SanDisk Ultra 400 GB - naozaj veľké doplnkové úložisko

MicroSD pamätová karta ponúkne viac miesta než väčšina vnútorných úložísk najdrahších smartfónov. Hoci patrí do kategórie UHS Class 1, poradí si aj so 4K videom.

Pamäťové karty už z niektorých smartfónov miznú, no vďaka športovým kamerám, dronom alebo fotoaparátom budú mať na trhu ešte dlho svoje miesto. Aj tu vývoj neustále pokračuje: môžeme si všimnúť vzrastajúcu kapacitu, zvýšenie rýchlostí, klesajúcu cenu a čoraz väčšiu popularitu microSD formátu.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Rozmernejší SD formát je už takmer výhradne záležitosťou kompaktných fotoaparátov a zrkadloviek.

V redakcii sme mali možnosť vyskúšať microSDXC kartu od SanDisku s úctyhodnou kapacitou 400 GB. Zvládne záznam 4K videa, alebo je odsúdená výhradne na uchovávanie tisícok fotografií a hudobných súborov?

Technické parametre:

Udávaná kapacita: 400 GB (reálne 393,77 GB), rýchlosť čítania až do 100 MB/s, formát: microSDXC, rýchlosti pre video: C10, U1, A1; dodávaný SD adaptér, vodeodolnosť IPX7 (72 hod v 1 m hĺbke)

Nikoho neprekvapí, že so vzrastajúcou kapacitou microSD karty stúpa aj jej cena. Tento 400-gigabajtový kúsok stojí v našich e-shopoch aj 200 až 250 eur, pričom rozdiely v cenách sú naozaj markantné. Niektoré lacnejšie obchody trochu podozrievam z využívania nesprávnych produktových fotografií. Ak sa rozhodnete dať im šancu, dôkladne skontrolujte, či ste dostali kartu s tými správnymi špecifikáciami.

Teória:

Papierový obal karty zobrazuje logo "Full HD video" a logá UHS Class 1 (U1) to teoreticky potvrdzujú. Táto trieda má ponúkať minimálnu rýchlosť zápisu 10 MB/s. Spadala by do kategórie V10 pre video.

Podľa rovnakých tabuliek potrebujete na záznam 4K videí karty z kategórie UHS Class 3 (U3) alebo V30. Tie musia garantovať rýchlosť zápisu 30 MB/s, teda dosť aj na 4K 60 fps.

Realita:

Prax k vám však bude oveľa vľúdnejšia. Kartu som testoval celkovo trikrát - raz v počítači s USB 3.0 čítačkou kariet pripojenou cez USB-C, v smartfóne Huawei P smart a v BlackBerry KEYone. Cieľom bolo vyskúšať notebook, ako aj lacný a drahší mobil, ktorý microSD slotom disponuje.

V čítačke kariet pripojenej k počítaču sa priemerná rýchlosť zápisu 5 GB súboru (podľa nastavení programu Blackmagic Disk Speed Test) pohybovala stabilne ľahko nad 50 MB/s. Rýchlosť čítania bola pri viacnásobných testoch takmer 80 MB/s.

Dobrou správou je, že zasunutie karty do microSD slotu alebo využívanie dodávaného SD adaptéra a SD slotu čítačky nemajú na rýchlosť takmer žiadny vplyv. Rýchlosti čítania zostávali rovnaké, zápis bol s adaptérom dokonca rýchlejší, +5 MB/s však nebudem vyhlasovať za významný rozdiel.

Rýchlosť zápisu a čítania - USB-C (USB 3.0) čítačka kariet v počítači

Takáto rýchlosť zápisu je teda vysoko nad papierovo udávanými hodnotami SanDisku. Čítanie 100 MB/s nedosahuje, ale s uvádzaným marketingovým termínom "až do" sa samozrejme nebije. Limitom môže byť nami použitý softvér, porty a čítačka.

Čo je však hlavné, zápis pohodlne prekračuje štandard UHS Class 1 a zvládol by aj trojku. Navyše, 4K video z fotoaparátu high-end smartfónu LG G7 (30 fps) má dátový tok ~48000 kbps (kb/s - kilobitov za sekundu), teda len 5,86 MB/s (megabajtov za sekundu). Mavic Air sa chváli 100 Mbps videom, teda približne 12,5 MB/s a GoPro Hero 6 pri nastaveniach na 4K 60 fps vytlačí len 78 Mpps, teda 9,75 MB/s.

Výsledok je teda jednoduchý. Hoci karta SanDisk Ultra 400 GB oficiálne sľubuje len podporu pre Full HD video, mali by ste byť v bezpečí aj so 4K videom a to dokonca pri 30 i 60 fps. Pri dronoch, fotoaparátoch, GoPro kamere aj zvyšku zariadení, ktoré na ukladanie primárne využívajú microSD kartu.

Ako sú na tom smartfóny:

Zápis v oboch smartfónoch sa ukázal ako pomalší, stále sa však nejedná o nič hrozné. V Huaweii P smart dosiahol 42,64 MB/s, BlackBerry KEYone nameralo 38,01 MB/s.

Rýchlosť čítania dosiahla približne 83 MB/s.

Merania v smartfónoch Huawei P smart (vľavo) a BlackBerry KEYone (vpravo) - AndroBench

Záver:

Ukazuje sa, že záujemcovia o nahrávanie 4K videí a rýchly presun súborov sa nemusia držať len známych kategórií pre rýchlosti pamäťových kariet a piktogramov na balení. Oveľa dôležitejšie sú reálne rýchlosti zápisu.

Len pre porovnanie, v kategórii V30 a UHS Class 3 má SanDisk ešte zlato-červenú kartu s označením Extreme. Údajne najrýchlejšia karta na svete (pri februárovom predstavení) však stojí až 300 dolárov.

4K záznam s prehľadom zvládne aj táto nižšia Ultra. My sme s ňou nemali problém v žiadnom z troch mobilov (Huawei, BlackBerry ani LG), no stále platí, že pre niektoré staršie a lacnejšie smartfóny môže byť jej 400 GB kapacita priveľká. Niektoré z nich podľa svojich špecifikácií zvládnu len 128 GB či dokonca 64 GB, údaj zvyčajne nájdete v tabuľke nášho základného infa. Záležať však bude najmä na verzii operačného systému.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 20.07.2018 - 00:57

Mám aj UHS Class 3 128GB od Samsungu je o fúz pomalšia ako táto U1 SanDisk (200 GB). Už dávno som si všimol, že treba sledovať deklarované rýchlosti výrobcu, alebo reálne testy. Nie triedu. Sú tam obrovské rozdiely a väčšinou dobré karty stačia s veľkou rezervou na akýkoľvek multimediálny obsah. Čo sa týka udávanej podpory veľkosti kariet, od výrobcu mobilu. Ide o to, že ak podporuje microSDXC štandard, čo je od 64GB do 2TB. Mobil "zhltne" aj 512GB kartu aj keď výrobca udáva podporu do 128GB, do 256GB, alebo len 64GB. Skôr ide o to, že buď A, v čase uvedenia fonu vyššia kapacita nebola na trhu. Za B, výrobca ju iba nemal k dispozícii, netestoval a sám nevie nič o podpore formátu microSDXC..

Celá diskusia 1 príspevok