Európska komisia sa bude znova zaoberať jednotnými nabíjačkami

Téma po rokoch znova ožíva. Cieľom zavedenia jednotného štandardu je pohodlie používateľov a snaha eliminovať veľké množstvá elektroodpadu, ktorý vzniká každý rok zo starých nabíjačiek.

Problematika jednotných nabíjačiek sa rieši už dlhú dobu. Už v roku 2011 sme vás informovali, že microUSB má byť novým štandardom pre všetky telefóny.

Dva roky predtým veľkí výrobcovia mobilných telefónov ako Samsung, Apple, Huawei či Nokia podpísali memorandum, v ktorom sa dohodli na zjednotení. Ako už iste viete, nestalo sa tak. Dohode skončila platnosť v roku 2012, výrobcovia sa rozdelili a stále tu máme rôzne typy nabíjačiek s rôznym typom konektorov: microUSB, USB-C a Lightning.

Zjednotenie by vyriešilo problém s nabíjaním napríklad na návšteve u známeho, ktorý nevlastní rovnaký typ ako vy. Teraz sa témou znova zaoberá Európska komisia. Jej cieľom však nie je len komfort používateľa, ale aj snaha o elimináciu 51-tisíc ton elektroodpadu, ktorý vzniká zo starých a nepotrebných nabíjačiek každý rok.

Keďže dobrovoľný prístup výrobcov nevyšiel, regulátori chcú naštartovať novú štúdiu, v ktorej tento problém detailne zhodnotia. Budú sa zaoberať prínosmi, rôznymi cestami a nákladmi, ktoré by za zjednotením mali stáť. Na základe výsledkov sa rozhodne, či tento problém budú alebo nebudú riešiť zákonnou cestou.

Zdroj: euractiv.sk

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 14.08.2018 - 09:05

Vela stastia Apple s eliminaciou elektroodpadu [img]https://www.extremetech.com/wp-content/uploads/2016/11/Dongles.png[/img]

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease14.08.2018 - 12:04 Trvalý odkaz

Jednotný Konektor ako sme mali možnosť zažiť tomu nezabráni.
Treba jednoducho zakázať v balení nabíjačku. A predávať ich separátne.

Celá diskusia 2 príspevky