Huawei Honor (U8860)

Recenzia solídneho androidu so 4’’ WVGA displejom spoľahlivým aj na slnku a silnou batériou (1 900 mAh). Dočká sa Android 4.x, škoda len priemerného fotoaparátu.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android Android 2.3 Gingerbread + Huawei UI

procesor: 1,4 GHz, Qualcomm Snapdragon MSM8255T

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 124 x 62 x 11 mm,

hmotnosť: 136 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 854 b., rozmery 89 x 50 mm, uhlopriečka 4'' (102 mm),

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam HD videí (1 280 x 720 b.),

predná kamera: 2 Mpix,

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 2,03 GB interná + interný ukladací priestor približne 800 MB + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio, 3,5 mm jack,

ostatné : minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 930 mAh

výdrž: 380 h pohotovosti / 6h 40 min hovory

SAR: 0,38 W/kg (hlava), 0,49 W/kg (telo) (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, 275 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, spúšť fotoaparátu, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: OS Android Gingerbread 2.3.6

Obsah balenia: telefón, microUSB nabíjačka, dátový kábel, slúchadlá, dokumenty

Huawei Honor bol pred pár mesiacmi najvybavenejším modelom tejto značky. Ešte sme si ho na našom trhu ani neužili a už spoločnosť predstavila ďalšie, výkonnejšie zariadenia. Zaujímavá stratégia. No, vlastne ak sa to stratégiou nazvať dá.

Úvodné vety mohli znieť trochu pesimisticky. Opak je však pravdou. Pár dní strávených s touto značkou je často zábavnejších než s inými androidmi. Telefóny ma prekvapia buď zaujímavou konštrukciou (Huawei Vision) alebo softvérovými doplnkami. Ani tentokrát ma Huawei nesklamal.

Kvalitnej plastovej konštrukcii kazí povesť trochu vyššia hmotnosť, než akú som očakával (136 g). Na druhej strane, ide o veľmi dobré zhotovenie, zadný kryt perfektne dolieha a obopína bočné steny telefónu. Predná stena opäť rada pritiahne pár odtlačkov prstov, no u dotykových zariadení nejde o nič nezvyčajné. Pochvalu si zaslúži za zadný textúrovaný povrch, na ktorom ich určite neuvidíte. Telefón sa pohodlne vyberá z vrecka a dobre sadne do ruky. Vpredu nájdeme okrem displeja aj predný fotoaparát, LED diódu, senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu, slúchadlo a štyri dotykové tlačidlá. Ich podsvietenie sa zapne iba v slabších svetelných podmienkach, no ani v noci to nie je najideálnejšie. Po krátkej dobe zhasnú a vy môžete hádať, kde sa asi nachádza to tlačidlo, ktoré práve potrebujete. Do nevyužitej pravej steny mohli vsadiť tlačidlo napájania, ktoré je spolu s audio konektorom v hornej. Pri tejto veľkosti zariadenia by tak bolo odblokovanie oveľa pohodlnejšie. V ľavej nájdeme iba tlačidlo ovládania hlasitosti. Počas telefonovania ho ocenia najmä ľaváci. V spodnej stene sa nachádza mikrofón a microUSB konektor. Zadná stena obsahuje objektív fotoaparátu, LED blesk a reproduktor. Spúšť fotoaparátu nikde. Pod zadným krytom nájdeme batériu a sloty na microSD a SIM kartu. Tie vyberiete až po odstránení batérie, ktorá je jedným z lákadiel tohto smartfónu. Kapacita 1 900 mAh je viac než potešujúca. Väčšina podobných zariadení ponúka kapacitu okolo 1 500 mAh, ktorá si poradí s plnohodnotným dňom až dňom a pol používania.

Displej so 4-palcovou uhlopriečkou a WVGA, alebo presnejšie FWVGA rozlíšením spĺňa kritériá strednej a vyššej triedy. Na pohodlné prezeranie webových stránok postačí iba menšie priblíženie a text je dobre čitateľný. Nás ale prekvapilo niečo iné. Honor si veľmi dobre poradil s čitateľnosťou údajov v exteriéri. Zvládol aj pekný slnečný deň, kedy mu nevadili ani lúče dopadajúce na prednú stenu. V našom teste porazil aj Super AMOLED displej, konkrétne Samsung Galaxy S. U oboch zariadení sme jas vytiahli na maximum a zobrazili rovnaký obrázok. Huawei pravdepodobne pridal antireflexnú vrstvu, ktorá ukázala lepšie výsledky ako Galaxy S. Takže jas displeja sme následke znížili a nič sa na čitateľnosti displeja na slnku nezmenilo. Huawei Honor je tak jediným androidom v našich rukách, ktorý nemal problém ani pri práci na priamom slnku. Nedostatkom sú iba slabšie pozorovacie uhly.

Honor beží ešte na verzii Android 2.3, update na ICS by mal prísť v máji. Počas testovania modelov Ideos X5 Pro a Vision som bol svedkom častého padania prostredia. Honor však pracoval bez problémov. Procesor s taktom 1,4 GHz hravo zvládol aj viacero bežiacich aplikácií.

V zariadení nájdeme hneď dve prostredia. Jedno je klasické androidové, a druhé od Huaweiu. V nastaveniach ho nájdete pod názvom Po oblohe. Pekným prekvapením je možnosť doinštalovať si témy z Google Play a stretávame sa aj s bohatou ponukou farebne spracovaných widgetov. Spomeniem napríklad hodiny s počasím, ovládanie napájania, prehrávač, kalendár, streamy, e-mail. Ďalším plusom je výsuvná lišta so skratkami. Medzi Wi-Fi a dátami od operátora sa tak môžem prepínať z viacerých pozícii v systéme. Nezabudlo sa ani na funkciu Reštartovať, ktorá sa objaví po dlhšom stlačení napájacieho tlačidla. A nemôžem nespomenúť ani na zablokovanú obrazovku. Tá ponúkne okrem klasického zobrazenia času a dátumu aj priamy vstup do troch aplikácií: zoznam volaní, správy a fotoaparát. Prvé dve zobrazia aj počet zmeškaných udalostí.

Dlhšie podržanie tlačidla domov android zvyčajne zobrazí iba zoznam naposledy spustených aplikácií. V Samsungoch je aj správca úloh s práve spustenými aplikáciami. Huawei Honor taktiež ponúka túto funkciu, no v krajšom prevedení. Zoznam obsahuje aktuálnu obrazovku danej aplikácie a červený krížik na ukončenie. Tento prehľad môžete využiť aj na rýchle prepínanie medzi aplikáciami.

Orientáciu v preplnenom menu uľahčí vytváranie priečinkov v štýle iOS. Funkčne podobné aplikácie som premiestnil do jednotlivých priečinkov a tie som si presunul na prvú obrazovku.

Telefónny zoznam je prepojený s číselníkom a zoznamom volaní. Na prepínanie medzi týmito aplikáciami slúži horná lišta. Samozrejmosťou je aj vytváranie skupín a zoznam obľúbených. Huawei navyše pridáva položku Streamy, kde nájdete aktuálne informácie o vašich priateľoch zo sociálnych sietí. Po pridaní účtov sa zhodné kontakty automaticky prepoja. Ku kontaktu sa pripojí obrázok, ktorý oživí telefónny zoznam a uľahčí orientáciu. Číselník si poradí aj s inteligentným vytáčaním. Prehľadáva mená, priezviská a čísla. Ak vás v nevhodnej chvíli prekvapí prichádzajúci hovor, môžete využiť funkciu odpovede prostredníctvom SMS správy. Huawei do ponuky v menu pridal aj jednu zaujímavú aplikáciu - Bezpečnostná ochrana. Nájdeme tu zoznam blokovaných čísel tzv. black list, ktorý automaticky zablokuje prichádzajúce hovory a správy od danej osoby. Tá bude počuť obsadzovací tón. Kontakt do aplikácie pridáte viacerými spôsobmi. Buď vytvoríte novú položku alebo ju pridáte z telefónneho zoznamu, protokolu hovorov a zoznamu SMS správ. V Google Play nájdete viacero takýchto aplikácii, no ja chválim Huawei, že myslí aj na používateľov , ktorí nie sú zvyknutí na inštalovanie aplikácii z Google Play alebo o jeho možnostiach spočiatku ešte nevedia.

SMS a MMS správy nájdeme, ako zvyčajne, na jednom mieste. Sú zoradené vo forme konverzácií, a tak máte súvisiace správy vždy pokope. Ak do správy pridáte obrázok alebo audio a video súbory, automaticky sa zmení na MMS-ku. Nastavenia aplikácie sú opäť o čosi bohatšie. Ponúknu možnosť vytvoriť si podpis a taktiež pridať vašu fotku do konverzácii, aby ste sa v nich lepšie zorientovali. To oceníte napríklad pri rozšírenej komunikácii s viacerými odosielateľmi. O e-maily sa postarajú dve aplikácie E-mail a Gmail. Prvá zhltne aj rôzne kontá, no medzi prednastavenými profilmi bol iba Exchange. Gmail chýbal.

Hardvérová klávesnica chýba, a tak sa o zadávanie znakov postarajú tie softvérové. Zámernr som použil množné číslo. V zariadení nájdeme okrem klávesnice Android aj "Zadávanie programom TouchPal". Ide o prepracovanejšiu klávesnicu, ktorá ponúkne pár zaujímavých funkcií. Znaky, čísla a veľké písmená napíšete z jedného zobrazenia. Nemusíte nič prepínať. Potiahnutím po klávese nadol sa napíše znak alebo číslo, ktoré jej prislúcha. V opačnom smere je to veľké písmeno. Potiahnutím do strany sa zobrazia ešte ďalšie dve rozloženia klávesnice. Je z čoho vyberať.

Na prezeranie webu používam najmä vstavaný prehliadač, ktorý je v OS Android veľmi dobre spracovaný. Ponúka dobrú prácu s viacerými oknami, záložkami, správou sťahovaní, vyhľadávaním na stránke, prehliadaním histórie a automatickým dopĺňaním web adresy. Honor si poradí aj so zobrazením flash animácií. Vďaka dobrému rozlíšeniu a automatickému zalamovaniu textu je čítanie naozaj pohodlné.

Fotoaparát s maximálnym rozlíšením osem megapixlov podáva taký priemerný výkon. Optiku podobnú tej v Nokii 800 alebo v Galaxy Note sme tu pravdu povediac ani nečakali. Pekným prekvapením je funkcia HDR, ktorá odfotí dve snímky a spojí ich. Dosiahnete tak väčšiu ostrosť a lepšie detaily. Chce to ale pevnú ruku. Stačil menší pohyb a výsledná snímka mala určité detaily posunuté. Kolega Richard mal z HDR zmiešané pocity, ani jeden takýto záber sa mi nakoniec nepozdával. Neprekvapil ani LED blesk. V slabo osvetlených podmienkach už biela nebola bielou, skôr žltou. Priemerné je aj natáčanie HD videa, kde chýba funkcia automatického preostrovania a možnosť približovania. A ten zvuk radšej ani nehodnotím. Veď si ho vypočujte v ukážke.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 13 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 60 MB / min.)

Huawei nešetrí a pribalil hneď dva prehrávače. Prvým je Google Play Music, ktorý nájdeme aj v ICS. Okrem decentného prostredia však neponúka nič extra. Chýba ekvalizér, ovládanie na zablokovanej obrazovke a vo výsuvnej lište. Skladby delí podľa interpreta, albumu a žánrov. Poradí si aj s vytvorením zoznamu skladieb. Viac mi sadol ten druhý. Ponúka ekvalizér s viacerými profilmi, prehľadnejší widget na domácej obrazovke, zobrazenie textu skladby a hudbu vám rozdelí aj podľa priečinkov. No opäť chýba ovládanie vo výsuvnej lište a na zamknutej obrazovke.

Na prehrávanie videí som používal MX Video Player, ktorý nájdete v Google Play. Vstavaný prehrávač si s .avi súborom neporadil.

FM rádiu chýba RDS (zobrazenie názvu stanice). Z funkcií spomeniem hlasnú reprodukciu, automatické vyhľadávanie staníc a ich uloženie. Pomocou widgetu ho môžete ovládať aj z domácej obrazovky.

Huawei sa zameral najmä na multimediálne a zábavné aplikácie, a tak mu ten klasický kalendár asi aj odpustíme. Jeho najväčším nedostatkom je chýbajúci informačný riadok, ktorý by hneď zobrazil položky v danom dni. Na uloženie udalostí môžete okrem účtov použiť aj internú pamäť. Túto funkciu ocenia najmä používatelia bez dátového balíka. Ja však preferujem synchronizáciu s kalendárom od Google. Kalendár si tak môžem dopĺňať z viacerých zariadení a obsah bude všade rovnaký. Z organizačných aplikácií nechýba ani viacpoložkový budík s možnosťou odkladu a jednoduchá kalkulačka.

Veľké prekvapenie sa nekoná ani pri aplikácii na prezeranie Office súborov. Ide o bezplatnú verziu Documents To Go bez možnosti vytvárania a editácie.

Ďalšie aplikácie:

Manažér prenosu – počítadlo prenesených dát cez Wi-Fi a 2G/3G s funkciou upozornenia

Richpad – textové a obrázkové poznámky

Streamy – aktuálne informácie zo sociálnych sietí (aj widget)

Pochvalu si zaslúži aj synchronizačný PC program HiSuite, ktorý ponúka aj prepojenie pomocou Wi-Fi siete (podobne ako Kies Air od Samsungu). Program ponúka tieto funkcie:

- synchronizácia kontaktných údajov a kalendára,

- záloha a obnova - vytvorenie kópie celého obsahu,

- inštalácia aplikácií z PC,

- kontakty - spravovanie a úprava,

- SMS - možnosť posielania správ z PC priamo z programu,

- snímanie aktuálnej obrazovky a vytvorenie snímky

Najviac som sa tešil na štedrú batériu. Nesklamala. Po dvoch dňoch a ôsmich hodinách ponúkala ešte 15 % kapacity. A s čím si pri vypnutom 3G poradila? S hodinou telefonátov, 10 SMS-kami, 15 fotografiami, pol hodinou surfovania, nonstop pripojení k Gtalku a Gmailu i sťahovaním aktualizácií počasia, facebooku a podobne.

Výhody:

+ kapacita batérie

+ čitateľnosť displeja v exteriéri

+ pevné plastové zhotovenie

+ softvérové doplnky od Huawei

+ LED notifikácia

+ stabilný systém počas testovania (v porovnaní s inými modelmi Huawei)

Nevýhody:

- priemerný fotoaparát

- odtlačky na prednej stene

- slabé FM rádio

- príliš klasický dizajn

- výmena microSD až po vybratí batérie

Orientačná cena: 275 € (epicentrum.sk)

Záver

Budem sa opakovať, ale Huawei opäť raz prekvapil. Pekný displej, dobrá konštrukcia, vynikajúca batéria a hlavne priaznivá cena. Systém bežal plynulo a potešili aj užitočné doplnkové aplikácie. Fotoaparát svoju úlohu splní, no zázraky nečakajte. Ani HDR nesplnilo naše predstavy. A čo konkurencia? Honor prichádza v čase, kedy rapídne zlacnenie HTC EVO 3D podkúrilo nejednému zariadeniu, hoci v prípade výdrže na jedno nabitie to v prípade HTC nie je žiadna sláva. Okrem neho tu máme ešte rovnako taktované smartfóny Samsung Galaxy S Plus a Sony Ericsson Xperia Arc S. Arc ponúkne lepší fotoaparát s hardvérovou spúšťou a väčší displej. Samsung by sa mohol pochváliť Super AMOLED dislejom, ale iba na papieri, keďže v exteriéri ho Honor v spoľahlivosti displeja hravo tromfol. No ani jeden z nich mu nemôže konkurovať kapacitou batérie. A tá je v dnešnej dobe najväčším kameňom úrazu "múdrych telefónov". Pri kúpe nového smartfónu odhoďte predsudky voči nie práve najznámejšej značke a určite ho zahrňte do užšieho výberu. Nie, nie je to platená reklama. Ja mam len rád veci, ktoré sa na nič nehrajú.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.09.2011 - 18:06

lol, neviem ako vy, ale ja mam v mobile 1450mAh, iPhone 4S ma 1420, no a tento ma o cca 31% vacsiu... tolko k veci, trollovia :)

anonymous27.09.2011 - 19:01 Trvalý odkaz

boss: ak bude dobra cena super phone

anonymous27.09.2011 - 20:32 Trvalý odkaz

jano: ak do 250ecok tak urcite

anonymous27.09.2011 - 20:46 Trvalý odkaz

Mixo: Ja by som povedal ze 300+, za 250 maju Ideos X5

Celá diskusia 31 príspevkov