Veľký test magnetických držiakov do auta

Porovnali sme niekoľko základných typov magnetických držiakov. Dokáže magnet nahradiť plastovú klasiku?

Vďaka spolupráci s obchodom iPshop.sk som mohol vyskúšať niekoľko elegantných magnetických riešení. Niektoré som si rovno v aute nechal, iné sa možno budú zase viac páčiť vám.

Základom úspechu je tradičný tvar ventilačnej mriežky. Ideál sme našli zrejme v Peugeote 308. Tri výduchy, každý so samostatným priškrtením, takže keď jeden zakryjete mobilom, ostanú vám ešte dva pre kabínu. No nie každý má také šťastie. Napríklad moja kolegyňa presadla práve z 308-ky do Béčkového Mercedesu. Pre majiteľa mobilu hotové peklo (na snímke vpravo dole).

Magnetické držiaky všeobecne

Väčšinu magnetických držiakov teda uchytíte v mriežke ventilácie. Existujú rôzne spôsoby, najčastejšie budete využívať jednu zo spodných lamiel.

Takmer vždy som sa stretol so štipcovým riešením na pružinke. Štipec treba stlačiť, zasunúť na lamelu ventilácie a pustiť. Baseus ma však prekvapil ešte jednoduchším, no spoľahlivejším riešením bez pružinky. K tomu sa však dostanem až o chvíľu.

Základným predpokladom je nalepenie typickej kovovej placky na váš mobil. Niektoré držiaky v balení obsahujú pliešok s gravírovaným štvorlístkom, iné sú dokonca potiahnuté koženkou. Lepenie na mobil však nie je nevyhnutné. Niekto má napríklad kus kovu voľne vložený medzi telefónom a puzdrom. Ale pozor na poškriabanie zadnej steny zariadenia. Ja určite preferujem štandardné nalepenie.

Pliešok zvyčajne kruhového tvaru tiež môžete nalepiť nie na mobil, ale na vnútornú stranu puzdra. Aj v tomto prípade sa však obávam poškriabania zadnej steny telefónu.

Ja som ho nakoniec nalepil na Huawei P20 tým najtradičnejším spôsobom. Aj tak mám každý mobil v nejakom obale, takže ma dizajn zadnej steny mobilu nezaujíma. A magnetická sila sa spoľahlivo prenáša aj cez gumené puzdro. Čím tenšie, tým lepšie.

V baleniach niektorých držiakov nájdete aj prídavnú samolepiacu fóliu, ktorú vložíte medzi mobil a pliešok. Tá neskôr uľahčí jeho odlepenie. Odporúčame ju použiť najmä na kovových telefónoch. V balení lepších (značkových) držiakov nájdete aj pliešky s kvalitnejšou 3M páskou, ktoré budú spoľahlivejšie držať na mobile a s využitím podkladovej pásky ich tiež spoľahlivo odlepíte. Nemusíte sa obávať ani zvyškov lepidla na telefóne. Pliešok s lacným lepidlom sa môže odlepiť aj samovoľne, hlavne pri silnom magnete. V takom prípade odporúčame používať aj kryt na mobil. Mne sa to osvedčilo.

A čo bezdrôtové nabíjanie? Neovplyvní nalepený pliešok jeho funkčnosť?

Na iPhone 8 Plus som s držiakom dodávaný kus kovu nalepil do polovice zadnej steny (radšej trochu nižšie než vyššie) a bezdrôtové nabíjanie mobilu fungovalo aj naďalej. A nevšimol som si ani žiadne podozrivé zohrievanie kovového kruhu.

No pokiaľ ide o používanie magnetických držiakov s integrovaným bezdrôtovým nabíjaním, ostávam skeptický a radšej vám odporučím štandardné riešenie, ktoré sme vám nedávno predstavili v nasledovnom videu:

Nepoškodí magnet držiaku môj mobil?

Majiteľa iPshopu, Stanislava Sládka, som sa tiež opýtal, či sa niekedy stretol s akýmkoľvek poškodením telefónu vplyvom magnetickej sily. Aj ja sám som bol totiž v tomto smere opatrný. On predáva magnetické držiaky už roky a nik sa nikdy na nič v tomto smere nesťažoval. Okrem neho tiež poznám niekoľko fanúšikov tohto riešenia a všetci sú s ním len a len spokojní. To ma primälo niekoľko držiakov z ponuky iPshop.sk otestovať na vlastnej koži. Teda, skôr na vlastnom mobile.

Univerzálny magnetický držiak do mriežky ventilácie (Magnetic Air Vent Mount)

Cena: 5,90 €

Najlacnejšie riešenie, ktoré ma najviac prekvapilo. Ak máte vyhovujúce lamely pre uchytenie malého magnetického držiaku a nebojíte sa nalepenia kovového kruhu na zadnú stenu vášho mobilu, a k tomu ešte hľadáte čo najlacnejšie elegantné riešenie, rovno si objednajte tento "no name" držiak. Úplne vážne. Priškrtený výduch ventilácie vám bude mobil jemne ochladzovať, takže sa nebude prehrievať ani pri maximálnom jase, spustenej navigácii a Spotify súčasne. Výborné riešenie s kĺbom, ktorý pomôže displej mobilu nasmerovať k vám.

Práve nákupom v serióznom obchode, akým je aj iPshop.sk, máte istotu, že nekupujete mačku vo vreci. Na trhu sa totiž nachádza aj mnoho lacnejších neznačkových riešení, ktorých magnetická sila je však slabá a mobil vám bude počas jazdy po nerovnostiach odpadávať. V tomto prípade je magnetická sila schopná mobil udržať v každej bežnej situácii, od prudkého rozjazdu cez ostré zákruty až po náhle zabrzdenie aj cez gumený obal. Na môj veru.

Baseus magnetický držiak do mriežky ventilácie (Privity Series Pro Air outlet Magnet Bracket with Genuine leather)

Cena: 14,90 €

Podobné riešenie, ale za dvojnásobnú cenu. Môj horúci tip pre leto 2018. Vhodný darček aj pre vašich blízkych. V balení nájdete aj fólie pre ľahšie odlepenie kovového štítku z mobilu, a dokonca aj koženkou potiahnutý pliešok.

Na samotnom držiaku zas nájdete kožu. Naživo vyzerá podstatne hodnotnejšie, kĺb je ešte pevnejší, štipec ešte o čosi spoľahlivejší než neznačkové riešenie. Ak nepočítate každé euro a hľadáte ešte nenápadnejšie riešenie než prvý predstavený produkt, neváhajte. Tento kúsok si aj ja sám nechávam v aute.

Baseus horizontálny držiak do mriežky ventilácie (Double Clip Vehicle Mount Horizontal type)

Cena: 14,90 €

Elegantné riešenie do veľkých horizontálnych mriežok ventilácie pre veľké smartfóny.

Nevýhodou je absencia kĺbu, pomocou ktorého by ste displej mobilu namierili k sebe. Takto bude obrazovka k dispozícii celej posádke.

Magnetický držiak na hlavovú opierku pre cestujúcich vzadu (Backseat Headrest Magnet Phone Holder)

Cena: 8,90 €

Výrobcovia držiakov myslia aj na cestujúcich vzadu, ktorí by si radi počas cesty pozreli nejaké video bez toho, aby museli mobil či tablet držať v ruke.

Ak si kúpite dva kusy a na svoj tablet nalepíte dva kruhové pliešky, môžete mať v aute nenápadné riešenie aj na prichytenie 10-palcového zariadenia. A nie štandardnú plastovú opachu, ktorá by iným cestujúcim prekážala. A navyše môžete každý tento držiak využiť aj na zavesenie tašiek či iných predmetov.

Nillkin magnetický držiak s bezdrôtovým nabíjaním do mriežky ventilácie (Car Magnetic Wireless Charger II)

Cena: 29,90 €

Zaujímavé riešenie. Výrobca odporúča dokúpenie puzdra na mobil s integrovaným kovovým dielom, ale v balení nájdete aj jednoduchý pliešok v tvare písmena U, v centre ktorého prechádzajú vlny bezdrôtového nabíjania.

Všetko by bolo v poriadku, ale môj iPhone 8 Plus sa týmto riešením podozrivo prehrieval, a tak som mu dal zbohom. Na bezdrôtové nabíjanie by som dal prednosť tomuto 30-eurovému riešeniu od firmy Baseus. Používam ho už dlhšie a nemám k nemu žiadne výhrady. V oboch prípadoch nezabudnite do microUSB konektora priviesť kvalitný kábel zo silnejšej nabíjačky, nie hocijaký čínsky šuvix.

Baseus magnetická samolepiaca konzola (Small Ears Series Magnetic Suction Bracket)

Cena: 7,90 eur

Keď už máte na mobile či jeho puzdre nalepený kruhový pliešok, bola by škoda ho nevyužiť aj niekde inde. S týmto pomocníkom si môžete napríklad váš mobil raz dva priložiť k plechovej polici, plastovej dóze, ku skrini či na okne. Always On displej tak dostáva vedľa postele či pracovného stola nový zmysel.

Mimochodom, pliešok nemusíte prilepiť len na mobil, ale akékoľvek zariadenie, ktoré chcete z daného miesta občas vziať a zase ho rýchlo vrátiť naspäť. Môže to byť svietidlo do nakladacieho priestoru auta, malý Bluetooth reproduktor, ktorý treba kvôli nabíjaniu občas presunúť, teplomer na okne a podobne. Ešte by to chcelo nejaké riešenie na skrutku.

Záver

Po vyskúšaní všelijakých riešení sa mi aj tak najviac pozdávajú tie najlacnejšie a najmenej nápadné. Hlavne teraz v lete je prichytenie do ventilácie priam žiaduce. Daný výduch si vždy priškrtím, aby mobil nebol po jazde studený ako nanuk. Na to si dávajte pozor. Mierne ochladzovanie však pomáha, narozdiel od držiakov na čelné sklo, ktoré v lete odporúčam používať akurát tak v noci. A puzdro na mobil prudké ochladenie aj zohriatie určite trochu spomalí. Za víťaza porovnania vyhlasujem drobný 15-eurový Baseus (kvalitnejšie prevedenie, elegantnejší dizajn, pevnejšie uchytenie v mriežke a viac príslušenstva v balení), za ktorým sa v tesnom závese drží sedemeurové neznačkové riešenie.

Diskusia k článku:

Medino 02.08.2018 - 20:54

Kedysi sa vravievalo ze k ziadnej elektronike sa nemoze magnet ani len priblizit, lebo ju moze poskodit alebo zblbnut... uz to neplati???

Me_Gusta02.08.2018 - 23:01 Trvalý odkaz

Používal som xiaomi rodmi držiak vyše roka na Honore 8 a žiadne zhoršenie som nespozoroval :)

martian03.08.2018 - 00:58 Trvalý odkaz

Pouzival som drziaky Brodit, robene presne na mieru pre konkretny typ auta a telefonu. Priam genialne. Avsak drahe. Jednak to vychadzalo na cca. 50-60€ a blbe bolo, ak sa auto a mobil menili v roznych intervaloch. :-)
Zvazujem teraz, ci ma zmysel riesit takyto drziak na Note 8, kedze ho mam vo flip puzdre. Nechce sa mi ho vyberat, ani nan nic lepit. :-)

Peter03.08.2018 - 13:40 Trvalý odkaz

Ja mam obavy čo spraví magnet v kombinácií s pamäťovým čipom pre média. Lebo ako vraví Medino, magnet by nemal byť v kontakte s týmto, lebo to môže poškodiť určité komponenty. Či už doba pokročila a je to v poriadku? :)

Mám 2 otázky na Richarda:
K tej bezdrôtovej nabíjačke do auta je potrebné použiť akú nabíjačku do zapaľovača, resp. ako rýchlu (výkonnú), aby to nabíjalo adekvátne rýchlo? Vyhliadol som si nový typ bezdrôtovej nabíjačky Baseus s 10W, a neviem akú nabíjačku do zapaľovača si mám zaobstarať.

Môžem použiť rovnako výkonnú bezdrôtovú nabíjačku aj pre iPhone X aj pre Samsung S6, S8? Lebo niekde som čítal, že iPhone by sa mal nabíjať s 5W a S6, S8 a iné telefóny s androidom môžu v pohode s 10W. Nejako som z toho pomätený :D

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne03.08.2018 - 14:21 Trvalý odkaz

K elektronike ktora mala cievky a na snimanie pouzivala magnety. Pasky, diskety, atd. Vtedy, ano. Dnes, neobsahuju suciastky ani stopu po magnete. Strach je iba nedostatok vedomosti.

Celá diskusia 11 príspevkov