Samsung DeX Pad - efektívna premena smartfónu na počítač

Recenzia vylepšenej dokovacej stanice pre aktuálne aj minuloročné vlajkové lode značky Samsung. Už nepotrebujete klávesnicu ani myš.

Minulý rok kórejský výrobca predstavil DeX Station. Maličký dok slúžiaci na pripojenie vášho smartfónu k monitoru či televízoru a vytvorenie akejsi mobilnej pracovnej stanice.

DeX Pad pokračuje v tejto myšlienke a prináša výrazné zlepšenie. S novým dokom už nie je nutné pripojiť myš a klávesnicu, aby ste vedeli telefón ovládať.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Práve nutnosť nosiť so sebou myš a klávesnicu boly jedným z nedostatkov prvej generácie DeXu. Idea pripojenia telefónu k TV na izbe v hoteli či rýchle vytvorenie pracovnej stanice kdekoľvek bola dobrá, ale nosiť so sebou viac vecí než by sa zdalo nutné bolo nekomfortné. DeX Station priniesol na trh zaujímavú myšlienku, no poraziť kombináciu smartfón + notebook sa mu nepodarilo.

Technické parametre:

Rozmery 160 x 82 x 33 mm, hmotnosť: 135 gramov, USB-C pre napájanie a pripojenie telefónu, 2 x USB 2.0 (Typ-A), HDMI (až 4K 30 Hz aj so zvukom), zabudované aktívne chladenie

Obsah balenia:

Samsung DeX, príručka, nabíjačka, USB-C kábel, HDMI kábel

Pri DeX Pade si už žiadne príslušenstvo so sebou nosiť nemusíte. Telefón je tentokrát vo vodorovnej polohe a jeho obrazovka sa zmení na veľký touchpad s výsuvnou klávesnicou. Telefón môžete používať na výšku aj šírku, treba ho však nakloniť, aby sa aktivovalo otočenie obrazovky. Následne viete prstom prechádzať po obrazovke a navigovať kurzor rovnako ako na touchpade notebooku. Prítomné sú tiež gestá ako scrollovanie či priblíženie, no výrobca pridal aj niekoľko ďalších pre rýchlejšiu navigáciu či ovládanie okien.

Ovládanie kurzoru na displeji je takmer bezchybné, jediné čo mi spôsobovalo problém bolo ovládanie otvorených kariet a ich zmena veľkosti. Šikovná je aj klávesnica, ktorá sa zobrazí na displeji vždy, keď potrebujete zadať text a následne sa opäť skryje. DeX Pad sa tak naozaj dá používať bez akéhokoľvek ďalšieho príslušenstva. Tak či onak, myš a klávesnica budú aj tak vhodným doplnkom a to najmä pri práci. Predsa len ovládanie na dotykovej obrazovke nie je také rýchle a predovšetkým presné ako myšou. Zaujímavosťou je, že po pripojení myši sa deaktivuje displej a dotyková plocha úplne.

Novinkou oproti Dex Station je podpora vyššieho rozlíšenia a to WQHD teda 2560 x 1440. 4K žiaľ zatiaľ chýba, no dok bude fungovať aj na 4K monitore alebo TV. Po pripojení podporovaného telefónu môžete zrkadliť obrazovku alebo spustiť DeX prostredie. To predstavuje akýsi hybrid medzi Androidom a Windowsom. Na spodnej lište tak máte navigačné tlačidlá, otvorené aplikácie či skratky pre ovládanie zvuku, pripojenia a nechýba ani čas. Zvukový výstup môže byť z reproduktora telefónu alebo aj TV či monitora. Na rozdiel od predchodcu, na DeX Pade máte aj prístup k 3,5 mm audio konektoru.

Na plochu si môžete umiestniť odkazy aplikácií, nie však widgety, čo je divné. Na veľkej ploche monitora alebo televízora mi dávajú väčší zmysel ako na malej obrazovke telefónu. Okrem plochy nechýba ani menu aplikácií. V ňom nájdete aj odkaz na aplikácie prispôsobené pre DeX v obchode Galaxy Apps.

Najsilnejšou stránkou DeX oproti používaniu samotného telefónu je rozhodne multitasking. Áno, Samsung má režim dvoch okien na smartfónoch veľmi prepracovaný a sám ho má veľmi rád. Viac ako dve aplikácie však naraz neotvoríte, na DeXe áno. Bez problémov môžete pozerať video, prehliadať net a písať si poznámky zároveň. Nič neseká, video aj práca s aplikáciami je plynulá a bez akýchkoľvek problémov. Samsung sa týmto veľmi priblížil notebookom, netreba ale zabúdať, že ste stále obmedzený na Android aplikácie.

Na bežnú kancelársku prácu vo Worde, Exceli a prehliadanie internetu je DeX ako stvorený, tu však jeho možnosti končia. Akonáhle potrebujete Windowsovú aplikáciu či program, musíte opäť siahnuť po notebooku či počítači. Pracovné schopnosti DeXu a jeho využiteľnosť tak veľmi záleží od toho, na aké účely ho budete používať.

Výhody:

+ nižšia cena v porovnaní s predchodcom

+ použiteľné aj bez klávesnice a myši

+ možnosť otvoriť ľubovoľný počet aplikácií naraz

+ rýchle reakcie

+ prehrávače filmov a YouTube dokážu bežať v okne na pozadí

+ bohatšie balenie než DeX Station

Nevýhody:

- DeX potrebuje neustále pripojenie do siete, batéria mobilu nestačí

- nabíjanie mobilu v kolíske je pomalšie

- po odpojení a znovupripojení sa okná zatvoria (minimalizujú)

- podpora zatiaľ len pre vlajkové lode Samsung

- chýba LAN port

Orientačná cena: 72,90 eur (Alza.sk)

Záver

Ak máte aktuálnu alebo minuloročnú vlajkovú loď Samsung zo série Galaxy S alebo Note, DeX Pad má potenciál stať sa užitočným doplnkom v práci, doma ale aj na cestách. Na rozdiel od predchodcu DeX Station je možné nový dok používať aj bez klávesnice a myši, je tak úplne samostatný. Poteší tiež možnosť pripojiť slúchadlá cez 3,5 mm jack, sklame naopak absencia LAN portu. Užitočnosť DeX Padu plne závisí na vašich pracovných požiadavkách, no pre drvivú väčšinu ľudí pracujúcich v kancelárskych balíkoch a na internete má DeX Pad potenciál nahradiť PC aj notebook.

Diskusia k článku:

Peter Fejfar 12.08.2018 - 23:01

Škoda toho LAN portu. Ja osobne používam pôvodný DeX station a som spokojný. Robí to presne to čo má, pritom je to stále rýchle a plynulé. Po zasunutí mobilu do docku je nábeh DeX režimu takmer okamžikom. Na bežné používanie officu, prezeranie internetu, púšťanie videí a hudby je to pre mňa lepšie ako windows, ktorému tie isté veci trvajú nejako dlhšie.

Celá diskusia 1 príspevok