradie a počet režimov na hlavnej obrazovke režimov si viete upraviť, čo rozhodne vítam. Ja si v ponuke skrývam režim EMOJI AR, ktorý dokáže vytvoriť vašu vlastnú verziu pohyblivých emotikonov, prípadne si môžete vybrať niektorý z animovaných rozprávkových režimov Disney a podobne. Zaujímavé, ale asi nie som cieľovka.

Pri videu sa žiadne prekvapenie nekoná a opäť sa môžete tešiť na výborný obraz a zvuk. Note 9 zvládne aj nahrávanie v 4K rozlíšení so 60 snímkami za sekundu, no pri tomto režime nie je k dispozícii stabilizácia videa. Ponuka rozlíšení je bohatá a na výber máte 4K (30 fps), QHD (30 fps), Full HD (30 a 60 fps), 18,5:9 s rozlíšením 2224 x 1080 bodov, 1:1 s rozlíšením 1440 x 1440 a HD video. Špecialitou je nahrávanie spomalených videí, kedy pri HD rozlíšení vie fotoaparát snímať až 960 obrázkov za sekundu. Výsledok vyzerá dobre a niekde pri kúpalisku by som sa s týmto režimom určite vedel zabaviť.

Slová chvály neobídu ani predný 8 Mpix, ktorý okrem kvality poteší aj automatickým zaostrovaním. Aj tu môžete využiť režim rozmazaného pozadia, no ide iba o softvérovú úpravu. Výsledky sú dobré, ale pár chybičiek sa občas objaví, najmä pri prechode vlasov a pozadia. Tento režim dostal pomenovanie ostré selfie. Okrem neho tu ešte nájdeme širokouhlé selfie, ktoré oceníte pri snímaní viacerých osôb, alebo na zachytenie krajiny za sebou.

Za výrazné vylepšenie považujem batériu, presnejšie jej kapacitu, ktorá v porovnaní s predchodcom poskočila z 3300 na 4000 mAh. Niekde som zachytil informáciu o dvojdňovej výdrži, no ako som sa sám presvedčil, všetko závisí od štýlu používania. Áno, s Note 9 by som vedel potiahnuť aj dva dni, ale musel by som sa obmedzovať, čo by pri takomto telefóne bola určite škoda. Na druhej strane, viem si prestaviť, že Note 9 nabijem v piatok večer pred odchodom na chalupu a pri striedmejšom používaní ho dám znovu nabíjať až v nedeľu podvečer.

Note 9 hodnotím ako naozaj poctivý jednodňový telefón, ktorému môžete poriadne naložiť na plecia, a aj napriek tomu to s vami vydrží až do neskorého večera a stále ponúkne ešte 20-30 % kapacity. S týmto mal Note 8 problém. Vyskúšal som niekoľko scenárov používania a takéto sú výsledky. Telefón som vybral z nabíjačky stále ráno približne o pol siedmej. Pri náročnom používaní, kedy obrazovka svietila približne štyri a pol hodiny, bol stav batérie o deviatej večer 15 %. Ak som telefón bral do ruky menej, tak som o pol piatej podvečer mal k dispozícii ešte 67 % kapacity, no displej dovtedy svietil iba 90 minút.

V zlomových situáciách, kedy nemáte poruke žiadnu nabíjačku, môžete využiť režim šetrenia energie. Stredná úroveň zníži jas a nastaví FHD+ rozlíšenie obrazovky. Ak chcete ušetriť ešte viac, môžete vypnúť Always On displej a používanie sietí na pozadí. Maximálna úroveň šetrenia nastaví rozlíšenie na HD+ a podobne ako pri strednej úrovni, aj tu viete vypnúť Always On displej a využívanie dátového pripojenia na pozadí.

Batéria podporuje aj rýchle a bezdrôtové nabíjanie. Pribalená nabíjačka dokázala v priebehu polhodiny zvýšiť stav z 3 % na 38 %, po hodine nabíjania bol stav 66 %, po 90 minútach 91 % a úplne nabitie jej trvalo dve hodiny.

Výhody:

+ výborné fotoaparáty

+ vylepšené dotykové pero S Pen s funkciou diaľkového ovládača

+ krásny Super AMOLED displej

+ svižné reakcie

+ vylepšená výdrž

+ biometria (skener dúhovky, čítačka odtlačkov, rozpoznávanie tváre)

+ elegantné a vodeodolné prevedenie

+ výborné stereo reproduktory s Dolby Atmos, dobré slúchadlá v balení

+ 128 GB úložisko

Nevýhody:

- chýba mi možnosť priradiť tlačidlu Bixby inú funkciu

- inteligentné skenovanie by mohlo byť rýchlejšie

- zadná stena je magnetom na odtlačky a mastnotu

Orientačná cena: 999 eur

Záver

Evolúcia sa vydarila. Note 9 môže klamať telom a na prvý pohľad sa zdá, že noviniek nie je veľa, ale opak je pravdou. Máme tu lepšiu výdrž, väčšie interné úložisko, ešte lepšie fotoaparáty a hlavne vynovené dotykové pero S Pen, ktoré už môžete využívať aj ako diaľkový ovládač.

Chválim aj výborné stereo reproduktory, ktoré sa v kombinácií s krásnym Super AMOLED displejom postarajú o skutočný multimediálny zážitok. Ak by som si mohol Note 9 upraviť k dokonalosti, odstránil by som zahnutie obrazovky a čítačku dal ešte o kúsok nižšie. Inak som spokojný. Produktový rad Note je pre mňa stelesnením pojmu pracovný telefón a Note 9 to opäť potvrdil.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy Note 9.

Diskusia k článku:

markos9 21.08.2018 - 09:01

momentálne najlepší mobil aký sa dá zohnať, uvidíme čo prinesie apple na budúci mesiac či sa nájde dačo lepšie :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne21.08.2018 - 09:46 Trvalý odkaz

lepšie ako note 9? určite nie... lepšie ako iPhone X a lepšie ako 5 rokov rovnaký dizajn? možno.

Miloň Micko21.08.2018 - 11:41 Trvalý odkaz

Tak prave pri dizajne by som sa do Iphonu X neobuval, toto je skareda prerastena tehla, ktoru si kupi jedno percento ludi a z nich polovica ten stylus vytiahne len ked s nim bude machrovat pred znammymi.. Najlepsi? Pre koho? Pre vacsinu nemenezerov, negeekov a nenamachrovancov tazko..

peter3421.08.2018 - 16:06 Trvalý odkaz

Pekná recenzia, len by som ťa trochu opravil. Prekladač S-Penu vie preložiť aj celé odstavce, stačí ťuknúť do symbolu čo vyzerá ako T ktorý je v okienku výberu jazykov prekladu. Teda aspoň na Note 8 to tak je.

Celá diskusia 25 príspevkov