Zrušenie prenosu čísla do Orangeu vás môže vyjsť draho

Oslovil vás Orange telefónom s ponukou na prenos čísla? Poriadne si prečítajte prvé dokumenty, ktoré podpíšete kuriérovi. Samotný prenos čísla sa môže začať až dva týždne po ich podpísaní a zrušenie prenosu sa potom bez finančnej pokuty nezaobíde.

Dostali sme tip na zvláštny prístup operátora pri prenose čísla cez ponuku prostredníctvom telesales, teda oslovením potenciálneho zákazníka konkurencie externou firmou.

Bežná praktika, s ktorou sa mnohí z nás stretli. Zavolajú vám a ponúknu výhodnejšiu cenu za služby, ktoré využívate u svojho aktuálneho operátora. Stačí si len preniesť číslo. Súhlasíte s prenosom, nadiktujete potrebné údaje a o pár dní vám kuriér donesie dokumenty na podpis aj novú SIM kartu s dočasným číslom. V prípade Orangeu a Telekomu na nej môžete používať služby nového operátora ešte pred oficiálnym ukončením prenosu, teda počas prebiehajúceho úkonu.

Prekvapenie môže nastať vtedy, keď si neprečítate doručené dokumenty a podpíšete ich bez toho, aby ste sa z nich dozvedeli, že sa netýkajú samotného prenosu čísla, ale zmluvy o pripojení, ktorá je platná už odo dňa podpisu. Pokiaľ všetko prebehne bez problémov, po úspešnom prenose sa dočasné číslo zmení na vaše pôvodné.

Keď si ale prenos budete chcieť rozmyslieť, pretože vám pôvodný operátor dal ešte výhodnejšiu ponuku než Orange, môže nastať problém. Ako nám Orange potvrdil, pokiaľ sa zákazník rozhodne preniesť svoje telefónne číslo prostredníctvom telesales a zároveň sa zaviaže, aby mohol služby okamžite po podpise zmluvy využívať, je mu pridelené tzv. dočasné číslo a doručené dokumenty sa vzťahujú nie k dočasnému číslu, ale k zmluve o pripojení.

Nasleduje 14-dňová lehota, počas ktorej má zákazník podľa operátora čas na rozmyslenie. Samotný prenos čísla ale začína až po dvoch týždňoch od podpisu prvých dokumentov. Teda po uplynutí zákonnej lehoty, kedy môže zákazník bez udania dôvodov zrušiť zmluvu uzatvorenú na diaľku. Pôvodný operátor tak nemá šancu dozvedieť sa skôr o tom, že jeho zákazník sa po telefóne dohodol s druhým operátorom na prenose čísla.

Keď ponuku konkurencie "prebije" a zákazník sa rozhodne prenos zrušiť, nastáva prekvapenie. Bez pokuty to nebude, pretože podpísal zmluvu o pripojení na 15 mesiacov. Takže mu neostáva nič iné, než prenos dokončiť a využívať služby Orangeu, alebo zaplatiť pokutu za predčasné ukončenie zmluvy a ostať u pôvodného operátora. Reklamácia vám nepomôže, podľa Orangeu je všetko v poriadku.

Keď si to zhrnieme, prenos čísla cez telesales prebieha asi takto:

1. Zavolá vám pracovník call centra s ponukou na prenos čísla, vy súhlasíte.

2. Kuriér vám v priebehu dvoch dní doručí dokumenty na podpis a SIM kartu s dočasným číslom, netýkajú sa prenosu, ale zmluvy o pripojení s viazanosťou na 15 mesiacov. Plynie 14-dňová lehota.

3. Po 14 dňoch vám operátor pošle ďalšie dokumenty, tentoraz už k prenosu čísla a začína samotný proces. Váš pôvodný operátor sa o prenose dozvedá až teraz, vám už uplynula zákonná lehota na odstúpenie od zmluvy bez sankcií.

4. Po štyroch pracovných dňoch je vaše číslo prenesené do Orangeu a na SIM karte s dočasným číslom začnete využívať svoje pôvodné, prenesené.

O2 nám potvrdilo, že tento neštandardný postup zaznamenalo u viacerých svojich zákazníkov, Telekom ani 4ka sa s podobným problémom zatiaľ nestretli. Pokiaľ sa chcete podobných nepríjemností vyvarovať, čítajte pozorne, čo podpisujete, nech je to kdekoľvek a čokoľvek. Aby ste nemuseli riešiť podobné problémy.

Bežný prenos čísla (predajňa, e-shop) trvá štyri pracovné dni od podpisu dokumentov, prenos dohodnutý cez externé call centrum sa môže natiahnuť až na tri týždne, keďže vám dávajú najskôr 14 dní na rozmyslenie a samotný proces prenosu sa zaháji až po uplynutí tejto doby. Legislatívne je ale všetko v poriadku. Netreba zabúdať, že za používanie dočasného čísla v Orangei, kým začne samotný prenos, si operátor nechá zaplatiť, takže vlastne v jeden čas budete platiť dve faktúry: pôvodnému aj novému operátorovi. Pretože ste už podpísali zmluvu o pripojení.

Aj v Telekome dostanete pri žiadosti o prenos dočasné číslo, na ktorom môžete okamžite využívať služby operátora a popisujete zmluvu k vybranému programu. Prenos však trvá vždy iba maximálne štyri pracovné dni od podpísania dokumentov a v prípade, že si prenos rozmyslíte, za dni, ktoré ste využívali služby Telekomu, zaplatíte iba ekvivalentnú čiastku. Nie zmluvnú pokutu za predčasné ukončenie.

Diskusia k článku:

Peter 12.07.2018 - 23:56

Orangeu asi odchadzaju ovecky.. Mal som ich za "inteligentnejsich", ako to, akym sposobom ma dostali naposledy. Klopanie na dvere, na sidlisku v KE. Hned typek v kravate, koseli, Orange "menovka": nie pane, nic Vam nepredavame, iba si robime prieskum trhu. Nic nemusite kupit. Okej. Tak sa pytal, co mam, a kolko platim. Okej, povedal som mu. Nasledne mi povedal, ze mi na druhy den budu volat z infolinky, a overia si to. Okej, overili to, a nasledne telefonat skoncil. Za dva dni mi vola nezname cislo: dobry den, tu je ivan, spolocnost Orange, mam pre Vas megavyhodnu ponuku, to co mate teraz, to uz mat chciet nebudete, KEDY SA MOZME STRETNUT?.. nechapal som a chvilu mi trvalo, kym som odpovedal: Prosim, a Vy ste kto? No ja na zaklade navstevy u Vas Vam ponukam nieco lepsie.. Prosim, ved na navsteve mi povedali, ze mi nic NEPONUKNU. Okej, zlozil som, celkom zdvorilo.. Za asi tyzden, opat telefonat, nejaka pani. Opat to iste! Dobry den, ponukam Orange Doma vyhody. Okej, mal som cas, tak som si to vypocul. A teraz: co ponukaju? Mam Antik, platim 19,92€ za net, a TV na troch telkach, vysostne potrebujem Sport2. Tak po 10minutach vykecavania somarin ako: aky mam stary metalicky net, a oni maju opticky /snivajte s nami, dristy ala .../, som sa jej opytal: stop, povedzte mi vyslednu cenu za net, s TV kde budem mat 3STB, sport2.. bla bla, zrazu z toho bolo nieco okolo 30€. Pytam sa jej, PROSIM? Toto je vyhodnejsia ponuka? A kde? Ved mame o 10€ vyssi poplatok. Akoze, ze sa na toto Lznizi" orange, to je uz sila. Prijmy klesaju, uz zamestnavaju najpodradnejsich ludi, s umyslom oklamat viac a viac ludi. Ked ponukali v case, ked zaviedli v panelaku optiku net s TV Start lacnejsie, ako mal antik 17,92€ - to som bral, bola to moznost "zmeny".Ale rozdiel 1€ ma nedonuti pomenit siet v celom byte ktoru riesi spolocnost, s ktorou som spokojny od pomaly jej zaciatkoch v KE...

Rastislav.j13.07.2018 - 00:52 Trvalý odkaz

Peter25 nabudúce si pýtaj 300GB za 12EUR ako od 4ky a pekne sklapnú a dajú pokoj.

marek123413.07.2018 - 09:50 Trvalý odkaz

Tak skusaju to, ale, ze sa ponizia na uroven hrncovych a paplonovych smejdov, tak to som neocakaval. Este by to mala podpisovat schrankova nedohladatelna firma, aby to bolo tiptop dokonale :-D

marek123413.07.2018 - 09:59 Trvalý odkaz

Skuste iniciovat v redakcii a zatlacit otazkami na telekomunikacny urad, nech zakazu docasne cislo. To nechapem, kto toto vymyslel. Absolutne nevyuzitelne, hlavne, ze pocas prenosu sa uz plati alikvotna ciastka za vyuzivanie oboch cisel, t.j. za zatvorenu obalku, v ktorej je SIM.

Lenka Ivančíková13.07.2018 - 10:44 Trvalý odkaz

ako pisem v clanku, docasne cislo je v Telekome a Orangei zive, tzn., ze na nom mozes zacat vyuzivat vybrany program uz pocas samotneho prenosu. Nielen az po nom. V O2 a 4ke je SIM karta aktivna az po prenose a ziadnu alikvotnu ciastku neplatis.

Celá diskusia 14 príspevkov