Viacerí výrobcovia smartfónov chceli DxOMark podplatiť

Niektorí výrobcovia ponúkali známemu benchmarku peniaze za to, aby získali vyššie skóre v jeho testoch. Firma DxOMark to síce priznáva, ale nikdy vraj žiadne úplatky neprijala.

DxOMark patrí k najznámejším benchmarkovým nástrojom. Špecializuje sa na hodnotenie kvality fotoaparátu, ktoré po niekoľkých testoch oboduje výsledným skóre. Kladie dôraz na kvalitu fotografií v zhoršených podmienkach, rôzne režimy vrátane bokeh efektu a portrétu, kvalitu priblíženia, dynamický rozsah a niekoľko ďalších aspektov, ktoré sa podieľajú na výslednej snímke.

Známy benchmark teraz priznáva, že už mnohokrát dostal ponuky na úplatok od výrobcov smartfónov za to, aby ich model získal v rebríčku vyššie skóre.

Išlo predovšetkým o výrobcov, ktorí s DxOMark ešte nikdy predtým nespolupracovali a nechápali obchodný model. Francúzska spoločnosť však tvrdí, že nikdy žiaden úplatok neprijala a rovnaké postavenie chce zastávať aj v budúcnosti. Majú vlastný rozvrh a postupy pre recenzie, ktoré nepodliehajú nikomu.

Výrobcovia smartfónov svoje ponuky stiahli hneď, akonáhle im DxOMark svoju filozofiu vysvetlil. Niektorí sa podľa slov firmy zvykli aj ospravedlňovať a celú svoju ponuku považovali za nedorozumenie.

Samotná webstránka DxOMark je k dispozícii zdarma, vrátane všetkých testov a výsledkov. Firma to v budúcnosti nechce meniť a nestranný obchodný model jej plne vyhovuje.

Aktuálnym kráľom rebríčka je Huawei P20 Pro so skóre 109. Za ním nájdeme HTC U12+ a prvú trojku uzatvára Huawei P20.

Zdroj: androidheadlines.com

Diskusia k článku:

Tomas17.06.2018 - 11:11 Trvalý odkaz

A tipujem, ze viacerym sa to aj podarilo :D

Peter17.06.2018 - 15:34 Trvalý odkaz

Asi tak Merrick, neverím, že ich nepodplatilo pár značiek... keďže výsledky sú v realite úplne iné ako podľa hodnotenia ...
Jedine; že výrobcovia nejako prispôsobia fotoaparát špeciálne na testy DxOMark, ale ten fotoaparát v normálnych podmienkach nieje tak dobrý.

Ináč otázka pre skúsených: ako updatnem xiaomi telefóny na novší software? Napr na 9tku? Kamarátka má Xiaomi mi4 ešte s verziou softvéru od jeho kúpi (android 4.4.4). Je to Slovenska distribúcia, v nastaveniach>aktualizácie sa vyskytuje miuios.cz, čiže sú nejako aktualizácie prepojené s nimi, keďže oni robia pre sk/cz.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne17.06.2018 - 19:26 Trvalý odkaz

MIUI neaktualizuje verzie androidu (malokedy)... Bude mat aktualnu ROM, ale stale na starom androide...

Kubo10203017.06.2018 - 20:36 Trvalý odkaz

Pre Mi4ku je najnovšia rom MIUI 9 (8.4.26) Android 6.0.1 (dostupná je na MIUIos.cz). Napíš mi keď tak SS, tam to poriešime. Bootloader ale nebude treba odomykať (aspoň podľa toho čo sa píše na fóre), takže by to malo byť jednoduché

Celá diskusia 7 príspevkov