Takto fotí OnePlus 6: kráľ makro záberov

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu OnePlus 6 s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

hlavný fotoaparát: 16 Mpix (4:3) / 10 Mpix (19:9), Sony IMX519, 1.22 µm, clona f/1.7, video HD (480 fps) / Full HD (30 alebo 60 fps) / 4K (30 alebo 60 fps), AF (CDAF), OIS

sekundárny fotoaparát: 20 Mpix, Sony IMX376K, 1.0 µm, clona f/1.7, AF (PDAF)

predný fotoaparát: 16 Mpix (4:3) / 10 Mpix (19:9), Sony IMX371, clona f/2.0, FF, EIS, video Full HD (30 fps)

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: OnePlus 6.

Krátky komentár:

Dva foťáky vzadu, ale druhý nemá ani odlišnú ohniskovú vzdialenosť (nepribližuje, neodďaľuje), ani neponúka výhody čiernobieleho aparátu citlivejšieho na svetlo. Skrátka, výmysel, ktorému nerozumiem, ale ponúka aspoň spoluprácu pri rozostrovaní pozadia. Keď v jednom momente nasníma jeden fotoaparát blízky objekt a druhý k nemu spraví z trochu iného uhla záber zaostrený na nekonečno, dokážu spolu lepšie rozpoznať, čo je pozadie a ešte ho umelo rozostriť. Nefunguje to úplne dokonale, ale výsledky umelého rozostrovania pozadia OnePlus 6 sú veľmi slušné.

Fotoaparát rýchlo spustíte dvojitým stlačením vypínača, a to za každých okolností. Rovnako, ako na nových Samsungoch.

Prostredie fotoaparátu je solídne, páči sa mi rýchle prepínanie medzi pomermi 4:3 a 19:9, hoci by som uvítal pomer 16:9. Trend s natiahnutými displejmi nezastavíme. Zvykajme si.

Mnohých poteší záznam Full HD a 4K videí nielen s 30, ale aj 60 snímkami za sekundu. Rozdiel medzi 4K a Full HD vidno na prvý pohľad, takže záznam UHD videí nie je bezvýznamný. Škoda obmedzenia na 5 minút. Full HD video je lepšie stabilizované, ukážky nájdete na konci článku.

Predná kamera je slušná, používa sa aj pri rozpoznávaní tváre pri rýchlom odomykaní smartfónu. Istotne aj kvôli tomu je zaostrená na objekty do približne jedného metra od objektívu.

Najväčším prekvapením je automatické makro. Snímky dokážete robiť veľmi blízko pri kvetoch a iných objektoch. Niekoľko ukážok nájdete na posledných záberoch. Väčšina snímok nižšie je v plnom rozlíšení aj s EXIF informáciami, tie spodné sú zmenšené na 1600 x 900 b. Nezabudnite fotografie kliknutím zväčšiť a listovať medzi nimi vo zväčšenej podobe. Získate tak možnosť vidieť efekt rozostrenia pozadia pred a po.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

Filip 08.06.2018 - 16:49

Kompletná recenzia do konca budúceho týždňa? :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne08.06.2018 - 16:50 Trvalý odkaz

Vskutku posobive. viktor, podla sposobu akym pribudaju clanky, recenzia dnes/zajtra. :) Tomas sam pisal ze bude uz vcera :)

Richard Hombauer08.06.2018 - 17:33 Trvalý odkaz

Videorecenzia je už na našom YouTube, klasická recenzia snáď cez víkend. Tomáš s Lenkou to musia dať dokopy a majú toho obaja v týchto dňoch dosť. Vďaka za pochopenie. :)

black magic spells08.06.2018 - 18:28 Trvalý odkaz

Super, v posledných dňoch sa fakt snažíte musia to byť fofry ako fakt, klobúk dole! Tých fonov pribudlo viac, ono keď ich predstavujú každý týždeň jak na bežiacom páse :) ale na OP6 som sa aj ja tešil to je niečo špeciálne za takú cenu sa tak komplexný fon s top výkonom a výbavou len veľmi ťažko zháňa.. konkurovať mu môže v pomere cena/výkon jedine ak xiaomi Mi8 či Mi Mix 2s

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne08.06.2018 - 19:20 Trvalý odkaz

Ja som to nemyslel hanlivo :) som rád že tu je toľko nového obsahu :)

Celá diskusia 7 príspevkov