Poradňa: Ako z Androidu presunúť viac než 4 GB súbor na microSD kartu?

Presúvanie súborov na microSD kartu či prenosný disk priamo z Androidu môže byť zložitejšie, než sa na prvý pohľad zdá. Najmä ak sú veľké a chcete ich čítať aj na počítači.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Michal nám píše: "Ahojte všetci. Mám taký problém a myslím, že nie som sám. Pri stiahnutí filmov do mobilu a ich následnom presune cez USB-OTG niektoré filmy (tuším tie väčšie než 2 GB) neviem kopírovať. Proces sa vždy zastaví. Niekde som čítal, že za to môže zlé formátovanie pamäťovky. Viac než 2 GB na FAT32 nedám a potrebujem NTFS, lenže súbor sa nepresunie ani tak.

Skúšal som to na mnohých mobiloch - Samsung, Xiaomi aj Huawei P20, teda staršie aj novšie a nejde to nijak. Nepomáha ani zmena formátu. Ďakujem, ak mi poradíte, možno to bude zaujímať viac ľudí."

Súborový formát FAT32 má naozaj pomerne nízke limity na maximálnu veľkosť jedného súboru. Nie sú to 2 GB ako uvádza Michal, ale približne 4 GB. Problém každopádne zostáva rovnaký, väčšie, napríklad 5 GB filmy či videá na disky ani pamäťové karty naformátované do FAT32 nezapíšete.

Michal si správne naštudoval, že by mu teoreticky mohol pomôcť formát pamäťovej karty do systému NTFS, kde sú limity pre veľkosť jedného súboru až v rádoch terabajtov.

Formát NTFS by naozaj zafungoval, ak by súbory kopíroval na počítači s Windowsom. V prípade Androidu ale situácia nie je až taká ružová, "čistý Android" totiž NTFS natívne nepodporuje. S niektorými grafickými nadstavbami alebo špecifickými aplikáciami možno budete mať šťastie, výrobcovia sa totiž snažia ponúkať funkciu USB-OTG a na pripájanie USB diskov či kľúčeniek v NTFS mysleli. Plošne však platí, že Android (vďaka základu v Linuxe) sa s NTFS nekamaráti.

Nášmu čitateľovi preto odporúčame pamäťovú kartu naformátovať do systému exFAT. Kvôli neuveriteľnému množstvu rôznych android zariadení nie je teoreticky ani táto rada univerzálna, no podpora exFAT bola oficiálne pridaná v Androide 4.4 KitKat a pokiaľ váš mobil podporuje pamäťové karty väčšie než 32 GB, mal by ju obsahovať. Mimochodom, na exFAT má licenciu Microsoft, ak sa teda výrobca rozhodne poplatky tomuto gigantovi neplatiť, s podporou nerátajte. S novšími a drahšími zariadeniami by ste ale problémy mať nemali.

Pamäťovku môžete naformátovať tiež do linuxových formátov ext3 alebo ext4, ktoré by na androidoch mali pracovať bezchybne, no s nimi si zas neporadí Windows. Pravdepodobne ich neprečíta.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Miroslav Lašut 30.06.2018 - 16:18

Na presun súborov väčších ako 4GB sú ideálne mobily a tablety H. UAWEI tie podporujú pamäťové karty formátované NTFS.

Rastislav.j30.06.2018 - 20:24 Trvalý odkaz

ak to naformátuje do linuxového formátu, tak zrejme má nejakú linuxovú distribúciu a Windows je mu zbytočný pre účel čítania. Ak linuxovú distribúciu nemá, tak skôr by sa mu hodila adresa, kde získať distribúciu a program/postup výroby inštalačného média a informácia, že ten Linux sa dá spustiť aj bez inštalácie.

Windows sa ani nebude unúvať s sprístupnením logického disku a jedinú operáciu, ktorú ovláda s linuxovými diskami je ich na požiadanie zmazať.

Miroslav Lašut30.06.2018 - 23:27 Trvalý odkaz

Ja som kartu formátoval v satelitom prijímači AB Cryptobox 550 HD a kartu som vložil do tabletu (Huawei MediaPad M3..predtým som používal Huawei P9 lite) a sťahujem veľké súbory napríklad z Ulož. To a pripojil som USB kľúč tiež formatovaný NTFC a jednoducho súbor presunul na kľúč, vložil do telky a film alebo koncert radosť pozerať.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease02.07.2018 - 09:09 Trvalý odkaz

Väčšina micro SDXC kariet je už od výroby formátovaná exFAT.

Celá diskusia 4 príspevky