Apple predal v Q2 2017 41,3 miliónov iPhonov (hospodárske výsledky)

Apple oznámil finančné výsledky za tretí fiškálny štvrťrok, t.j. Q2 podľa nášho kalendára, ktorý sa skončil 30. júna 2018. Predaj iPhonov a iPadov sa medziročne mierne zvýšil, počítače Mac zaznamenali pokles.

Spoločnosť Apple vykázala štvrťročné tržby vo výške 53,3 miliardy amerických dolárov a zisk na jednu akciu 2,34 USD. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o 17 % nárast príjmov, zisk na akciu narástol o 40 %.

Medzinárodný predaj oproti rovnakému obdobiu roka 2017 mierne klesol a predstavoval 60 % z príjmov. CEO Applu Tim Cook za dobrými výsledkami vidí silné predaje iPhonov, služieb aj nositeľných zariadení.

Predaje iPhonov medziročne rástli iba o 1 %, tržby sa však zvýšili o 20 %, za čo zrejme Apple vďačí dobrým predajom iPhonu X. Celkovo dodal na trh 41,30 miliónov kusov smartfónov.

Tabletom sa darilo približne rovnako ako pred rokom, predalo sa ich 11,553 miiónov, Mac-om už menej. Predaje klesli o 13 %. Napriek lepším predajom iPhonov než pred rokom sa Apple v rebríčku najväčších svetových dodávateľov smartfónov posunul z druhého na tretie miesto.

V práve prebiehajúcom kvartáli Apple odhaduje, že príjmy sa budú pohybovať v rozmedzí 60 až 62 miliárd USD, hrubá marža by mala byť na úrovni 38 % až 38,5 % a prevádzkové náklady medzi 7,95 mld. až 8,05 mld. USD.

Na jeseň očakávame uvedenie nových iPhonov a sprístupnenie nových verzií operačných systémov Applu. Možno sa dočkáme aj nového iPadu.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu