Telekom: RCS prináša nové funkcie pre SMS aj hovory

Novinka je určená pre používateľov smartfónov s Androidom. Vstavaná SMS aplikácia ponúkne viac možností a nové funkcie pribudnú aj pre štandardné hlasové hovory. Môžete napríklad napísať predmet hovoru. Volaný tak na displeji uvidí text, ktorý naznačí jeho dôvod.

Klasické SMS správy sú tu už 25 rokov, Telekom teraz svojim zákazníkom prináša s RCS (Rich Communication Services) nové možnosti.

Používatelia získajú prístup napríklad ku skupinovým správam, prenosu súborov, podpore emoji, samolepiek, zdieľaniu polohy a ďalším funkciám. Správy sú prenášané cez dáta (mobilné dáta, Wi-Fi) podobne, ako pri messengerových správach. Nie je potrebné inštalovať žiadny softvér, nové funkcie sú na Androide dostupné vo vstavanej aplikácii Správy. Pokiaľ prijímateľ správy nemá aktívne RCS, správa sa odošle ako štandardná SMS-ka.

Keď chcete pre posielanie správ používať len bežné SMS, RCS si môžete vypnúť v nastaveniach telefónu cez Správy –> Nastavenia –> Nastavenia konverzácií –> Rozšírené volania a správy -> Vypnúť.

RCS štandard ponúkne nové funkcie aj pri hlasových hovoroch:

- označenie dôležitého hovoru pred volaním – na displeji volaného sa zobrazí pri čísle aj výkričník, dostane tak informáciu, že ide o dôležitý hovor

- označenie predmetu hovoru - volaný na displeji uvidí krátky text, ktorý mu naznačí dôvod hovoru

- možnosť vložiť ilustračný obrázok pred vytočením hovoru, ktorý sa zobrazí volajúcemu pri vyzváňaní

- zdieľať mapu s označením lokality

- odoslanie súboru druhej strane počas hovoru

- paralelné chatovania popri hlasovom hovore

Výhody RCS sú dostupné pri komunikácii medzi všetkými používateľmi s podporovanými telefónmi a operátormi, ktorí zákazníkom sprístupnili nový štandard. Na Slovensku sú to Telekom a Orange. Aktuálne zisťujeme, ktoré modely androidov Orange podporuje.

V Telekome zatiaľ môžu novinky využívať iba majitelia niekoľkých modelov Samsungu:

- Galaxy A3 2017

- Galaxy A5 2017

- Galaxy S7

- Galaxy A6

- Galaxy Note 8

V priebehu nasledujúcich týždňov pribudne podpora pre ďalšie telefóny ostatných výrobcov.

Keď je správa odoslaná ako štandardná SMS, bude zákazníkovi účtovaná rovnako ako SMS, pri odoslaní konverzačnej správy (chat), sa budú pri vyúčtovaní brať do úvahy dáta spotrebované na odoslanie.

Uskutočnené hovory sú vždy účtované podľa volacieho programu. Rozšírené funkcionality hovorov spotrebovávajú dáta, tie idú zo zakúpeného balíčka dát. RCS správy sú dostupné iba pre zariadenia s Androidom, operátor však nevylučuje, že sa časom rozšíria aj na iOS.

Už v roku 2014 priniesol Telekom zákazníkom chatovaciu aplikáciu Joyn s podobnými funkciami, ako ponúka RCS. Takisto bola kompatibilná s ostatnými operátormi, ponúkal ju aj Orange, no veľkú popularitu si medzi zákazníkmi nezískala.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu