Dilema: Samsung Galaxy A8 (2018) vs. Huawei P20 Lite

Za menej peňazí väčší displej a úložisko aj novší operačný systém. V dnešnej Dileme Danielovi poradíme, ako ušetriť viac než sto eur.

Naša víkendová rubrika Dilema vám má pomôcť s výberom nového smartfónu. Ak máte dvoch favoritov, medzi ktorými sa stále neviete rozhodnúť, napíšte nám e-mail na adresu redakcia@fony.sk. Využiť môžete tiež diskusné fórum, v ktorom vám určite radi poradia viacerí naši čitatelia.

Podobne to spravil Daniel: "Dobrý deň, volám sa Daniel a hľadám mobil okolo 400 eur. Moji favoriti sú Samsung Galaxy A8 (2018) a Huawei P20 Lite. Píšem do redakcie, lebo sa neviem rozhodnúť. Tieto mobily sú veľmi podobné, čo sa týka parametrov. Hľadám mobil s dobrým displejom, foťákom a samozrejme aj výkonom. Budem rád, ak mi poradíte :) ."

Displej, fotoaparát a výkon? Oba smartfóny ponúknu obrazovky so super-širokouhlým pomerom strán 18,5:9, respektíve 19:9. Samsung Galaxy A8 (2018) je trochu konzervatívnejší, predná kamera a nevyhnutné senzory totiž dostali priestor po celej ploche nad zobrazovacím panelom. Ten tvorí Super AMOLED technológia, takže ponúkne o niečo kontrastnejšie zobrazenie a vernejšie podanie čiernej farby.

Huawei P20 Lite sa naopak prezentuje moderným výrezom, aby displej vyplnil čo najväčšiu plochu prednej strany. Do prakticky na milimeter rovnakého pôdorysu 149 x 71 mm (výška x šírka) vďaka tomu výrobca vtesnal 5,84-palcový displej, kým Samsung ponúkne len 5,6''.

Samsung má len jeden zadný fotoaparát so 16 megapixelmi. Testovacie fotografie z neho si môžete pozrieť v našom článku Takto fotí a možno budete súhlasiť, že príliš neohúri. Má slabší dynamický rozsah a Richardovi prekážalo aj usporiadanie položiek v ovládacej aplikácii. Absencia nahrávania 4K či Full HD videí pri 60 fps sa bohužiaľ týka oboch smartfónov v dnešnom výbere.

Huawei však ponúkne aspoň o niečo krajšie statické zábery. Presvedčiť sa môžete tu. Čipu s rovnakým 16 Mpix rozlíšením v tomto prípade pomáha tiež sekundárna 2 Mpix jednotka určená pre softvérové rozostrovanie pozadia. Samozrejme, nefunguje tak dobre ako plnohodnotné duálne fotoaparáty v tohtoročných vlajkových lodiach, no P20 Lite si po výreze môže odškrtnúť aj druhú v súčasnosti veľmi populárnu funkciu. Aspoň na papieri.

Galaxy A8 (2018) dokáže obraz rozostrovať len pri prednom selfie fotoaparáte, kde zas P20 Lite vsadil na klasiku. Aj vpredu majú oba smarfóny fotoaparáty so 16 Mpix rozlíšením a opäť platí, že za výsledné snímky získa Huawei viac bodov.

Porovnávať odlišné procesory nie je vždy jednoduché, navyše každý výrobca prichádza s vlastnou nadstavbou nad operačným systémom. Tvrdíme, že rýchlostné problémy by ste nemali mať ani s jedným z nich, vďaka 4 GB operačným pamätiam. Huawei P20 Lite však dostal dvojnásobné 64 GB vnútorné úložisko a už teraz ponúkne Android 8 Oreo. Samsung Galaxy A8 (2018) by sa mal aktualizácie dočkať už čoskoro, presný dátum ale nepoznáme.

A čo drobnosti navyše? Pri nich hrá prím skôr Samsung: má šikovný Always on displej zobrazujúci zmeškané udalosti aj bez rozsvietenia vypínačom, plnohodnotnú odolnosť voči vode a prachu IP68, rýchlejšie nabíjanie aj samostatné sloty pre dve SIM karty a doplnkovú microSD kartu. P20 Lite si musí vystačiť s hybridným slotom.

Kapacita batérií je pri oboch súperoch rovnaká, na úrovni 3000 mAh. Samsung Galaxy A8 (2018) sa v súčasnosti predáva za 499 eur, Huawei P20 Lite bude výrazne lacnejší, už za 359 eur.

V tomto prípade by teda naše rozhodovanie nebolo vôbec zložité, za menej peňazí získate dvojnásobné úložisko, väčší displej a o niečo lepší fotoaparát, na ktorom Danielovi tak záleží. Pre Samsung by mohla hovoriť len vodeodolnosť, Always on obrazovka či praktickejšie využitie dual SIM-u s microSD kartou.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu