Poradňa: Hľadáme ideálnu powerbanku pre nabíjanie mobilu

Najväčšie skúsenosti a poznatky o pomere cena / kvalita / kapacita máme s batériami spoločností Xiaomi a ADATA. Odporúčame zdroj s výstupom aspoň 2 A a kapacitou približne 10000 mAh. Vyššie už prinesú väčšiu hmotnosť.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Vďaka Jurajovi sme sa tento víkend zamerali na príslušenstvo v podobe externých zdrojov energie: "Dobrý deň, vedeli by sme mi poradiť dobrú powerbanku od približne 5000 mAh do 10000 mAh, ktorá svižne nabije zariadenie, ale rýchlo sa nabije aj ona samotná? Čítal som, že niektoré sa nabíjajú aj 16 hodín.Cena by bola ideálna okolo 13 eur, ale môžete mi odporučiť aj drahšiu. Používam Samsung Galaxy S7. Ďakujem za odpoveď."

Aj v oblasti externých zdrojov výrobcovia vymýšľajú stále niečo nové, no len v rámci limitov fyzikálnych zákonov. Ak chcete mobil nabíjať rýchlejšie, budete potrebovať väčší prúd či dokonca podporu niektorého zo štandardov rýchleho nabíjania.

Platí, že 2 A nabíjačka alebo powerbank s takýmto výstupom nabije mobil približne 2x rýchlejšie než obyčajný 1 A adaptér alebo externý zdroj. Ak ste niekedy ľubovoľné zariadenie, či už batériu, mobil alebo slúchadlá nabíjali z USB portu počítača či prístrojovej dosky auta, pravdepodobne to trvalo celú večnosť. To preto, že v týchto prípadoch má prúd často len 0,5 A.

Pridajte si k tomu naplno rozsvietený displej alebo využívanie GPS navigácie a váš mobil môže namiesto pomalého dobíjania energiu dokonca strácať.

Juraja teda budú zaujímať powerbanky, ktoré majú aspoň 1 USB port s výstupom minimálne 2 A. Dôležité informácie nájde v technických špecifikáciách, na webe e-shopov alebo napísané malým písmom priamo na zdroji. Hľadajte označenie OUTPUT (Výstup) 2 A.

Úplným základom a lacnou voľbou môže byť napríklad Xiaomi Power Bank 5000 mAh za cenu okolo 15 eur alebo ADATA D8000L (8000 mAh), prípadne A10050 (10050 mAh). Oba kúsky od tejto firmy sme v redakcii testovali. Ponúkajú dve výstupné USB-čka. Väčší model má "rýchlejšíe" len jedno, menší obe a navyše ponúkne aj LED svietidlo a odolnosť voči vode.

Xiaomi bude najskladnejšie no najmenšie, menšia ADATA najpraktickejšia no najmenej skladná. Vybrali by sme si zrejme väčšiu verziu bez vodeodolnosti. Všetky stoja menej než 20 eur. Pozor na kovové obaly batérií, v batohu vám môžu smartfón nepekne poškriabať.

Ak chcete ešte niečo rýchlejšie, siahnite po Xiaomi Mi Power Bank 2 (10000 mAh) za rovnaké peniaze. Ten má síce len jedno výstupné USB, no podporované smartfóny dobije aj rýchlejšie, keďže dokáže vytlačiť tiež kombinácie 5 V / 2.4 A, 9 V / 2 A alebo 12 V / 1.5 A.

My sme testovali drahšiu verziu Pro, ktorá môže lákať nabíjaním cez USB-C. Na staršie a lacnejšie externé zdroje budete potrebovať notoricky známe microUSB, čo pre majiteľov novších smartfónov znamená nutnosť redukcie alebo ďalšieho kábla navyše.

Všetky zdroje spomínané v tomto článku nabijete maximálne 2 A prúdom - v špecifikáciách hľadajte označenie IMPUT (vstupný prúd). Batterypack s kapacitou 10000 mAh tak budete po započítaní strát nabíjať minimálne 6 hodín. S obyčajným 1 A adaptérom to bude dvojnásobok. Nabíjačky sa v balení obvykle nenachádzajú, takže použite najvhodnejšiu (najsilnejšiu akú nájdete) určenú primárne pre mobil.

Počítajte tiež s tým, že z 10000 mAh zdroja všetku energiu priamo do smartfónu nedostanete. Záleží na kvalite kábla i obvodov a tom, či je mobil na konci vypnutý alebo nie. Na základe našich skúseností môžeme hovoriť o približne 70 % využiteľnosti. Smartfón s 3500 mAh batériou tak doplna nabijete maximálne dvakrát (7000 mAh).

Čím vyššiu kapacitu powerbanka má, tým rozmernejšia a najmä ťažšia bude. V redakcii sa nám na pravidelné využívanie javí 10000 mAh ako rozumný kompromis. Do batohu na dovolenku však možno ľahko skryjete aj dvojnásobok.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

smartservisSK 14.07.2018 - 16:15

Remax RPP-53 pre iPhonakov ma výhodu ze sa nabíja lightning kablom, cize nemusíte nosiť MicroUSB kabel. Ked kus pohľadáte na nete jeden Košický e-shop ju ma v akcii za 19,9€ 2x USB, nabíja rychlo, ma LCD kde vidíte kolko % ma

Zsolt Illes16.07.2018 - 12:09 Trvalý odkaz

Ja pouzivam Coolpad BigBoy 10400 mAh, 2x USB (2.1A) aj automaticky vypinanie po ukonceni nabijania

martian19.07.2018 - 10:45 Trvalý odkaz

Celkom dobre skusenosti mam s powerbankami z Lidlu.
Starsia, tusim 5000 mAh, mala zabudovane 2 kabliky - USB A a microUSB. Plus 1 USB na pripojenie kablika. Prijemny, pogumuvany povrch.
Teraz mam novsiu, 10 000 mAh Li-Pol. Vacsia, tazsia, hladky povrch, bez kablikov. 1 USB ma mat 2A, druhy klasicky. Note 8 mi to obcas dava pomalym nabijanim aj na 2A vystupe. Ale vcera v lietadle celkom svizne dobijala aj pocas citania ebooku pocas 2h z 50% na 95%.
Ma integrivane svietidlo a dispej s % kapacitou. Cena bola tusim do 15€.
Riesil som to radsej takto, nakolko na letiskach byva obcas ofic. zakaz brat do lietadla Li-On. Pri tej cene by to az tak nebolelo :-)

Celá diskusia 4 príspevky