Prehľad: Cestovné poistenie cez mobil (2018)

Pred cestou na dovolenku vám odporúčame uzavrieť doplnkové cestovné poistenie. Stojí len pár eur a všetko vybavíte aj na stránkach operátora či prostredníctvom SMS.

Obdobie letných dovoleniek je už v plnom prúde. Pred cestou do zahraničia by ste určite mali skontrolovať, čo všetko kryje vaše zdravotné poistenie a či nebude nutné priplatiť si nejaký doplnkový balíček navyše.

Ani európsky zdravotný preukaz od slovenského tria Dôvera, Union alebo Všeobecná zdravotná poisťovňa nemusí stačiť.

V zahraničí v rámci EÚ vám totiž miestne poisťovne preplatia úkony podľa pravidiel pre domácich obyvateľov, navyše často len v štátnych zariadeniach. V prípade náročnejších zákrokov môžu byť spoluúčasť či doplatok poriadne vysoké a niekoľkodňový pobyt v nemocnici, zubára či zlomenú ruku si v tom prípade zaplatíte najmä z vlastného vrecka.

Mimo EÚ vám obvykle bude preplatený len ekvivalent sumy, ktorú by vám za rovnaký zákrok alebo ošetrenie naúčtoval slovenský lekár, prípadne nemocnica.

Doplnkové cestovné poistenie pritom obvykle stojí len pár eur a uzavriete si ho za niekoľko minút cez SMS, internet alebo mobilnú aplikáciu svojej poisťovne.

Klasické poisťovne

Ponuku doplnkového cestovného poistenia sme na webe Všeobecnej zdravotnej poisťovne nenašli.

Union ponúka krátkodobé cestovné poistenie podľa cieľovej krajiny a počtu dní na cestách. Za 7 dní v Chorvátsku tak zaplatíte od 7,56 eur, klienti poisťovne dostanú 50 % zľavu. Pripoistenie batožiny či asistenčných služieb na cestách bude stáť ešte pár eur navyše.

Dôvera za účelom cestovného poistenia len odkazuje na komerčnú poisťovňu, svojim klientom však ponúka 15 až 30 % zľavy.

Mobilní operátori

Orange ponúka cestovné poistenie v rámci roamingových balíčkov V Čechách ako doma, V Európe ako doma Plus a Môj Svet+ za 1,90 eur, 2,90 eur respektíve 5,99 eur mesačne. Kryje asistenčné služby aj ostatných členov rodiny.

O2 ponúka inteligentnú poistku za 2 eurá na deň pre jednu osobu alebo 3 eurá na deň pre rodinu. Zapína sa automaticky po prihlásení SIM karty do zahraničnej roamingovej siete. Na faktúru vám potom operátor naúčtuje súhrn dní, počas ktorých bola aktívna. Za náš modelový týždeň v Chorvátsku tak zaplatíte 14, respektíve 21 eur.

Telekom a 4ka na svojich weboch len odkazujú na ponuku Allianzu a Union poisťovne, ktoré si môžete aktivovať jednoduchým odoslaním SMS-ky.

Poistenie cez SMS

Poistku od Allianzu si aktivujete odoslaním SMS s textom v správnom formáte na telefónne číslo 6611.

Union poisťovňa vysvetľuje postup s odoslaním SMS na číslo 6655.

Dvojica ponúka aj mobilné aplikácie pre Android či iOS:

Allianz: Android, iOS

Union poisťovňa: Android, iOS

Rozličné produkty ponúka aj zvyšok komerčných poisťovní, vždy si však skontrolujte, čo všetko ich produkty kryjú a v ktorých krajinách.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu