Slovenko bude ako pilotná krajina testovať aplikáciu na vrátenie DPH

Turisti prichádzajúci na Slovensko z krajín mimo Európskej únie, si môžu zažiadať o vrátenie DPH z nakúpeného tovaru. Aplikácia, ktorú budeme u nás testovať ako prví na svete, má všetko uľahčiť a zdigitalizovať.

Slovensko si na testovanie funkčnosti aplikácie vybral izraelský start-up Refundit, ktorý stojí za obľúbenou navigačnou aplikáciou Waze. Do projektu, ktorého cieľom je zjednodušenie vrátenia dane z pridanej hodnoty (DPH) turistom prostredníctvom aplikácie, sa zapojila finančná správa Slovenskej republiky.

Vyžiadanie zaplatenej dane zo zakúpeného tovaru má byť jednoduchšie a bez stresu. Vďaka projektu sa staneme pilotnou krajinou, ktorá s digitálnou aplikáciou umožní vrátiť DPH bez vypisovania formulárov a návštev úradov. Dnes je tento proces pre turistov pomerne zložitý, trvá dlho a sú doň zapojení aj colníci na hraničných prechodoch.

Po novom turisti pred opustením krajiny naskenujú v aplikácii svoje faktúry, pas a palubný lístok. Finančná správa dostane informácie elektronicky a skontroluje ich. Ak budú informácie v poriadku, tak žiadosť elektronicky schváli a peniaze sa im vrátia na účet. Iba vo výnimočných prípadoch bude musieť turista navštíviť colný úrad.

Komerčné nasadenie aplikácie by malo podporiť našich obchodníkov, ktorým vďaka jednoduchšiemu uplatneniu vrátenia DPH môžu narásť tržby. Turisti si jednoducho spočítajú, koľko sa im zo zaplatenej sumy vráti späť a budú motivovaní k väčšiemu nákupu.

Podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír vyhlásil, že aby bol celý proces ešte výhodnejší, zváži aj zmenu legislatívy, aby sa znížila suma potrebná na získanie vratky DPH zo súčasných 175 eur na jednom bločku na nižšiu sumu. Dnes totiž patríme medzi krajiny s najvyššou sumou.

V dôsledku súčasnej zdĺhavej byrokracie totiž približne 90 % DPH, ktorá by mohla byť vrátená, nie je vyplatená. Ročne je to asi 23 miliárd eur, ktoré sa k turistom nedostanú späť.

Aplikácia Refundit bude zatiaľ dostupná iba na Slovensku. Jej tvorcovia ju však v budúcnosti plánujú rozšíriť do ďalších aj mimoeurópskych krajín, výhody tak potom budú môcť využívať aj Slováci. Komerčné spustenie pre turistov sa plánuje na prvý kvartál 2019.

Zdroj: financnasprava.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu