Netradičná služba Windy.com vám ukáže budúci smer a silu vetra

Meteorologická služba s presnými radarovými mapami vám umožní odhadnúť počasie presnejšie než iné aplikácie. Windy dokonca ponúka vzájomné porovnanie štyroch rôznych modelov.

Zaujíma vás počasie, no jednoduchá predpoveď s maximálnou teplotou a piktogramom pre jasné počasie alebo zrážky vám nestačí? Ak chcete mať prístup k podrobným radarovým mapám zobrazujúcimi oblačnosť či aktuálny smer vetra, mali by ste poznať web Windy.com. Ten nepochybne patrí k najrozsiahlejším portálom, ktoré podobný typ informácií ponúkajú úplne zadarmo.

Windy.com a rôzne vrsty s informáciami si najlepšie zobrazíte na obrazovke svojho počítača, zmenšené responzívne rozhranie však môžete používať aj na dotykovom displeji smartfónu cez Chrome, Safari alebo iný prehliadač. Alternatívou môže byť tiež aplikácia pre Android alebo iOS.

Prvá vrstva Meteorologický radar ukazuje počasie posledných 60 minútach, prípadne dlhšie. Vďaka nej a dostatočnému oddialeniu mapy viete odhadnúť, či dažďové mraky v najbližších hodinách zasiahnu aj vás.

Ďalšie zobrazenia pre Teplotu, Dážď a búrky, Vlhkosť či Silu vetra už pracujú ako predpoveď na ďalšie hodiny a dni, resp. týždeň.

Nájdete si teda svoju lokalitu a posúvaním prsta po časovej osi dole skrolujete predpoveďou počasia. Najväčším pomocníkom bývajú animované častice znázorňujúce smer vetra. Výrazne tak napomáhajú odhadnúť vývoj v najbližších hodinách a dňoch.

Windy používa štyri rôzne modely predpiovede (NEMS, ICON, ECMWF a GFS) s rozdielnou frekvenciou aktualizácie. Môžete medzi nimi ľubovoľne prepínať a vybrať si tak ten, ktorému najviac dôverujte, respektíve ho považujete za najpresnejší.

Ak preferujete klasický vzhľad predpovede, vpíšte vaše mesto do vyhľadávacieho poľa alebo vyberte lokalitu na mape ťuknutím prstom.

Zobrazí sa známa základná predpoveď alebo detailnejší meteogram aj s intenzitou vetra (priemernou + nárazy) tlakom vzduchu a grafom so zrážkami v milimetroch. V ďalšej karte môžete dokonca všetky modely porovnať a vytvoriť si tak vlastný prehľad.

Windy je využívané najmä používateľmi, pre ktorých je dôležitá intenzita a smer vetra - piloti ľahkých lietadiel a vetroňov, paraglajdistov či iných športovcov. Jeho presnú predpoveď ale využije oveľa viac ľudí.

Android aj iOS umožňujú ľahké umiestnenie odkazu na webovú stránku na domácej ploche. My túto možnosť využívame nielen pre rýchle načítanie webu Fony.sk, ale aj pre odkazy k takýmto online službám.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu